Hoppa till huvudinnehållet

Villapriserna stiger i Värmland – men bostadsrätterna sjunker

Publicerad:
Villapriserna stiger i Värmland.
Villapriserna stiger i Värmland. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Priserna på villor i Värmland har ökat med 4,9 procent de tre senaste månaderna – näst mest i landet. Bostadsrättspriserna i länet fortsätter däremot att sjunka. Under 2023 har priserna sjunkit med fyra procent.

Det visar färska siffror från Svensk mäklarstatistik.

Att de värmländska bostadsrättspriserna sjunker går emot trenden i landet som helhet. I riket har priserna stigit med 1,3 procent.

– Köpare och säljare har nu lättare att mötas prismässigt och oron för att boendekostnaderna ska fortsätta skena har minskat, vilket fått priserna i Sverige att stiga två månader i rad. Samtidigt ligger ovanligt många bostäder ute till försäljning, vilket kan vara ett tecken på att prisuppgången kan tappa fart, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar fastighetsförmedling i ett pressmeddelande.

Prisökningen på villor i Värmland på 4,9 procent är den näst största ökningen i landet. Bara Jämtland har sett en större ökning under 2023.

– Även om vi märker en ljusning på bostadsmarknaden, med mer välbesökta visningar på många håll sedan årsskiftet, är det för tidigt att blåsa faran över för nya prisnedgångar. Vi har inte sett den fulla effekten av Riksbankens räntehöjningar än och det finns fortfarande risk för att konjunkturen försvagas under våren, säger Marcus Svanberg.

Antalet bostadsaffärer i Värmland har sjunkit kraftigt under årets första tre månader, jämfört med samma period förra året. 395 bostadsrätter såldes, en minskning med 31 procent. Det såldes också 17 procent färre villor – 315 stycken.

Artikeltaggar

Bostad och byggenBostadsrätterLänsförsäkringarMarcus SvanbergVärmlands länVillor

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.