Hoppa till huvudinnehållet

Polisen har förhört Schürer – då ska utredningen vara klar: ”Går framåt”

Publicerad:
Alan Schürer har förhörts av polisen.
Alan Schürer har förhörts av polisen. Foto: My Matson

Polisen har hållit förhör med Alan Schürer.

Utredningen av Karlstads kommuns före detta stadsbyggnadsdirektör, som misstänks för brott mot efterforskningsförbudet, förväntas bli klar under april.

– Utredningen går framåt, säger kriminalkommissarie Jesper Rundeberg.

Det har gått drygt en månad sedan Alan Schürer lämnade uppdraget som stadsbyggnadsdirektör i Karlstads kommun, efter en överenskommelse som gav honom en engångsersättning på knappt 600 000 kronor.

Bakom sig hade han några turbulenta veckor, efter att han begått ett misstänkt brott mot det grundlagsskyddade efterforskningsförbudet. Det var i mitten av februari som han mejlade NWT:s redaktion och bad om att få bekräftat vem som varit källa till en tidigare publicerad artikel.

För det anmäldes Alan Schürer till Justitiekanslern av Karlstadpartiets talesperson Peter Sörensen. I början av mars beslutade JK att inleda en förundersökning.

– Utredningen går framåt och jag ser väl framför mig att den ska kunna vara klar om kanske tre veckor, säger Jesper Rundeberg, kriminalkommissarie vid polisens avdelning för särskilda utredningar.

Det är han och vice chefsåklagare Karl-Erik Esbo som arbetar med utredningen på uppdrag av JK.

Tidigare i veckan förhördes Alan Schürer.

– Vi väntar egentligen på en utskrift av det och att Justitiekanslern får ta ställning.

Vad säger han?

– Det svarar jag inte på.

Vilka andra har ni förhört?

– Jag tror inte jag ska svara på det heller, jag vill inte berätta mer vad utredningen innehåller. Jag kan inte heller säkert säga att det här var den sista åtgärden, Justitiekanslern kanske vill ha mer gjort.

Polisen har tidigare vänt sig till NWT och bett om att få ta del av Alan Schürers mejlkonversation med redaktionen och flera av våra artiklar om Schüreraffären.

En förundersökning på uppdrag av JK skiljer sig från andra utredningar.

– Jag tar inga egna initiativ alls, allt sker på uppdrag av Justitiekanslern.

Artikeltaggar

Alan SchürerBrottBrott, lag och rättFörhörFörundersökningJustitiekanslernKarlstads kommunKarlstads kommunSchüreraffärenUtredningar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.