Hoppa till huvudinnehållet

Mor och dotter Magnusson ställer ut tillsammans: ”Finns mycket i generna”

Publicerad:
Eva och Olga Magnusson har en utställning ihop hos Mimmi Design i Pikenberg, Grums. På påskafton är det vernissage och efter det är det öppet även påskdagen och annandagen och sedan fram till den 22 april.
Eva och Olga Magnusson har en utställning ihop hos Mimmi Design i Pikenberg, Grums. På påskafton är det vernissage och efter det är det öppet även påskdagen och annandagen och sedan fram till den 22 april. Foto: Lena Richardson

Eva och Olga Magnusson är mor och dotter, men också kurskamrater och kollegor i konsten.

– Jag tror att det finns väldigt mycket i generna, säger Eva.

Snart har de även en konstutställning ihop. På påskafton har de vernissage hos Mimmi Design utanför Grums.

Olga Magnussons oljemålningar och blyertsteckningar möter Eva Magnussons trådänglar och kritteckningar i galleriet hos Mimmi.

Det hör inte till vanligheterna att de ställer ut tillsammans:

– Vi har gjort det... säger Eva.

– ...på 80-talet, fyller Olga i.

När Mimmi tog kontakt var de dock inte trögbedda och de ser ut att ha roligt, när de plockar bland verken och formar utställningen tillsammans med Mimmi. Både de själva och deras konstverk trivs ihop, fast om det syns något släktskap i konsten är oklart.

Eva Magnusson upptäckte riksfärdtjänst - då åkte hon till Skåne och gick en kurs på Fridhems folkhögskola. ”Där gick jag som ung också. Nu gick jag en sommarkurs och målade med krita i svart och vitt. Det var väldigt kul att sätta igång med krita, det var lite nytt för mig och inspirerande.”
Eva Magnusson upptäckte riksfärdtjänst - då åkte hon till Skåne och gick en kurs på Fridhems folkhögskola. ”Där gick jag som ung också. Nu gick jag en sommarkurs och målade med krita i svart och vitt. Det var väldigt kul att sätta igång med krita, det var lite nytt för mig och inspirerande.” Foto: Lena Richardson

– Jag har alltid målat och tecknat inifrån mig själv och försöker att inte bli så påverkad av vad andra gör, vilket som är inne och vilket som är i tiden. Olga är också en självständig person, säger Eva Magnusson, men tillägger:

– Jag tror att det finns väldigt mycket i generna, säger hon och berättar om en moster som också målade.

Konsten och jobbet

Mor och dotter Magnusson har följt olika banor i konsten.

Olga Magnusson är yrkesverksam konstnär, medan Eva Magnusson har haft konsten vid sidan av jobbet. Hon har jobbat som arbetsterapeut, utbildad på Slöjdföreningens skola i Göteborg.

– På den tiden var det mycket konsthantverk och det var konstnärer som höll i utbildningen där, säger hon och berättar att yrkesbanan och det konstnärliga hämtat näring från vartannat och ibland även smält ihop.

Eva Magnusson beskriver sina trådänglar som vardagsmänniskor, och: ”De gör bara bra saker. Jag vill inte ha några hemska grejer med i det jag skapar över huvud taget”.
Eva Magnusson beskriver sina trådänglar som vardagsmänniskor, och: ”De gör bara bra saker. Jag vill inte ha några hemska grejer med i det jag skapar över huvud taget”. Foto: Lena Richardson

Exempelvis föddes hennes trådänglar på jobbet och flög sedan hela vägen till Värmlands museum – och vidare till Stockholm.

– Christina Schollin köpte, så jag levererade mycket till hennes affär med änglar i Gamla stan, berättar Eva.

Mamma har alltid hållit på. Så fort hon ser något säger hon ”hur kan jag använda det här”, och så hittar hon på något. Hon gör konst av allting.
Olga Magnusson

Att skapa änglar av trådar som blivit över eller ett flickansikte av ett nötskal hon hittat i stadsparken hemma i Karlstad är bara två exempel på hur Eva kan få idéer.

– Mamma har alltid hållit på. Så fort hon ser något säger hon ”hur kan jag använda det här”, och så hittar hon på något. Hon gör konst av allting, säger Olga Magnusson.

Mamma ropade bra

Den kreativiteten har i sig varit en inspirationskälla för Olga som konstnär.

– Ja absolut, säger hon och är också snabb med svaret på hur det var att växa upp med en så kreativ mamma.

– Fantastiskt! Bästa mamman man kan ha. Alltid om jag var tyst ropade mamma och frågade ”vad gör du Olga?” och så svarade jag ”jag ritar” och då sa mamma ”Bra!”.

Och vad sa du Eva, när Olga sa att hon skulle bli konstnär?

– Hon sa nog aldrig det, utan det bara blev, säger Eva men tror och hoppas att hon varit stöttande.

Olga Magnusson återvände till sitt barndomslandskap Värmland efter över 30 år.
Olga Magnusson återvände till sitt barndomslandskap Värmland efter över 30 år. Foto: Lena Richardson

Så var det, bekräftar Olga, som efter den kreativa uppväxten drog ut i världen. 1988 flyttade hon från Värmland och landade först i Bohuslän, sedan i Stockholmstrakten.

– Och så flyttade jag tillbaka 2020!

Då bosatte hon sig permanent i huset i Deje, som hon haft som fritidsbostad sedan 2013.

Blev det som du trodde?

– Det känns hur bra som helst. Jag visste inte hur det skulle bli, men jag är väldigt glad och nöjd med att bo där.

Kurskamrater

Hon har sin ateljé hemmavid, men den här våren är även en annan plats viktig i hennes kreativa liv – och den delar hon med sin mamma.

– Vi är skolkamrater nu! Vi går på skaparverkstad på Geijerskolan i Ransäter båda två en termin. Det är musik, foto, måleri och skulptur och litteratur, säger Olga Magnusson.

"Hon gör konst av allting”, säger Olga Magnusson om sin mamma Eva. Här är det ett nötskal som blivit till ett ansikte.
"Hon gör konst av allting”, säger Olga Magnusson om sin mamma Eva. Här är det ett nötskal som blivit till ett ansikte. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

GöteborgGrumsKarlstadKonstMimmi DesignNöje/KulturOlga MagnussonPåskVernissager

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.