Hoppa till huvudinnehållet

Mejlet som avslöjar ny platskris på akuten: "Skicka inte hit patienter"

Publicerad:
Köerna till akuten är långa och brist på vårdplatser gör att patienter blir kvar där. Nu påminner akuten öppenvården om läget.
Köerna till akuten är långa och brist på vårdplatser gör att patienter blir kvar där. Nu påminner akuten öppenvården om läget. Foto: Lisa Olaison

Ett mejl har gått ut från akuten till öppenvården om att inte skicka patienter om det inte är absolut nödvändigt.

– Det är problemet med vårdplatserna. I går fick elva patienter ligga kvar på akuten, säger Marcus Nilsson, avdelningschef på akuten i Karlstad.

I ett mejl som gått ut till öppenvården i kommunerna i Region Värmland vädjar man från akutmottagningarna i Karlstad, Arvika och Torsby att inte skicka patienter om det inte är ”urakut”.

Anledningen är ett mycket ansträngt läge på grund av bristen på vårdplatser i hela länet och långa köer till akuten.

– Det stämmer att det gått ut ett mejl om det, som en påminnelse om vår situation. Problemet med bristen på vårdplatser belastar akuten väldigt mycket just nu. På tisdagen hade vi elva patienter som fick ligga kvar på akuten i väntan på en vårdplats, säger Marcus Nilsson, avdelningschef på akuten på Centralsjukhuset i Karlstad.

Hårdare rutiner

På tisdagen öppnade man tolv extra vårdplatser på sjukhuset för att avlasta akuten.

– Så i morse hade det lättat lite hos oss. Just nu har vi fler som söker sig till akuten och är i behov av att läggas in. Normalt är det mellan 20-30 per dygn men den senaste veckan har vi legat över 30, säger Marcus Nilsson.

Den rutin som gäller för att skicka patienter till akuten från exempelvis en vårdcentral som gällde under förra sommaren och jul- och nyårshelgen ska även gälla nu:

Patienter med misstanke om allvarlig akut sjukdom skickas till akuten. I alla övriga fall ska kontakt tas med bakjour eller konsult innan patienten skickat till akuten.

Brukar påskhelgen vara lika belastad som sommaren och jul- och nyårshelgen?

– Nej, det brukar inte vara så. Men vi ser en ökning i år och i morgon torsdag tar vi beslut om hur vi ska tänka med vårdplatserna över helgen – om vi kan öppna fler. Läget förändras från dag till dag och över dagen så vi behöver ställa om snabbt, säger Marcus Nilsson.

Artikeltaggar

ArvikaBristerKarlstadMarcus NilssonPåskRegion VärmlandTorsbyVårdVård och omsorgVårdcentraler

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.