Hoppa till huvudinnehållet

Ulla, 71, får debutantpris: ”Går tätt på vad som händer känslomässigt”

Publicerad:
Ulla Wentzel får pris som bästa debutant i Värmland under 2022 av Föreningen Värmlandslitteratur.
Ulla Wentzel får pris som bästa debutant i Värmland under 2022 av Föreningen Värmlandslitteratur. Foto: Staffan Jofjell

Hela livet har kretsat kring kultur för Ulla Wentzel i Sunne, men först 2022 gjorde hon sin debut som författare.

Nu får hon snart ta emot Föreningen Värmlandslitteraturs debutantstipendium för Värmlands bästa skönlitterära debutbok.

– Man får ju en puff när man får en sådan här utmärkelse, säger hon.

Sunnebon Ulla Wentzel är född 1951 och har arbetat med kultur hela yrkeslivet. Hon är utbildad socionom och litteraturvetare och har varit redaktör för kulturtidskrifterna Rallarros och Abrakadabra, men har också varit verksam som bokpratare, barnboksrecensent, teaterproducent och kulturassistent.

Trots denna marinering i kultur, dröjde det till 2022 innan hon gjorde debut som författare.

– Det har inte blivit helt enkelt. Jag har säkert längtat efter det, men man måste ju ta sig den tiden och tro på det. Livet har varit mycket annat. Och jag är sen med en del saker i livet! hävdar hon.

Absurt och galet

Det som till sist fick henne att börja skriva var en mycket speciell upplevelse: hennes faster började bli dement.

Som hennes närmaste släktingar fick Ulla och hennes bröder uppleva hur släktingen de kände så väl förändrades.

– Det blev märkligt allting. Det blev absurt och galet, hon kunde bli paranoid och aggressiv, men det kunde också uppstå humor, berättar Ulla Wentzel.

Lösa lappar blev bok

För att förstå bättre vad som hände fattade Ulla Wentzel pennan.

– Jag började skriva på lösa lappar och det var väldigt lösryckt allting, så det var naturligt att skriva just på lösa lappar.

Så började en bok växa fram.

Ulla Wentzels första bok har fått positiva läsarreaktioner. Nu får den också pris som 2022 års bästa värmländska debutbok.
Ulla Wentzels första bok har fått positiva läsarreaktioner. Nu får den också pris som 2022 års bästa värmländska debutbok. Foto: Dan Enwall

– Den bara föddes på något sätt. Då var det bara att göra, beskriver Ulla Wentzel skrivprocessen som ledde fram till boken ”HALLÅ. Min faster. Var är du?”, som kom ut i somras.

För Ulla själv bidrog skrivandet till att hitta nya sätt att hantera relationen och situationen. Av reaktionerna på boken har hon förstått att den också betytt något för andra som har dementa anhöriga.

– Jag har fått så mycket respons! Det känns bra, för då handlar det inte bara om mig och min faster.

Tätt på känslorna

Det är också en skönlitterär bok och ingen faktabok.

– Jag har ju ingen yrkesutbildning om det här. Jag går tätt på vad som händer känslomässigt. Vi står och ropar till varandra över en avgrund, min faster och jag. Jag har försökt göra en text som visar hur jag trevade mig fram för att fatta.

Boken har texter ur både Ullas och fasterns perspektiv, där den där avgrunden får synas. Debutantprisets jury framhåller att boken har ”ett drabbande innehåll i en spännande dialogform”.

Ulla Wentzels bok kom ut i somras.
Ulla Wentzels bok kom ut i somras.

På biblioteket står boken i lyrikhyllan och juryn konstaterar att årets debutant visar ”att en berättelse inte behöver vara ordrik för att väcka starka känslor”.

”Blev väldigt bra”

Ulla Wentzel är glad över debutantpriset, som hon kommer att få ta emot tisdagen den 18 april, i samband med vårens sista bibliotekskväll på Stadsbiblioteket i Karlstad.

Hennes faster lever fortfarande, är 91 år och bor nu på ett äldreboende.

– Det blev väldigt bra. Det var svårt att fatta de där besluten, men nu får hon bättre med mat, träffar folk och har inte blivit sämre egentligen, säger Ulla.

Hederspris till deckardebut

Föreningen Värmlandslitteratur delar i år även ut ett hedersomnämnande.

Det går till Victoria Björn Blomqvist för hennes debut Fjället tiger still, en spänningsroman som juryn klassar som en ”stark debut, i en genre med hård konkurrens, som skildrar hur det förflutna hemsöker oss tills sanningen uppdagas. Vältecknade miljöer, livsöden och en väl sammanfogad intrig förgylls med ett nytänkande berättargrepp där huvudpersonen talar i jag-form.”

Nästan prick ett år efter debuten, kom Victoria Björn Blomqvists andra bok. Hon jobbar med en tredje också - och även med en ljudboksserie.
Nästan prick ett år efter debuten, kom Victoria Björn Blomqvists andra bok. Hon jobbar med en tredje också - och även med en ljudboksserie. Foto: Lena Richardson

Sedan debutboken kom har Victoria Björn Blomqvist hunnit skriva en roman till. Alldeles nyligen kom hennes andra bok, I frusna spår.

Om också Ulla Wentzel skriver någon mer bok, återstår att se.

– Det vet jag inte riktigt. Jag tar det som det kommer och så får vi se om det uppstår, men man får ju en puff också när man får en sådan här utmärkelse.

Fakta

Debutantstipendiet

Föreningen Värmlandslitteraturs debutantstipendium har delats ut sedan 2009 och går till en debuterande författare inom genren skönlitteratur (lyrik, prosa, barn-och ungdomslitteratur) och oberoende av ålder. Priset delas ut till en debuterande författare som bor eller bott i Värmland och/eller har gett ut en skönlitterär bok som helt eller delvis utspelar sig i Värmland eller på något annat sätt knyter an till landskapet. Boken ska vara utgiven under aktuellt år.

Juryn har bestått av Mirja Berggren, Sara Urger, Daniel Skogman, Sara Andersson och Ulla Walldén.

I juryns bedömning ingick 12 debutanter som var för sig uppfyllde kriterierna för debutantstipendiet.

Artikeltaggar

ÄldreomsorgFöreningen VärmlandslitteraturFörfattareKarlstadKulturLitteraturNöje/KulturSamhälleSunneUlla WentzelUtmärkelserVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.