Hoppa till huvudinnehållet

Fjärde inbrottet på tre år: ”Det börjar bli hopplöst”

Publicerad:
Fotohandlaren Ronny Karlsson framför sitt igenspikade skyltfönster. Han har haft fyra inbrott på tre år i sin butik Manne Foto.
Fotohandlaren Ronny Karlsson framför sitt igenspikade skyltfönster. Han har haft fyra inbrott på tre år i sin butik Manne Foto. Foto: Claes Österman

Butiken Manne Foto på Östra Storgatan i Säffle utsattes tidigt på onsdagsmorgonen för en ny kupp. Det är fjärde gången på tre år som tjuvar krossar ett skyltfönster och stjäl vad de kommer över.

Den så kallade smash-and-grab-kuppen skedde strax efter klockan fem på onsdagsmorgonen. En man krossade ett av butikens skyltfönster, kröp in en bit i butiken och roffade åt sig allt av värde.

– Det handlade framför allt om actionkameror, avståndsmätare och rödpunktssikten. Tjuven tycks också ha stulit en ryggsäck och stoppat ned stöldgodset i den innan han försvann från platsen, berättar fotohandlaren Ronny Karlsson.

Från ett närbeläget vägarbete hade tjuven släpat med sig det skyddsräcke och använt den som stege.
Från ett närbeläget vägarbete hade tjuven släpat med sig det skyddsräcke och använt den som stege. Foto: Privat

Tjuven hade krossat fönstret med en stor sten som hamnade på golvet i butiken.

– En så pass stor sten att tjuven måste ha varit ganska stark för att ens orka lyfta den, konstaterar Ronny Karlsson.

Fjärde gången

Dessutom hade tjuven släpat fram ett avspärrningsräcke som stod vid ett vägbygge cirka 75 meter från brottsplatsen. Detta räcke hade tjuven lutat mot fönstret och använt som stege.

– Det finns vittnen som iakttagit tjuven så jag hoppas polisen kan gripa honom så att jag får tillbaka stöldgodset, säger Ronny Karlsson.

Kuppen orsakade stor skadegörelse i form av ett krossat skyltfönster och förstörd inredning i butiken.

– Jag får inte gå in i butiken innan polisen genomfört den tekniska undersökningen så jag vet inte hur omfattade skadorna är. Men jag vet av erfarenhet att det här kommer att kosta mycket pengar och arbete, säger Ronny Karlsson.

Kostnaderna för skadorna blir omfattande också denna gång.
Kostnaderna för skadorna blir omfattande också denna gång.

Det är nämligen fjärde gången på fyra år som butiken utsätts för en kupp. Egentligen den femte.

– I förra veckan försökte någon bryta sig in i butiken genom en ventillucka på husets baksida men försöket misslyckades, berättar Ronny Karlsson.

Hopplös situation

Han är närmast förtvivlad över inbrotten.

– Jag har gjort allt jag kunnat för att skydda butiken så det här känns hopplöst. Och inte blir det bättre av att försäkringsbolaget höjer självrisken varje gång det sker ett nytt inbrott. Det här är faktiskt lite knäckande. Nu måste jag dessutom hålla butiken stängd i ett par dagar i väntat på att polisen ska genomföra sin brottsplatsundersökning, säger han.

Efter inbrottet larmades en polispatrull larmades till brottsplatsen men då var tjuven försvunnen. Poliser har dock fått flera vittnesmål och har signalement på tjuven.

Vid förra inbrottet, som skedde i somras, blev tjuven filmad av en av butikens kameror. Men det hjälpte inte utan tjuven kom undan.

Butiken plundrades på klockor – tjuven blev filmad

Artikeltaggar

Brott & blåljusInbrott

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.