Hoppa till huvudinnehållet

Tvärnit: Färre värmlänningar vill byta till elbil

Publicerad:
Färre värmlänningar planerar att byta till elbil, visar en ny undersökning.
Färre värmlänningar planerar att byta till elbil, visar en ny undersökning. Foto: Adam Ihse/TT

Intresset för att byta till elbil har svalnat i Värmland.

Var tredje värmlänning i en ny undersökning uppger att hen troligen aldrig kommer att köpa elbil.

I fjol uppgav var femte värmlänning att hen förmodligen aldrig skulle skaffa elbil. I år är det var tredje. Det gör att Värmland är det län i landet, tillsammans med Kalmar, där högst andel inte vill skaffa elbil.

Det visar en undersökning som Circle K låtit Kantar Sifo göra och där runt 4 300 personer i Sverige ingick.

Undersökningen visar också att andelen värmlänningar som uppger att de funderar på att skaffa en elbil nästa gång de byter bil har minskat. I år överväger 15 procent av värmlänningarna en elbil. I fjol var den siffran 22 procent.

Var femte värmlänning som svarade uppgav att den avskaffade klimatbonusen förmodligen gör att det kommer att dröja innan de skaffar elbil.

Undersökningen visar också att fler värmlänningar än svenskar i snitt aldrig tror att en majoritet av bilarna som rullar på vägarna kommer att vara elbilar. Här handlar det om 14 procent, medan 10 procent är snittsiffran för landet.

På nationell nivå är de främsta argumenten för att byta till elbil att de påverkar klimatet mindre och att kostnaden för drivmedel hålls ner. Det främsta motargumentet är att det är billigare att köpa fossildrivna bilar.

Artikeltaggar

ElbilarKalmarKantar SifoMiljöTrafikVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.