Hoppa till huvudinnehållet

Räta på ryggen, Ulf Kristersson

Publicerad:
I det nya läget behöver Sverige inte Nato, men Nato behöver Sverige, skriver insändarskribenten.
I det nya läget behöver Sverige inte Nato, men Nato behöver Sverige, skriver insändarskribenten. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

I dag är Finland medlem i Nato. Sverige lämnas utanför. Känner mig bedrövad, arg och samtidigt inte överraskad. Ett land med självbilden att man är bättre än alla andra råkar till slut ut för det som nu skett från de man anser vara mindre goda. Det är deras uppfattning som gäller och inte vår, hur rätt den än må vara när man vill ha deras samtycke.

Ulf Kristersson, räta på ryggen och gör Sverige stolt. Meddela Stoltenberg, Orban, Erdogan och Niinistö att ni har 30 dagar på er att godkänna Sveriges medlemskap. Annars tar Sverige tillbaka sin ansökan och avslutar militära samarbetet med Finland.

Sverige är nu inbäddat i åtta Nato-länder. Det är en mur som dessutom har vallgrav österut. Åren 1066 och 1944 kunde befälhavare genomföra invasioner över engelska kanalen. Ryssland kan inte genomföra storskalig invasion över Östersjön från Kaliningrad. Den upptäcks och slås sönder och samman av Nato. Hotande attack och ockupation av Gotland från luften, världens största hangarfartyg, kommer USA och Nato inte att acceptera. Man tar över Gotland, som blir Europas Guam.

I det nya läget behöver Sverige inte Nato, men Nato behöver Sverige. Det kraftfulla utspelet från Sverige får Niininstö att jobba häcken av sig.

Utöver muren och vallgraven är Sveriges försvarsindustri världsledande i förhållande till vår storlek och även i absoluta termer.

Archer Howitzer är världens bästa. Nya JAS Gripen Erik mäter sig väl med konkurrenterna och kan kontinuerligt uppgraderas i takt med den teknologiska utvecklingen. Stridsfordon 90 håller hög klass. Ubåt A26 är ett av världens mest moderna ubåtssystem. Lägg därtill vår ammunitionstillverkning och att vi har två världsledande lastbilstillverkare. Dessutom kan vi tillverka drivmedel av skogsråvara.

Om Finland och Sako inte vill sälja handeldvapen så finns det många andra att välja på.

Ulf Kristersson, be Orban och Erdogan fara och flyga eller kanske något mera kraftfullt. Sverige ska inte kröka rygg för sådana uslingar. Turkiet borde kastas ut ur Nato. Landet är mer lojalt mot Ryssland än Väst. Men man vill inte ha Ryssland som granne till Grekland och Bulgarien.

Undfallenhet utnyttjas av skurkar. Chamberlain och Halifax är de mest kända i modern tid. Cronstedt och Sveaborg ett svenskt trauma. Ett motsatt exempel är Kissinger. Stenhård och brutal, men det gav resultat, fred i Vietnam efter flera decenniers krig.

Ser gärna att vi medborgare samlar oss i Nato-frågan och agerar.

Leif Lendrup

Artikeltaggar

DrivmedelFinlandGotlands länInsändareKrigMilitärNatoRysslandUbåtarUlf Kristersson