Hoppa till huvudinnehållet

Borttvingad från regionen – tidigare vårdchefen talar ut om kritiken mot Gjevert

Publicerad:
Nina Skantz är före detta verksamhetschef för kvinnosjukvården i Region Värmland. I en exklusiv intervju med NWT talar hon ut om sin kritik mot Lena Gjevert.
Nina Skantz är före detta verksamhetschef för kvinnosjukvården i Region Värmland. I en exklusiv intervju med NWT talar hon ut om sin kritik mot Lena Gjevert. Foto: Lisa Olaison

Här får kritiken mot Lena Gjevert ett ansikte.

Efter vittnesmålen om hälso- och sjukvårdsdirektörens utskällningar, härskartekniker och manipulationer kliver Nina Skantz fram.

I en exklusiv intervju med NWT talar hon ut om sin sista tid i Region Värmland – som hon kallar ”en mardröm”.

– Det här är personligt mot mig, säger den tidigare verksamhetschefen för kvinnosjukvården.

Nina Skantz håller händerna runt kaffemuggen. Hon har bara för några dagar sedan avslutat sin anställning i Region Värmland. I dag är hon inte längre verksamhetschef för kvinnosjukvården.

– Det har varit en riktig mardröm.

Nu bryter hon tystnaden.

– Man ville få bort mig från Region Värmland. Det är viktigt för mig att samhällsinvånarna får veta hur allt detta har gått till. Och att politikerna och ansvariga tar detta på högsta allvar.

Allt hänger ihop med det som NWT kunnat avslöja: Den interna kritiken mot Lena Gjevert. Att hälso- och sjukvårdsdirektören skäller ut medarbetare, använder härskartekniker och manipulerar, enligt ett stort antal källor.

En bild Nina Skantz nu går ut och bekräftar.

– Det gapas, skriks och hon kränker individer. Det är inte okej, säger hon.

Nina Skantz är märkbart tagen under intervjun.
Nina Skantz är märkbart tagen under intervjun. Foto: Lisa Olaison

Nina Skantz berättar att hon själv blivit drabbad. För henne började det med en utskällning och slutade med att hon blev utköpt.

Den 9 februari i år kallades Nina Skantz till ett möte tillsammans sin chef Maria Berglund, andra chefer – och Lena Gjevert. Ett möte som skulle handla om kvinnors hälsa.

– Men det kom att handla om mitt ledarskap och hur jag skulle leda och fördela arbetet. Och en fullkomlig utskällning av mig från Lena Gjevert. Hon ville detaljstyra mig och hur jag skulle göra saker och ting.

– Jag gick därifrån efter en timme och var väldigt chockad och ledsen. Jag hade inte räknat med det.

Hur reagerade de andra i rummet?

– De blev chockade. Och veckan därpå kontaktade jag min chef (Maria Berglund) och frågade henne hur det kommer sig att hon inte sa något. Då säger hon att hon blev så chockad så hon visste inte vad hon skulle säga.

  • Maria Berglund blev enligt Nina Skantz chockad av Lena Gjeverts beteende under mötet.
    Maria Berglund blev enligt Nina Skantz chockad av Lena Gjeverts beteende under mötet. Foto: HP Skoglund
  • Lena Gjevert får svidande kritik av Nina Skantz.
    Lena Gjevert får svidande kritik av Nina Skantz. Foto: Helena Karlsson

Nina Skantz upplever att själva syftet med mötet var att Lena Gjevert skulle skälla ut henne.

– Det var systematiskt planerat, enligt min bedömning, och egentligen riktat mot mig och hur jag ska driva kvinnosjukvården.

Nina Skantz hävdar att Lena Gjevert planerade att skälla ut henne.
Nina Skantz hävdar att Lena Gjevert planerade att skälla ut henne. Foto: Lisa Olaison

Men turbulensen slutade inte där. Den 21 februari blev hon kallad till ett nytt möte, tillsammans med Maria Berglund.

– Och då talar hon om för mig att jag har fram till i morgon på mig att säga upp mig.

Av vilken anledning?

– Nej, precis... det undrade jag med. Jag frågade: Vad är orsaken?

Hon tystnar och är märkbart tagen.

– Förlåt... Jag får till mig att jag inte tar ansvar, bland annat. Och att ”du har till morgondagen på dig att säga upp dig och gör du inte det måste jag ta det vidare. Jag har fått detta uppdraget av Lena Gjevert”.

Nina Skantz vägrade.

– Jag anser att det inte finns sakliga skäl i mitt fall. Och jag får till mig olika saker. Jag får höra att jag inte tar ansvar, men på mitt senaste möte med min chef får jag höra att jag inte gjort något fel. Vad i all sin dar?! Varför ska man då avsluta mitt chefsförordnade? Hade jag fått varningar eller på något annat sätt visat att jag inte klarat av mitt uppdrag så...

– Det här är personligt mot mig. Jag har inte gjort som Lena Gjevert vill och därför väljer man att plocka bort mig. Jag står upp för mig själv och mina kollegor och andra chefer som drabbas av det här i Sverige, som genomgår det här jag fått genomgå. För det är inte okej.

Det hela slutade med att Region Värmland köpte ut Nina Skantz i en överenskommelse som ger henne sex månadslöner á 78 500 kronor i kompensation, enligt handlingarna som NWT tagit del av.

Uppgörelsen ger Nina Skantz knappt en halv miljon kronor.
Uppgörelsen ger Nina Skantz knappt en halv miljon kronor. Foto: Lisa Olaison

Nina Skantz har sedan hon tillträdde som verksamhetschef i oktober 2021 fortsatt vara bosatt i Falkenberg. När hon slutade sade Maria Berglund till NWT att det behövs ett mer närvarande ledarskap.

– När jag tog uppdraget gjorde jag en muntlig uppgörelse med min dåvarande chef om att jag inte kunde vara på plats hela tiden. Det var med den ingången jag tog uppdraget från början, säger Nina Skantz.

Hon säger att hon i slutet av sin tid i Region Värmland fick kritik för att vara frånvarande och att hon då började vara på plats mer.

– Men ändå valde man att ta bort mig. Jag klandrar inte Maria Berglund, hon har fått det här uppdraget från Lena Gjevert. Sen när man upptäcker att jag har en grundanställning som barnmorska säger man att jag kan få fortsätta som barnmorska. Lena Gjevert och politiken behöver ta sitt ansvar, hur man väljer att avsluta någons anställning på icke sakliga grunder.

Vad menar du med att de måste ta sitt ansvar?

– Jag menar att Lena Gjevert inte kan detaljstyra verksamhetschefer. Eftersom hon är så intresserad av att vara operativ och gå in och detaljstyra behöver hon fundera och framför allt reflektera över sitt beteende som hälso- och sjukvårdsdirektör. Är hon så intresserad av operativt arbete tycker jag att hon ska jobba som barnmorska, som de rekommenderat mig.

Behövs det ett annat ledarskap på direktörsplatsen?

– Det tycker jag bestämt.

Vad tänker du göra nu?

– Jag vet inte. Jag får väl ta lite semester. Sen får vi väl se vad jag ska göra.

– Jag önskar kvinnosjukvården lycka till med allt de tar sig för och hoppas att det kommer någon som vill ta sig an det här uppdraget.

Nina Skantz vet inte vad hon ska göra nu.
Nina Skantz vet inte vad hon ska göra nu. Foto: Lisa Olaison

Går det att vända och göra något positivt med Lena Gjevert som direktör?

– Nej, inte med henne som direktör som vill gå in och detaljstyra. Det kommer inte lyckas. Det är inte så man bygger förtroende och tillit, så det tror jag inte.

Både Peter Bäckstrand och de ledande politikerna uttalar fullt förtroende för Lena Gjevert. Hur ser du på det?

– Jag kan inte uttala mig om det för jag vet inte vad de bygger det på. Jag vill bara visa på vad jag blivit utsatt för. Det finns uppenbarligen andra chefer som blivit utsatta för Lena Gjeverts kränkningar och utskällningar.

NWT har sökt Maria Berglund och Lena Gjevert för intervjuer. Båda har svarat via mejl.

Maria Berglund skriver att det var hennes beslut att avsluta Nina Skantz chefsförordnande i förtid och att processen, som tagit ungefär en månad, hanterats enligt rutinerna. I övrigt skriver hon att Nina Skantz upplevelser får stå för henne.

Lena Gjevert hänvisar frågor om Nina Skantz till Maria Berglund och avböjer att kommentera den kritik som riktas mot henne.

”Jag har en pågående dialog med min chef”, skriver Lena Gjevert.

Artikeltaggar

AnställningarGjevert-kritikenKarlstadKritikLena GjevertMaria BerglundNina SkantzRegion VärmlandVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.