Hoppa till huvudinnehållet

Göran Samuelsson prisas av Ferlinsällskapet: ”Ger råg i ryggen”

Publicerad:
Värmlänningen Göran Samuelsson får årets trubadurpris av Nils Ferlin-sällskapet.
Värmlänningen Göran Samuelsson får årets trubadurpris av Nils Ferlin-sällskapet. Foto: Lena Richardson

Göran Samuelsson får årets trubadurpris av Nils Ferlin-sällskapet, som samtidigt tilldelar poeten Marie Lundquist årets Ferlinpris.

– Det var häftigt! säger Göran Samuelsson.

”En jordnära vissångare, förankrad i vardagen” – så beskriver Ferlinsällskapet årets mottagare av sällskapets trubadurpris.

”Göran Samuelssons texter är en fin blandning av vardagsfilosofi och ömsinta ord om människor och natur”, står det bland annat i motiveringen.

– Det var fint! Det skulle jag inte kunnat formulerat bättre själv, säger pristagaren och skrattar.

– Ömsint, det är ju så jag vill framställa människor. Vi är ju ganska skröpliga varelser och musiken kan vara en stöttepelare. Musikens mening är inte att det ska vara tusen i publiken och att man ska tjäna massa pengar, utan att vi ska hjälpas åt på den här planeten. Jag vill inte vara bland vassa armbågar, utan bland de mjuka, säger han.

Ger råg i ryggen

Han är glad och stolt över utmärkelsen.

– Det är klart att det ger råg i ryggen!

Han har inte sjungit Ferlin, men läst honom.

– Tidigt när jag skulle börja skriva låtar, lade jag upp min egen läroplan för hur man gör. Då studerade jag Fröding och Ferlin, Bellman och Taube. Bellman och Ferlin var nog de som berörde mig djupast, säger han.

Diktare prisas

Nils Ferlin-sällskapets har delat ut trubadurpriset årligen sedan 1980. Bland tidigare pristagare finns namn som Tommy Körberg, Lasse Berghagen och Owe Törnqvist. Förra året gick priset till Mando Diao.

Sällskapets Ferlinpris har än längre anor: det har delats ut sedan 1963, alltid till en svenskspråkig lyriker.

Författaren Marie Lundquist får årets Ferlinpris.
Författaren Marie Lundquist får årets Ferlinpris. Foto: Leif R Jansson / TT

Årets Ferlinpristagare är Marie Lundquist, som enligt motiveringen ”förenar mjukhet och skärpa i ofta drömlika dikter som genom ett bildrikt och intensivt språk uttrycker ett pågående existentiellt drama, där liv och död möts i en ständig kamp”.

Priserna delas ut lördagen den 22 juli i Nils Ferlins Filipstad, som då firar Ferlindagen under stadsfestivalen Filibjurveckan.

Artikeltaggar

FilibjurveckanFilipstadFörfattareGöran SamuelssonLitteraturLyrikMarie LundquistMusikNils FerlinNils Ferlin-SällskapetPoesiTommy Körberg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.