Hoppa till huvudinnehållet

Färre ambulanser på natten i sommar oroar personalen i norr

Publicerad:
Förslag på färre nattambulanser i sommar oroar ambulanspersonal inom vissa delar av Värmland.
Förslag på färre nattambulanser i sommar oroar ambulanspersonal inom vissa delar av Värmland. Foto: Eng Foto

Ett förslag hur ambulanserna ska rulla i Värmland i sommar är klart.

Det innebär bland annat färre nattambulanser på flera orter, vilket fått ambulanspersonal att reagera: ”Det är inte patientsäkert!”

Under tisdagen informerades personalen på länets ambulansstationer om förslaget för att klara sommarbemanningen.

Förslaget innebär bland annat att det inte finns två, utan bara en, nattambulans var fjärde natt i Råda, Filipstad, Säffle och Kristinehamn under sommaren. Ingen dagambulans på lördag och söndag i Torsby. En dagambulans mindre i Årjäng och i Karlstad och kvällsambulansen i Karlstad förskjuts till natten.

Ambulanspersonal, som vill vara anonym, har reagerat starkt på förslaget och skriver till NWT:

”Det är inte patientsäkert att dra ner på ambulanser, så hur kan man kalla det här god och nära vård?”

”Vi har precis förlorat fem ungdomar på nätterna. Nu ska vi ställa ambulanser så att det inte ska finnas en ambulans nattetid i Klarälvdalen. Det är helt sinnessjukt!”

Kalkylerad risk

Ulf Barhammar Edvinsson är skyddsombud inom ambulansen i Karlstad.

– Jag har precis tagit del av förslaget och å ena sidan vill jag att mina arbetskamrater ska ha semester, å andra sidan ska de ha en dräglig arbetsmiljö även på sommaren. Så det är tudelat.

Han förstod att den nya arbetstidsmodellen, som NWT skrivit om tidigare, inte skulle räcka till.

– Vi ställer alltid ambulanser på sommaren i Karlstad eftersom vi i grunden inte har folk så det räcker till. Men jag kan förstå oron i norra Värmland. Drar man ner på ambulansresurser som behövs är det en kalkylerad risk och kan påverka patientsäkerheten, säger han.

Ser till helheten

Nästa vecka väntar möten med fackförbunden Vårdförbundet och Kommunal för att göra riskanalyser och handlingsplaner. Därefter fattas ett slutgiltigt beslut.

Andreas Norling, verksamhetschef för ambulansen i Region Värmland, måste se till helheten i länet.
Andreas Norling, verksamhetschef för ambulansen i Region Värmland, måste se till helheten i länet. Foto: Helena Karlsson

– Vi gör förändringar hela tiden och så blir det i sommar också. Vi flyttar resurser så vi har bästa beredskap och så bra patientsäkerhet som möjligt i hela länet, säger Andreas Norling, verksamhetschef för ambulansen i Region Värmland.

– Det gäller att sätta saker i perspektiv och se till helheten i länet och vi kompenserar för de resurser som försvinner med den bemanning vi har, fortsätter han.

Vårdförbundet kan i dagsläget inte svara på NWT:s frågor om förslaget eftersom de ännu inte fått någon information enligt Camilla Gustafsson, ordförande Vårdförbundet Värmland.

Nytt avtal ska lösa ambulansbemanningen till sommaren

Artikeltaggar

AmbulanssjukvårdAndreas NorlingArbetsmiljöBemanningCamilla GustafssonKarlstadKommunalPatientsäkerhetRådaRegion VärmlandVårdVård och omsorgVårdförbundetVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.