Hoppa till huvudinnehållet

FBK-bossen om satsningarna på truppen: ”Måste vara där och investera rejält”

Publicerad:
Färjestads styrelseordförande, Lars Appelqvist, summerar säsongen och blickar framåt mot hösten.
Färjestads styrelseordförande, Lars Appelqvist, summerar säsongen och blickar framåt mot hösten. Foto: Helena Karlsson

Säsongen är över för Färjestad.

Är facit godkänt, hur ser klubben på investeringar i spelartruppen och vad betyder tappet av Gustav Rydahl?

Det reder styrelsens ordförande Lars Appelqvist ut här.

Färjestad åkte ut efter en tuff kvartsfinalserie mot Frölunda.

Lars Appelqvist ser tillbaka på en säsong som slutade tidigare än vad han och många andra hoppats.

Vi börjar där direkt, är årets säsong godkänd för FBK?

– Det är en jättesvår fråga. Svaret är nej, om man utgår från att vi åkte ut i en kvartsfinal. Det är inte godkänt, så blir det. Zoomar man ut ser man hur vi ändå lyckades sluta trea med alla skador och dålig kontinuitet. Om vi då om fyra veckor reflekterar över det kanske vi kan vara ganska nöjda med hur vi har jobbat och vad vi har lärt oss. Men rent krasst här och nu är svaret nej, vi åker ut i kvarten och det är vi inte nöjda med.

DOKUMENT: Ett skadehelvete som aldrig tog slut – så var Färjestads säsong

Skadorna på nyckelspelare har till stor del dominerat nyhetsflödet runt klubben genom hela säsongen. Sett till bredd och spets var FBK ett lag som inför säsongen kanske inte var en given guldfavorit, men definitivt med i gruppen av lag som kunde vara med och kriga om guldet.

Ett scenario som Lars Appelqvist vågar slå fast kommer återupprepa sig i höst.

– Idag är det en väldigt liten skillnad mellan klubbarnas förmåga att spendera. Det finns till exempel ett medieavtal där alla får lika mycket. Vi måste vara där och investera rejält. Sedan om det blir att vi investerar mer än förra året, det beror lite på hur det faller ut. Men vi ska alltid spendera tillräckligt för att vara konkurrenskraftiga. Sedan är det ett lite rörligt mål, men vi kommer inte att investera mindre i laget, definitivt inte.

”Stor skillnad”

Förra säsongens guld har gett Färjestad en helt annan arbetsro jämfört med hur läget var innan den av många hett efterlängtade kvällen i Luleå.

– Det finns en tydlighet och stabilitet i organisationen som är väldigt annorlunda. Det finns en kontinuitet och en gemensam bild av vad som krävs, det dras åt samma håll. Det tycker jag är en stor skillnad. Tittar man på vad som gjorts i organisationen sedan ett år tillbaka rent sportsligt är det en otrolig skillnad på verksamheten, säger Appelqvist och fortsätter:

– Även runt omkring har det gjorts ett gediget jobb. Publikmässigt och stämningen i arenan till exempel, helt fantastiskt. Man ska inte underskatta betydelsen av det i allt vi gör. Jag tycker att föreningen står sig stark, och definitivt starkare än för ett och ett halvt år sedan.

Galna stämningen i Löfbergs: ”Folk ska veta att det är okej att leva rövare”

Just nu känns det tyngre FBK-kapitlet långt borta, men man behöver bara skruva tillbaka klockan lite drygt ett år för att se ett helt annat läge.

– Det är också något vi ska dra lärdom av. Som serien ser ut idag är det en så liten skillnad mellan lagen att det gäller att göra allt jobb som krävs.

Med lite distans, hur stressat var FBK som organisation där och då?

– Det är klart att man kände sig pressad och att det var en stress. Men om vi i styrelsen inte hade hållit huvudet kallt så råkar man ut för det som hänt i andra föreningar, det blir kaos. Men det är klart att det var en stress där och då.

Här och nu är lagbygget inför nästa guldjakt redan i full gång. Ett tungt namn är säkrat i form av Magnus Nygren som återvänder till Karlstad efter åren i Schweiz.

– Den är tung och bra på många vis. Han är en karaktär i och runt omklädningsrummet som är oerhört noggrann och ambitiös. Han är en av spelarna som kommer sätta nivån tillsammans med flera andra. Sedan är det en profil och Karlstadpôjk. Enligt ”Walle” en av Europas bästa powerplaybackar, så det ska bli kul att få tillbaka honom hungrig och taggad.

En annan tung profil som många hade räknat med är såklart Gustav Rydahl.

Uppgifter: Rydahl väljer SHL-rivalen

Sportbladets avslöjande om att han kommer gå till Frölunda är en av SHL:s absolut största silly season-bomber och en fråga som Lars Appelqvist närmar sig försiktigt.

– Det är tråkigt att Gustav inte kommer till Färjestad. Jag önskar honom all lycka till där han nu hamnar.

Finns det något FBK ångrar internt, eller känner ni att ni gjort allt som borde ha gjorts?

– Nu är det såhär och nu får vi lägga det bakom oss, även för Gustavs skull. Jag vet att han har fått ta en del skit för det här och det är tråkigt. Gustav är en bra kille och man måste skilja på saker. Vi har säkert saker som vi kan lära oss av den här processen, men nu är det bara att se framåt.

Artikeltaggar

FärjestadFärjestad BK HerrFrölunda HCGustav RydahlIshockeyKarlstadLars AppelqvistMagnus NygrenSchweizSHLSport

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.