Hoppa till huvudinnehållet

Socialdemokraterna ömsar skinn men inte sinnelag

Publicerad:
Magdalena Andersson för en S-politik för dem själva. Foto: Caisa Rasmussen/TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Av de senaste 100 åren har Socialdemokraterna haft makten under 72. Partiet har under sitt långa maktinnehav medverkat till kris efter kris och en samhällsutveckling som i vissa delar är bedrövlig.

Det var dock inte förrän S efter höstens val tappade makten som det väcktes tankar på en ny samhällsanalys. "Den samhällsutveckling som vi sett i Sverige under de senaste decennierna har brutit sönder mycket av den samhällsgemenskap som vi har haft”, förklarar partiledaren Magdalena Andersson för Dagens Nyheter.

Det är förvisso en tämligen korrekt bedömning, men S kommer aldrig medge några fel eller erkänna sitt ansvar för hur det blivit. Partiet kommer inte heller i någon större omfattning peka finger åt samarbetspartierna, i alla fall inte i första skedet.

S nya samhällsanalys kommer vara ord, retorik och signaler. Ingen handling. Möjligtvis kommer S skylla den politik man själv fört på borgerligheten. S måste nämligen hålla ihop både det egna partiet och de rödgröna.

Det krävdes ett fullskaligt krig i Europa för att S skulle byta fot om Nato. Inte ens dagens energikris får partiet att ta tydlig ställning i energifrågan. S pratar men gör inte politik. Det händer inget, och det kommer det inte göra. De måste hålla ihop sitt underlag.

Däremot kommer S tids nog försöka köpa över Sverigedemokraterna, oavsett vad partiet säger nu. Ett sådant samarbete skulle under lång tid vingklippa borgerligheten, så S lär vara villiga till eftergifter. Se bara vad Centern och Liberalerna erbjöds.

SD vilar dessutom på en ganska socialdemokratisk grund, så politiskt hade det inte varit ett jättestort hopp. Relationsmässigt hade det varit desto större. Det finns i det socialdemokratiska toppskiktet de som betett sig så illa mot SD att ett samarbete med S sannolikt sitter väldigt långt inne hos namnkunniga sverigedemokrater. Här har Annika Strandhäll, men också Morgan Johansson, varit en stor tillgång för borgerligheten. Men det kommer nya företrädare – både i S och SD.

En ännu större anledning är att S förmodligen värdesätter SD. Ta migrationen som exempel. S kommer aldrig återta tidigare åsikter. Istället är de glada att SD drivit frågan och på så vis räddat S från att smutsa ner sig. Ingen skall inbilla sig att S inte såg att partiets linje var ohållbar. SD tog S ur en prekär situation.

Likadant är det med hårdare tag mot gängkriminalitet, Nato, kärnkraft och så vidare. S, både politiker och opinionsbildare, kommer hävda att de alltid tyckt så. Reformerna är rätt, de bara införs av fel anledning. Alla som tycker något innan S tycker det är rasister.

Det hade förvisso inte varit dåligt om S började föra en mer verklighetsnära politik som gynnade fler, men partiets affärsidé är inte att få fler röster genom en bra politik. Modellen är snarare att försämra så mycket att människor inte har råd att rösta på andra partier som ger mindre bidrag. Detta är viktigt att komma ihåg när S pratar om förändring och självkritik. Socialdemokraterna kommer aldrig, hur bra det än låter, föra en politik för dig. De för en politik för sig själva.

Artikeltaggar

Annika StrandhällCenterpartietEuropaGängkriminalitetKärnkraftLedareLiberalernaMagdalena AnderssonMorgan JohanssonNatoPolitiska system och ideologierSocialdemokraternaSverigedemokraternaValVal 2022