Hoppa till huvudinnehållet

Replik: Frågan obesvarad om arkivets framtid

Publicerad:
När landstinget och Region Värmland slogs samman 2019 avstod den politiska ledningen från fortsatt inflytande över arkivets uppdrag och ekonomi, skriver Ulf Nordström.
När landstinget och Region Värmland slogs samman 2019 avstod den politiska ledningen från fortsatt inflytande över arkivets uppdrag och ekonomi, skriver Ulf Nordström. Foto: Mikael Lindblom

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Åsa Johansson och Sofia Magnusson avstår från att berätta hur det ska gå till att säkerställa det politiska inflytandet över det som tidigare hette Värmlandsarkiv, skriver Ulf Nordström.

Svar till Åsa Johansson och Sofia Magnusson (NWT 27/3).

Det är glädjande att S-företrädarna vill slå vakt om Arkivcentrum. Den arkivsamverkan som finns i Värmland är speciell och en stor tillgång för värmlänningarna. Det är vi överens om, liksom att regionen självfallet ska följa arkivlagen.

Så skriver du en debattartikel

Men Åsa Johansson och Sofia Magnusson avstår från att berätta hur det ska gå till att säkerställa det politiska inflytandet över det som tidigare hette Värmlandsarkiv, men nu blivit en del av den så kallade arkivenheten. I det ”gamla” Region Värmland beslutade regionfullmäktige om Värmlandsarkivs verksamhetsplan och finansiering, men när landstinget och Region Värmland slogs samman 2019 avstod den politiska ledningen från fortsatt inflytande över arkivets uppdrag och ekonomi.

I praktiken har därför regionens politiker mer att säga till om när det gäller de ekonomiska villkoren för stiftelsen Värmlands Museum och den självständiga föreningen Föreningsarkivet i Värmland än den egna kulturarvsverksamheten.

Visst är det bra att förvaltningen utreder arkivets namn och hemsidans innehåll, men frågan kring arkivets framtid är större än så – och hittills obesvarad: Hur tänker regionens politiker säkerställa att kulturarvsinstitutionen – oavsett om den heter Värmlandsarkiv eller något annat – får de ekonomiska resurser, den bemanning och det chefskap som gör det möjligt för arkivet att utvecklas och att uppfylla sina åtaganden?

Ulf Nordström

Arkivvän

Artikeltaggar

ArkivcentrumÅsa JohanssonDebattPolitiska system och ideologierRegion VärmlandSocialdemokraternaSofia MagnussonStiftelserUlf NordströmVärmlands länVärmlandsarkiv