Hoppa till huvudinnehållet

Drömmen om idylliskt gårdsboende blev sju års mardröm efter byggmissar

Publicerad:
Elin Olsson och Hans Barthelson framför bostadsrättsföreningen vid Edsgatans gård som fick stora problem med lyhördhet, värmeläckage och kalldrag. Nu gläds de över att allt är åtgärdat. Foto: Tommy Pedersen

1800-talsladan byggdes om till bostadsrätter – men bakom fasaden dolde sig byggfel.

Det här är berättelsen om hur ett idylliskt gårdsboende strax utanför Karlstad blev en sju år lång mardröm som kostat bostadsrättsföreningen över elva miljoner kronor.

– Det känns helt underbart att allt äntligen är klart, säger två av de boende, Elin Olsson och Hans Barthelson.

Den faluröda 1860-talsladan vid Edsgatans gård, intill sjön Alstern, såldes in som en dröm.

Här skulle de boende bjudas på lantlig charm – bara en mil från Karlstad – i en kulturskyddad byggnad med synliga träbalkar, spröjsade fönster, vita fönsterfoder och vitputsad sockel.

Hundratals personer stod i kö för de 18 lägenheterna, som släpptes 2015 och såldes via en mäklare. Intill byggdes ett annex med ytterligare tre lägenheter.

– Vi bodde i stan och letade hus när familjen växte och tyckte att det här var ett bra alternativ. Att komma ut från stan och få hus-känsla i lägenheten. Vi var väldigt glada, säger Elin Olsson, 36, som med sambo och bebis flyttade hit i augusti 2015.

Ladan vid Edsgatans gård norr om Karlstad innan ombyggnationen till bostadsrätter.
Ladan vid Edsgatans gård norr om Karlstad innan ombyggnationen till bostadsrätter. Foto: Lisa Olaison
De första köparna flyttade in i den ombyggda ladan på Edsgatans gård under hösten och vintern 2015.
De första köparna flyttade in i den ombyggda ladan på Edsgatans gård under hösten och vintern 2015. Foto: Mikael Lindblom

"Fick ta på oss extrakläder och filtar”

Men bakom fasaden blev ladan allt annat än en dröm.

Bolaget som stått för själva bygget lät folk flytta in på våning två och tre, trots att kommunen bara gett slutbesked för bottenvåningen. Ett slutbesked är det intyg som krävs för att få flytta in när alla byggkrav är uppfyllda.

Lägenheter visade sig vara dåligt isolerade, lyhörda och saknade godkänt brandskydd, vilket NWT granskade i ett flertal artiklar.

– Man hörde både konversationer och stegljud från grannar. När det var tio minusgrader ute så hade vi nollgradigt i hörnen och fick ta på oss extrakläder och filtar. Det var väldigt svårt att ta in, säger Elin Olsson om sin 104 kvadratmeter stora lägenhet på andra våningen som kostat 1,9 miljoner.

Ladan vid Edsgatans gård innan och efter byggnationen.
Ladan vid Edsgatans gård innan och efter byggnationen. Foto: Lisa Olaison/Tommy Pedersen

”Fruktansvärt tråkig situation”

Byggbolaget bytte isolering och satte in större element men menade att alla ljudkrav inte gick att lösa på grund av ladans konstruktion och bevarandekrav.

När kommunen ändå krävde det påpekade bolaget att de sålt byggprojektet till bostadsrättsföreningen under byggets gång i juni 2015, sedan haft en konsultroll, och att kravet skulle ställas mot föreningen. Både länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen gav bolaget rätt.

I en förlikning fick föreningen två miljoner av byggbolaget, som senare gick i likvidation. I maj 2018 valde kommunen att ge hela ladan ett tillfälligt slutbesked, som kan ges i väntan på att problem åtgärdas. Alternativet hade varit att de boende fått flytta ut tills allt var klart.

– Man tyckte att det bästa var att hantera problemen medan folk bodde kvar, eftersom det inte var akut fara för hälsa och säkerhet, säger kommunens bygglovschef Karin Manner och kallar det för ett ”väldigt komplext ärende”.

Hon fortsätter:

– När föreningen blev byggherre enligt domen så blev man också ansvarig för att avhjälpa eventuella fel. Det är så klart en fruktansvärt tråkig situation för alla inblandade. Tyvärr finns det fall där man som tredje person hamnar i kläm. Det här är inte unikt men definitivt ovanligt.

Hans Barthelson i sin lägenhet med fyra rum och kök. Han visar upp kommunens slutbesked från februari i år. Det betyder att alla byggfel är lösta.
Hans Barthelson i sin lägenhet med fyra rum och kök. Han visar upp kommunens slutbesked från februari i år. Det betyder att alla byggfel är lösta. Foto: Tommy Pedersen

Kostade totalt över elva miljoner

Enligt byggbolaget Peab skulle ladans brandskydd och ljudproblem kosta tio miljoner att åtgärda. Bland annat fick golven på våning två och tre rivas upp och det visade sig att man inte hade följt konstruktions- och byggnadsritningar.

Utöver de två miljonerna från byggbolaget fick bostadsföreningen låna fyra miljoner och ordnade ytterligare fyra miljoner genom sina medlemmar, som i snitt fick lägga 200 000 kronor var. Föreningen fick även lite försäkringspengar.

– Det var en väldigt jobbig situation med många meningsskiljaktigheter i föreningen som blev tidskrävande men vi ansåg att det inte fanns något annat att göra. Problemen behövde lösas för att kommunen skulle godkänna bygget, säger Hans Barthelson, 73, ordförande i bostadsrättsföreningen.

Arbetet startade i mars 2022 och i februari i år var allt klart – kommunen gav då slutbesked. Totalt landar alla kostnader, inklusive advokat och återställande av mark, på över elva miljoner.

– Det är synd att det blev så här men det känns väldigt bra att vi har tagit oss igenom allt och äntligen har fått ett slutbesked, säger Hans Barthelson.

Elin Olsson fortsätter:

– Vi är klara med allting och det känns så skönt. Det är en gammal gårdsmiljö och vi fick ett drömboende till slut. Vi trivs väldigt bra i området men det har blivit väldigt kostsamt efter alla turer.

Elin Olsson tänder ljus i sitt vardagsrum och kan äntligen andas ut efter över sju års problem.
Elin Olsson tänder ljus i sitt vardagsrum och kan äntligen andas ut efter över sju års problem. Foto: Tommy Pedersen

Läs mer:

Drömboendet två år senare: ett kaosVädjar om hjälp från kommunenHuset hade allvarliga brister i brandskyddetLjudproblem på Edsgatans gård kan bli kostsamtLyhörda lägenheter jämförs med kollektivboende

Artikeltaggar

AlsternÅtgärderBostad och byggenBostadsrätterBrandskyddEdsgatanKarin MannerKarlstadLägenheterPeab

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.