Hoppa till huvudinnehållet

Domstol stoppar avverkning i Natura 2000-område – brister i ansökan

Publicerad:
Brattforsheden innehåller olika typer av skog, en del skyddad, annan inte (arkivbild).
Brattforsheden innehåller olika typer av skog, en del skyddad, annan inte (arkivbild). Foto: Filip Kowalski

Skogsbolaget Stora Enso ansökte om tillstånd att avverka skog på Brattforsheden. Länsstyrelsen sa ja. En privatperson, Naturskyddsföreningen och Skydda skogen överklagade. Nu har Mark- och miljödomstolen avgjort ärendet.

Mark- och miljödomstolen har avvisat överklagandet av länsstyrelsens beslut om att tillåta avverkning på ett område på Brattforsheden.

Däremot passar de i samma dom på att undanröja länsstyrelsens beslut och avvisar Stora Enso Skod AB:s tillståndsansökan.

Sammanfattningsvis kan man säga att både privatpersonen och de två organisationerna hänvisar till områdets skyddsbehov och att det är ett Natura 2000-område vilket har som syfte att skydda områden men höga naturvärden.

De hänvisar till skyddsområden och artskydd av specifika växter. Det är dock inte det som blir avgörande i Mark- och miljödomstolens beslut. De konstaterar att det främsta syftet när naturvårdsområdet Brattforsheden inrättades 1984 var att skydda de unika geologiska formationerna. Området har även stora delar skog som inte uppfyller kriterierna för att klassas som någon Natura-naturtyp.

Privatpersonens överklagan avvisas eftersom hen inte anses ha klagorätt. Personen har anfört att hen bor i närheten men domstolen påpekar att beslut som rör Natura 2000-tillstånd enbart handlar om allmänna intressen.

Däremot konstaterar domstolen att ”de uppgifter som Stora Enso har redovisat i sin ansökan inte [är] tillnärmelsevis tillräckliga för en prövning för ett Natura 2000-tillstånd”.

Domstolen anser att uppgifterna som länsstyrelsen grundat beslutet på är översiktliga och generaliserade antaganden om skaderisker. De anmärker även på att miljökonsekvensbeskrivningen är otillräcklig.

”Om en miljökonsekvensbeskrivning innehåller sådana väsentliga brister att den inte kan läggas till grund för en bedömning av verksamhetens inverkan på miljön kan det utgöra skäl för att avvisa ansökan”, skriver de i domen.

Slutligen meddelar Mark- och miljödomstolen att ”Länsstyrelsen borde därför ha avvisat ansökan när den gavs in” vilket gör att domstolen nu river upp länsstyrelsens beslut och att skogsbolaget inte längre har tillstånd att avverka den aktuella delen av skogen.

Artikeltaggar

BrattforshedenBrott, lag och rättDomstolarMark- och miljödomstolenNaturskyddsföreningenÖverklagandenSkogStora EnsoTillstånd

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.