Hoppa till huvudinnehållet

Konstnärerna prisas – för humoristisk finess och mångsidighet

Publicerad:
Tor Cederman är 2023 års stipendiat till Åke Nermans minne och Johan Gaellman Årets utropstecken. De fick sina utmärkelser när Värmlands konstnärsförbund höll sitt årsmöte på söndagen.
Tor Cederman är 2023 års stipendiat till Åke Nermans minne och Johan Gaellman Årets utropstecken. De fick sina utmärkelser när Värmlands konstnärsförbund höll sitt årsmöte på söndagen.

Två konstnärer prisas av Värmlands konstnärsförbund. En har mångsidigheten som signum, en är ett utropstecken med humor och finess.

Tor Cederman, konstnär bosatt i Stockholm, är 2023 års Åke Nerman-stipendiat, utsedd av konstnärsförbundet.

Han bor i Stockholm men har rötterna i Värmland och konstnärsförbundet betonar framför allt hans mångsidighet som konstnär. Den är rentav hans signum, enligt motiveringen.

Värmlänningen Tor Cederman skapar i textil och då kan det bli både skulpturer och bonader. Den mångsidige konstnären målar också.
Värmlänningen Tor Cederman skapar i textil och då kan det bli både skulpturer och bonader. Den mångsidige konstnären målar också. Foto: Lena Richardson

Där står också att:

”Din konst rör sig från ett sparsmakat lugn till överdådig färgprakt och detaljrikedom. Din konst berör och plockar fram det enkla i vardagen och dina djärva blandningar mellan material, uttryck och teknik hyllar den textila traditionen.”

Sverigetomtarna vann

Priset Årets utropstecken går till Johan Gaellman, Karlstad, som gav sig in i valrörelsen när han i samband med en utställning också satte upp en mängd affischer i stan, med tecknade tomtar försedda med slogans.

Så här såg affischerna ut, som konstnären Johan Gaellman i Slängserud utanför Molkom skapade för partiet Sverigetomtarna.
Så här såg affischerna ut, som konstnären Johan Gaellman i Slängserud utanför Molkom skapade för partiet Sverigetomtarna. Foto: Lena Richardson

”Med din utställning Sverigetomtarna 2022 på Konstfrämjandet Karlstad har du med humor och finess vävt in den stundande valrörelsens slutspurt. Du har med egna affischer, slogans, reklamknappar och valsedlar gett oss en anledning att stanna upp och tänka till”, skriver konstnärsförbundet i motiveringen och lyfter också upp allvaret som finns under den humoristiska ytan.

Nomineringen till de båda utmärkelserna har skett av medlemmar i Värmlands konstnärsförbund och beslut har tagits av styrelsen i förbundet.

Lekfull satir: ”Alla människor är tomtar, men det är inte alla som vet om det”

Artikeltaggar

HumorJohan GaellmanKarlstadKonstKonstfrämjandetMolkomNöje/KulturTor CedermanUtmärkelserUtställningarVärmlands konstnärsförbundVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.