Hoppa till huvudinnehållet

Äldreboendet har fått en egen bar: ”Målet är att ha öppet varje lördag”

Publicerad:
Bellmansbaren på äldreboendet Bellmansgården i Ekshärad har haft premiär.  Gunnar Alphov och Christina Gustavsson var bartenders.
Bellmansbaren på äldreboendet Bellmansgården i Ekshärad har haft premiär. Gunnar Alphov och Christina Gustavsson var bartenders. Foto: Privat

I lördags gjorde nyöppnade Bellmansbaren på äldreboendet Bellmansgården i Ekshärad succé.

– Första april var väl kanske inte den bästa dagen att öppna, det var nog många som trodde att vi lurades, men vi har faktiskt öppnat bar här. De boende tyckte att det var jättetrevligt, säger Gunnar Alphov, enhetschef på Bellmansgården.

Det var under ett boråd tidigare i år som en av de boende på Bellmansgården tog upp att hen gärna skulle vilja gå till en bar.

– Det var ju något som vi hade jättesvårt att tillgodose. Men då föreslog jag att då tar vi baren hit till boendet, säger Gunnar Alphov.

Under vårvintern har personal tillsammans med fastighetsskötarna sett till att göra barprojektet möjligt. Resultaten blev en komplett bar med musikanläggning och belysning.

– Det här var en laginsats. Jag har otroligt engagerad personal, säger han.

I lördags var det alltså premiär för Bellmansbaren, mer än hälften av de cirka 60 personer som bor på äldreboendet deltog.

– De boende hade bestämt vilka drinkar som de ville skulle finnas på en pubkväll. Men det var nog mest alkoholfria alternativ som valdes.

Bellmansbaren på Bellmansgården blev en succé.
Bellmansbaren på Bellmansgården blev en succé. Foto: Privat

Pubkvällen blev väldigt uppskattad.

– När vi var klara så var det väldigt många som frågade när vi ska ha det nästa gång. Om de boende vill så kan vi ha som mål att ha öppet varje lördag. Vi har ju också andra aktiviteter som dans, så då kan vi kombinera levande underhållning med en pubkväll, det är planen, säger Gunnar Alphov

Hur ser det ut med alkoholtillstånd för detta?

– Det finns en lagändring i alkohollagstiftningen som gör det tillåtet att servera alkohol till brukare och dennes besökare på äldreboenden, där måltider tillhandahålls, säger han.

Gunnar Alphov framhåller att fler äldreboenden i Sverige sedan alkohollagstiftningen ändrades anordnar bar för de boende. Djupängens äldreboende på Hammarö är ett av dem och här anordnas även kasino.

Han berättar också att mycket annat också är på gång för de äldre på Bellmansgården.

– Till exempel ett relaxrum och vi ska även införa en kioskvagn som ska gå runt här varje helg som man kan handla ifrån. När man flyttar in på ett särskilt boende ska inte livet stanna av. Har man inte möjlighet att ta sig till platser, då får vi försöka ta platserna hit helt enkelt, säger Gunnar Alphov.

Artikeltaggar

ÄldreomsorgAlkoholBarerEkshäradFritid och livsstilHammaröUnderhållning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.