Hoppa till huvudinnehållet

Aktören som valde bort Dramaten

Publicerad:
Peter Harryson blev skådespelare eftersom det alltid har varit självklart. Det har aldrig varit frågan om att göra något annat. Foto: Adam Ihse/TT

Skådespelaren Peter Harryson gick ned 50 kilo och blev på kuppen av med sin diabetes. Det var dock helt ofrivilligt och själva ”bantningsmetoden” är inget han vill rekommendera.

Vad var det som en gång i tiden lockade Peter Harryson till teaterns värld? När han får frågan blir han först tyst. Det är som om den vore lite märklig.

–  Hm, det där var svårt att svara på, måste jag säga. Det har liksom aldrig varit frågan om något annat för mig. Det var så självklart.

Att det åtminstone delvis kunde bero på att pappa John var etablerad och känd skådespelare försökte han länge förneka. Som ung vill man vara självständig och gå sin egen väg. I dag tvivlar han inte på pappans inflytande.

–  Jag fick tidigt en inblick i yrket, och var även barnskådespelare på stadsteatern i Norrköping där vi bodde då.

Via ett jobb som scenarbetare på stadsteatern i Göteborg kom han in på Dramatens scenskola 1967. Det ledde till en fast anställning på nationalscenen där han stannade i fyra år. Längre stod han inte ut.

–  Stämningen på Dramaten var förfärlig. På den tiden var det underförstått att alla som jobbade där var finare än andra skådespelare och det ställde jag inte upp på. Jag vantrivdes faktiskt.

Frilans

Peter Harryson sa upp sig för att bli frilans. Det kan låta djärvt att lämna en fast tjänst och ge sig ut i ovisshet. Men han hade hur mycket jobb som helst, på privatteatrar och även på tv. Många såg honom i tv-serien ”Hedebyborna” där han tillsammans med sin pappa John spelade far och son i handelsboden. Serien gick mellan 1978 och 1982.

Fakta

Peter Harryson

Fyller: 75 år den 2 april.

Gör: Pensionär, skådespelare.

Bor: Göteborg.

Familj: Frun Charlotte, dottern Beata, sonen Oscar och barnbarnet Edit.

Om att fylla 75: ”Lyssna inte på den idiot som sa att 70 är det nya 50! Det är 20 års skillnad och det märks. Men jag har inget emot att bli äldre. Det blir man ju hur som helst.”

Så firar han födelsedagen: ”I London. Dit har jag åkt flera gånger om året sedan 1964. Oftast gör jag inte så mycket, sitter mest i Hyde Park och kollar på folk.”

På gång: ”Ett par jobb som jag inte kan berätta något om. Men det handlar om underhållning.”

Lyssnar på: ”Mozart. Varje dag.”

Läser: Flera böcker samtidigt. Just nu Astrid Lindgrens krigsdagböcker, en bok om Tudortiden i England och en annan om Mozart.

Matfavorit: ”Ostron. Råa på det klassiska viset.”

–  Jag har spelat alla typer av roller och har egentligen ingen favorit. Det roligaste är alltid det man håller på med för tillfället, men Shakespeare och Strindberg har varit höjdpunkter.

Många förknippar säkert också Peter Harryson med tv-succén ”Så ska det låta”.

–  Ja, det fick ju ett enormt genomslag. Men det var bara en vecka om året vi jobbade med det där.

Har ”Så ska det låta” fått för stor plats när din karriär summeras?

–  Ja, det tycker jag. Men jag vill inte ha det ogjort för allt smör i Småland. Jag var med och utformade programmet som vi gjorde från scratch. Från första provinspelningen i ett garage på Lidingö till hur det sedan blev, det var en fantastisk resa.

Peter Harryson har genom åren också uppträtt mycket som sångare och musiker, bland annat med Bellman och Taube på repertoaren.

Ett fästingbett gav Peter Harryson aggressiv blodförgiftning och han höll på att stryka med.
Ett fästingbett gav Peter Harryson aggressiv blodförgiftning och han höll på att stryka med. Foto: Adam Ihse/TT

Svårt sjuk

Det allra senaste jobbet var i Colin Nutleys tv-serie ”Bröllop, begravning och dop” för några år sedan. Rollen blev en ”livräddare” för Peter Harryson som låg på Sahlgrenska sjukhuset när han fick erbjudandet, efter flera veckor i koma.

Det hade börjat hemma i köket.

–  Jag blev plötsligt fruktansvärt varm och började slita av mig kläderna. Min fru märkte att det inte var som det skulle och ville ringa ambulans men jag sa som jag brukar att ”det är ingen fara”. Sedan minns jag inte mycket mera.

Tre veckor senare vaknade han upp på sjukhuset. Peter Harryson hade fått en aggressiv blodförgiftning. Läkarna hade sånär behövt amputera ena benet, men det klarade sig.

Sjukdomsorsaken var av allt att döma ett fästingbett hela tio år tidigare. Då hade han stått på scenen på Uppsala stadsteater i kortbyxor och en läkare i publiken hade kontaktat honom efteråt och sagt att han borde kolla upp det där såret på benet.

–  Men jag sket ju i det. Det skulle jag inte ha gjort.

Peter Harryson är lika matglad i dag även om han lagt om kosten lite.
Peter Harryson är lika matglad i dag även om han lagt om kosten lite. Foto: Adam Ihse/TT

Tappade 50 kilo

Sjukdramat förde i alla fall det goda med sig att Peter Harryson blev av med både sin diabetes och drygt 50 kilo kroppsvikt.

Alla kläder från före operationen fick jag skänka bort och köpa nytt. Det blev en dyr historia.
Peter Harryson

–  Det får man ju tacka för även om det inte är en bantningsmetod jag kan rekommendera. Jag vägde 143 när det var som värst. Alla kläder från före operationen fick jag skänka bort och köpa nytt. Det blev en dyr historia.

Att Peter Harryson har ätit sig genom livet med god aptit är ingen hemlighet. Han är lika matglad i dag även om han lagt om kosten lite. Med tre kokböcker bakom sig är det han som står för matplanering, inköp och matlagning hemma.

–  Det är mitt stora intresse i livet. Mina smaknerver förstördes lite under sjukdomstiden men nu börjar de så sakteliga komma tillbaka!

Johan Ekfeldt/TT

Artikeltaggar

DramatenFamiljFödelsedagarKändisarNöje/KulturPeter HarrysonSkådespelareTV-serier

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.