Hoppa till huvudinnehållet

Nya tag efter tårarna på Gamla kraftstationen: "Är sargade – men öppna ska vi”

Publicerad:
Linn Sönstebö Mossberg presenterar den kommande säsongen på Gamla Kraftstationen. Såväl legoskulpturer som akvareller kommer att rymmas i konsthallen.
Linn Sönstebö Mossberg presenterar den kommande säsongen på Gamla Kraftstationen. Såväl legoskulpturer som akvareller kommer att rymmas i konsthallen. Foto: Lisa Olaison

Efter ett turbulent år med oro, tårar och ilska spirar nya planer på Gamla kraftstationen i Deje.

– Nu jobbar jag med det som ger mig energi, säger Linn Sönstebö Mossberg och lovar en konstsäsong med både Lego och wow-känslor.

Det är snö på marken och isiga vindar och säsongsöppningen den 18 maj känns långt bort, men det rör sig inne på Gamla kraftstationen i Deje. Ingen konst har flyttat in, men en takrenovering är igång med höga byggnadsställningar upp under takvalven.

Och verksamhetsledaren Linn Sönstebö Mossberg har en dator välfylld med konstnärsnamn, bilder och planer.

Nu finns framtidstron igen, efter ett år då allt stod på spel.

Har du laddat om nu?

– Nej, det har vi nog inte egentligen. Det hände mycket med oss förra året, men öppna ska vi! säger hon.

"Vi jobbar för att ha öppet ända till årsskiftet. Vi lovar bara att vi har öppet till den 17 september än så länge, men vi jobbar för att vi ska ha öppet fram till den sista december”, säger Linn Sönstebö Mossberg, som nu äntligen får smida nya planer för verksamheten.
"Vi jobbar för att ha öppet ända till årsskiftet. Vi lovar bara att vi har öppet till den 17 september än så länge, men vi jobbar för att vi ska ha öppet fram till den sista december”, säger Linn Sönstebö Mossberg, som nu äntligen får smida nya planer för verksamheten. Foto: Lisa Olaison

– Vi har laddat om på så vis att vi har en utställning och har något riktigt bra att komma med och vi tror att besökarna ska känna att de får en fin upplevelse i sommar. Men det här med att ladda om... det tar nog tid. Vi är rätt sargade.

Kramar är bränslet

Mycket har skrivits och sagts om chockbeskedet som hyresvärden Fortum lämnade i januari i fjol. Bolaget sa upp hyresavtalet med Forshaga kommun och framtiden för Gamla kraftstationen var oviss. Sommaren 2022 kunde bli den sista och förhandlingarna mellan parterna drog ut på tiden.

Nu är nya avtal på plats och konsthallen kan återuppta sin verksamhet.

”Sista helgen vi hade öppet här i fjol kom det folk och de stod här och grät och undrade om det var sista gången de var här”,  berättar Linn Sönstebö Mossberg och vittnar också om hur folks stöd värmt och stärkt.
”Sista helgen vi hade öppet här i fjol kom det folk och de stod här och grät och undrade om det var sista gången de var här”, berättar Linn Sönstebö Mossberg och vittnar också om hur folks stöd värmt och stärkt. Foto: Lisa Olaison

– Drivkraften nu är att vi ska öppna och bränslet är alla människor som kommer och ger oss kramar och vänliga ord och tacksamhet för att vi ska öppna, säger Linn Sönstebö Mossberg.

Vad säger du om stödet ni fått från folk under den här perioden?

– Det är ju enormt! Sista helgen vi hade öppet här i fjol kom det folk och de stod här och grät och undrade om det var sista gången de var här. Det gör ont i hjärtat, men det ger också energi att kämpa lite till.

Hur nära var du att ge upp?

– Väldigt nära, det var jag. Och vi har fått lite erbjudanden också från andra håll, säger hon. Man kan inte kriga år efter år efter år.

Ger energi

Med avtalet på plats är grunden lagd för en positiv fortsättning på framgångssagan Gamla kraftstationen.

– Nu jobbar jag med det som ger mig energi, säger hon och tar fram dokumentet med alla inbokade konstnärer.

Linn Sönstebö Mossberg på Gamla Kraftstationen, konsthall
Linn Sönstebö Mossberg på Gamla Kraftstationen, konsthall Foto: Lisa Olaison

– Det blir en sommar i sann kraftstationsanda! Redan utanför kommer man att mötas av mytologi och när man kommer in möter man jordtoner, dämpad stämning, mystik och folktro. Längre in blir det färgexplosioner, humor och tänkvärda fullträffar, så där som vi brukar ha.

Fem meter hög skulptur

Blandningen består - bland annat - av tolv stenskulpturer av Värmskogskonstnärerna Robin Lindström och Synnöve Orebjörk och konceptutställningen Trolsk, med konstnärstrion Oknytt från Örnsköldsvik, som bland annat ser till att en fem meter hög skulptur bärs in i konsthallen.

Trion driver också podden När man talar om trollen, tillsammans med Tommy Kuusela, doktor i religionshistoria, och:

– De kommer att spela in ett avsnitt här i sommar, avslöjar Linn Sönstebö Mossberg.

Hon berättar också om en särskild salong med temat Nättroll och trollsvans, dit både konstnärer och skribenter bjudits in.

Lego masters överraskar

Ett riktigt överraskande ess drar hon också ut ur rockärmen: en tv-känd vinnarduo är inbokad.

– Vinnarna i Lego Masters 2022 kommer. Emma Friman Browne och Andreas Lenander, säger hon och är beredd på en diskussion om vad som egentligen är konst.

Emma Friman Browne från Karlstad och Andreas Lenander från Täby vann Lego Masters tillsammans 2022. Nu ska de visa sin legokonst på Gamla kraftstationen i Deje.
Emma Friman Browne från Karlstad och Andreas Lenander från Täby vann Lego Masters tillsammans 2022. Nu ska de visa sin legokonst på Gamla kraftstationen i Deje. Foto: Jakob Dahlström TV4

– Det är väl nån som kommer att störa sig och jag älskar´t. Det är underbart, säger hon. Vi måste plocka in nya tekniker och uttryck i konsthallarna. Jag tycker vi är skyldiga samtiden det. Det blir jag mer och mer bestämd på för varje år som går här.

Leende och eftertanke

Legoduon kommer bland annat att visa en mindre version av sin vinnarskulptur Fågel Fenix, som de beskriver som ett känsloladdat verk som ”uttrycker ångest, depression, ensamhet och stress, men också hoppfullhet, värme och glädje”.

Renovering pågår i kraftstationshallen, där taket lagas. Från förra säsongen sitter Carolina Falkholts verk kvar. Under sommaren är tanken att verket ska få en titel.
Renovering pågår i kraftstationshallen, där taket lagas. Från förra säsongen sitter Carolina Falkholts verk kvar. Under sommaren är tanken att verket ska få en titel. Foto: Lisa Olaison

– Vi kommer att få en mångfald verk och de ska både locka till leenden och eftertanke. Det finns en tanke i verket som inte bara är något man lekt ihop. Det har ju alla element som vilket annat, traditionellt konstverk som helst skulle ha.

Nya utmaningar

Linn ler och det är tydligt att viljan att driva konsthall finns kvar, trots turbulens och tårar.

Det nya hyresavtalet kommer dock inte bara med klartecken för en ny säsong.

– Det är nya utmaningar och förutsättningar. Allt har blivit så mycket dyrare för oss att driva. Det är inte en effekt av vare sig energikris eller krig, utan det är en effekt av det nya avtalet, säger hon och berättar om högre hyra och ansvar för hela elkostnaden.

– Vi ska inte sticka under med att ekonomiskt är det kämpigt. Vi har ett underskott från 22 som vi går in i 23 med, säger hon.

Hjälpande hand – från Fortum?

Just när det gäller ekonomin finns dock chans till en udda knorr på berättelsen. Efter fjolårets många taggiga känslor mellan föreningen och hyresvärden finns hopp om en hjälpande hand från oväntat håll.

Fortum flaggade för att de tänkte bli officiell sponsor för Gamla kraftstationen.
Linn Sönstebö Mossberg hoppas på stöd från ett något oväntat håll.

– Vi har lämnat in ett ganska omfattande underlag, för att Fortum flaggade för att de tänkte bli officiell sponsor för Gamla kraftstationen. En avdelning vill ha pengar av oss, en annan vill ge oss pengar, så kanske byter vi bara pengar, men vi har satt ord på varför det är värt för dem att satsa på Gamla kraftstationen, säger Linn Sönstebö Mossberg och hoppas att det ska landa väl.

”En mix av mycket”

Fortsättning följer – men redan nu kan sägas säkert att det blir en konstsommar av sedvanligt kraftstationsslag också 2023, trots allt.

– Vi har fått till en mix av mycket. Det känns bra. Vi tror att vi har något för alla. Jag är rätt säker på att besökarna kommer att tycka att det blir lite wow i år. Det är en extremt efterlängtad säsong. Jag vet inte om vi nånsin har haft stängt så länge; vi stängde den 28 augusti. Jag hoppas innerligt, innerligt att det får rulla på nu, att vi får lite arbetsro och lite medvind, säger Linn Sönstebö Mossberg.

Fakta

Säsongen 2023 på Gamla kraftstationen

Årets sommarsalong öppnar 18 maj och visas till 17 september.

Medverkande konstnärer: Stenskulptörerna Robin Lindström och Synnöve Orebjörk från Värmskog, konstnärstrion Trolsk från Örnsköldsvik med Eva Boström, modellmakare och illustratör, Sara Boström, skribent, och Lars Wahlström, fotograf. Vidare kommer keramikern och bronsskulptören Christel Khan från Förslöv, akvarellisten Lynn Hoffman från Kil, illustratören Sara Westergren Nelin, Sollentuna, popart-konstnären Micke Lindgren, Luleå, Linda Åkerblom, Kungsängen, A little sheepish art - ullskulpturer, Emma Friman Browne och Andreas Lenander, vinnare av Legomasters 2022, Tryckerigatan Konst & Design, miniskulpturer keramik samt trädgårdskonst.

Det blir också en hel salong på temat Nättroll och trollsvans, där konstnärer, skribenter och kreatörer bjudits in att tolka temat.

Kraftstationen blir därtill värd för AR-utställningen Vävda rum, med 10 virtuella verk, som visas 20 maj – 30 september.

Prisade virvelvinden Linn ska ladda om kraftstationen: ”Behöver lite medvind nu”Avtal klart om Gamla kraftstationen – men: ”Vi är inte nöjda alls”
”Jag är rätt säker på att besökarna kommer att tycka att det blir lite wow i år”, säger Linn Sönstebö Mossberg.
”Jag är rätt säker på att besökarna kommer att tycka att det blir lite wow i år”, säger Linn Sönstebö Mossberg. Foto: Lisa Olaison

Artikeltaggar

BesöksnäringDejeForshaga kommunFortumGamla KraftstationenKonstLinn Sönstebö MossbergNöje/KulturSamhälleUtställningar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.