Hoppa till huvudinnehållet

En vin(n)ande ordlista

Publicerad:
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Ni har säkert hört dem och läst dem. Orden som i någon form har med vin att göra. Hur det smakar. Doftar. Olika färgnyanser. Lägg till tekniska namn kring odling, lagring och vinproduktion. Det ena mer pretentiöst och pompöst än det andra.

Vinspråket är ett språk i sig med ordval som många gånger avskräcker i stället för att bjuda in. Det är synd, för vin och vinets värld är inbjudande och välkomnande. Men den kan också präglas av snobbism och en översittar-attityd. Den måste bort! Men det skadar inte att lära sig några viktiga vinord på vägen. Som varken är snobbiga eller pompösa. Bara ger mervärde och kunskap. Och de kan även komma till hands längs vinvägen.

Vi börjar med ett gäng utvalda ord och uttryck för att förklara vinets stil och karaktär.

Tanniner – ett uttryck som används flitigt för att förklara strävheten i ett vin. Har ett vin mycket tanniner, upplevs det strävt, lite bitigt och torrt i gommen. En tannin är en polyfenol, en grupp inom kemin som även inkluderar växter och bark. Tanniner skiljer sig från druva till druva och sitter i skalet. Tjockare skal ger mer strävhet. Det är främst blå druvor som har denna känsla. Exempel på druvor med mycket strävhet är bland annat sagrantino, nebbiolo, tannat, sangiovese, aglianico och xinomvaro.

Bra längd - vadå, är flaskan extra lång? Nejdå, ett vin med bra längd har en lång, ihållande eftersmak. Det stannar kvar i munnen och smakar mycket, länge.

Syra – tack och lov inte så farligt som det låter. Syrliga och sura smaker känns långt bak i gommen, på sidorna av kinden. Syra finns i alla viner, i olika nivåer. Vita viner med hög syra är framför allt riesling, sauvignon blanc, assyrtiko och chardonnay bland annat. Rent generellt kan man säga att svala klimat ger viner med högre syra. Vissa druvor är dessutom bättre lämpade för svala odlingsplatser.

Årgång - vintage, millésime - året då vinet skördas, kort och gott. Står tydligt på flaskan.

Mineral - kan ett vin ha mineraler? Därom tvista de lärde. Uttrycket är omdebatterat, och nej, ett vin kan inte innehålla mineraler. Men en känsla av det. Tänk dofter och smaker av våta stenar, salt, rök, grus och en lätt pirrande, spirande känsla på tungan. Ungefär så!

Mer framträdande i vita viner, men kan också upplevas i en del lättare röda.

Några vanliga ord inom vinproduktionen

Barrique - ett franskt ekfat om 225 liter. Används i hela världen, men främst för lagring av röda viner. Faten kan ha olika rostningsgrader och därmed ”smaksätta” vinet på olika vis. Franska ekfat ger framför allt smaker av rostat kaffe och mörka kryddor. Amerikanska fat bidrar istället med en ton av vanilj och söta kryddor till vinet. Nya fat ger mer ekkaraktär, medan faten med några år på nacken är något dämpade i sin profil. Allt är en smaksak och något som vinmakaren väljer och anpassar efter druvsort och även årgången.

Tonneau - större typ av ekfat. Innehåller mellan 300 och 750 liter vin. I Bordeaux innehåller den 900 liter. En rådande trend är att gå över till större ekfat, begagnade eller kanske inga alls. Detta för att vinet inte ska påverkas av smakerna av eken.

Amfora - den gamla skolan. Och den nymoderna! Ett kärl gjort av lera som användes redan under antiken av både romare och greker. Amforan fungerade som ett förvaringskärl till både vin och olja. Har kommit tillbaka i viss mån, och ger vinerna ett naturligt skydd mot oxidering.

Dosage - tillsatt eller naturligt socker i vinet. En term som används främst för mousserande viner. Står det zero dosage, non dosé/pas dosé eller brut zero på etiketten då är det ett kruttorrt vin. En vinstil som efterfrågas mer och mer.

Maceration - processen där man extraherar färg, smak och tanniner från druvan och skalen. Gäller blå druvor. Ju längre man låter macerationen pågå desto fler smakämnen och struktur utvinns. Tiden varierar beroende på den vinstilen man är ute efter. En del druvor behöver dessutom mer tid.

Viner för provning

En sträv och tuff en

Ramnista Xinomavro 2018

(nr 2070. 149 kr)

Tufft och stramt från Grekland, gjort på inhemska druvan xinomavro. Dags för souvlaki!

En frisk en med hög syra

Reichsrat von Buhl Riesling Trocken 2021

(nr 72093, 139 kr)

Piggt, krispigt och vårlikt. En tysk riesling till den första vårsolen och sparrisen.

Ett vin med mycket fat

Buttery Barrel Chardonnay 2021

(nr 2795, 129 kr)

Namnet säger allt. Här är det fat och smaker av smör, kryddor och nötter som gäller. Hela vägen från soliga Kalifornien.

Ett torr och bubblande en

Rotari Blanc de Blancs Extra Brut 2016

(nr 77152, 159 kr)

Knastertorr, bubblande och uppfriskande chardonnay från norra Italien. Utmärkt apero!

En med mineraler

Sauska Tokaji Furmint 2021

(nr 2055. 129 kr)

Pigg furmint från Ungern med både sten, rök och mineraler i sin doft och smak.

Artikeltaggar

BordeauxGreklandHelgKalifornienVin