Hoppa till huvudinnehållet

Schützer (S) om kritiken mot toppchefen: ”Vet att det tas på allvar”

Publicerad:
Daniel Schützer (S) är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Värmland.
Daniel Schützer (S) är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Värmland. Foto: Helena Karlsson

Högste sjukvårdspolitikern, Daniel Schützer (S), har förtroende för den nu hårt kritiserade toppchefen Lena Gjevert:

– Lena har precis som alla oss andra starka och svagare sidor, säger han till NWT.

Daniel Schützer har läst NWT:s granskning om hälso- och sjukvårdschefen Lena Gjevert, men är tydlig med att han inte ”vill recensera någon av mina medarbetare i media”.

Manipulationer och utskällningar – interna larmen om direktören: "Diktatorisk"

Men hur reagerar du på det som framkommer?

– Vi har nu medarbetare som har de här upplevelserna och det ska naturligtvis tas på allvar. Men jag vet att verksamheten fångar upp detta och jag är trygg med att regiondirektören Peter Bäckstrand kommer att jobba med de här frågorna.

– Jag tycker också att Lena och Peter svarar bra på de frågor de har fått.

Det är allvarlig kritik som riktas mot Lena Gjevert, hur tänker du kring det?

– Lena har precis som alla oss andra starka och svagare sidor. Det finns också en annan bild som inte framkommer här, men som nått mig, att Lena är klar och tydlig och där medarbetare berömmer henne. Men som sagt: jag går inte in i detaljer om personalärenden i media.

Som högst ansvarig politiker för hälso- och sjukvårdsfrågor i Värmland, vad anser du vara Lena Gjeverts viktigaste uppdrag?

– Hennes uppdrag är att vända skutan, att driva ett förändringsarbete. Värmland har gått från medel i landet till att ligga i bottenträsket i varenda mätning. Hennes absolut tydligaste uppdrag är att budgeten ska vara ett styrande dokument. Förra året låg vi 650 miljoner kronor högre än budget och det håller inte över lång tid, säger Daniel Schützer.

Men det är väl skillnad på att driva ett förändringsarbete och, som många vittnar om, skälla ut medarbetare, styra med härskartekniker och manipulera sina medarbetare?

– Jag har många tankar om det, men återigen: jag recenserar inte medarbetare i media. Man kan dock sammanfatta det med att förändringsarbete aldrig är enkelt och att det ställer stora krav, även på ledarskapet.

Lena Gjevert är regionens hälso- och sjukvårdsdirektör.
Lena Gjevert är regionens hälso- och sjukvårdsdirektör. Foto: Tommy Andersson

– Men när vi ser i mätningar att vi har sämre tillgänglighet, längre köer och så vidare än rikssnittet – trots att vi inte håller budget, så innebär det ett tufft uppdrag när man samtidigt ska styra mot lägre kostnader.

Har du förtroende för Lena Gjevert?

– Ja. Det har jag.

Även regiondirektören Peter Bäckstrand får kritik, inte minst för att inte hanterat kritiken mot Lena Gjevert från många medarbetare. Hur ser du på det?

– Jag har fullt förtroende för Peter Bäckstrand. Att han och Lena Gjevert fanns på plats var en förutsättning för att jag skulle tacka ja till det här uppdraget, att det fanns medarbetare som jag kände att jag kunde jobba med.

Hälso- och sjukvårdens HR-chef anser att hon kan beställa en positiv nyhet, och vill att NWT ska sälja in Region Värmland. Hur ser du på det uttalandet?

– Jag skulle önska att vårt förhållande till media var väldigt mycket bättre än det är idag. Jag skulle önska att Region Värmland som organisation var öppnare, mer tillgänglig och att man i högre utsträckning ser ett värde i det jobb som media gör. Vi har definitivt ett jobb att göra med vår medierelation, jag är inte nöjd med var vi är idag, säger Daniel Schützer.

Men nu svarar du inte på frågan. Hur ser du på HR-chefens uttalande?

– Det är en enskild medarbetare som uttryckt sig kring det här. Det kommenterar jag som sagt inte, så blir det att jag duckar på den frågan.

Slutligen, hur agerar du efter det som totalt sett har framkommit?

– Jag känner mig trygg i att organisationen kommer att jobba vidare med de här frågorna. För egen del kommer jag följa det arbetet. Får jag inte det resultat jag vill ha, kommer jag gå in och rota i det.

– Jag vill att alla medarbetare, oavsett vilken nivå de befinner sig på, ska känna sig trygga i sitt jobb.

Läs mer:

Regiondirektören försvarar Gjevert efter blytunga kritiken: ”Jag har förtroende”Toppchefens uppmaning till NWT: ”Jättepositivt om du kan sälja in oss”

Artikeltaggar

Daniel SchützerGjevert-kritikenKritikLena GjevertPeter BäckstrandRegion VärmlandSjukvårdSocialdemokraternaVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.