Hoppa till huvudinnehållet

Profilernas dom – så går det för Karlstad Fotboll

Publicerad:
Reporter Kim Frandsen
Kim Frandsen
kim.frandsen@nwt.se
Jacob Ericsson och hans Karlstad siktar högt.
Jacob Ericsson och hans Karlstad siktar högt. Foto: Tommy Andersson

Karlstad Fotboll har sannerligen gått på offensiven och nu är frågan om det bär eller brister.

I ett försök att bena ut svaret har NWT-sporten här låtit en rad profiler berätta vad de tror och tycker.

Marcus Birro.
Marcus Birro. Foto: Claudio Bresciani / TT

Marcus Birro

Författare, skribent och poddare. Hörs bland annat i Studio Allsvenskan.

Tankar kring Karlstad Fotbolls satsning?

– När jag var och träffade ”Svennis” i hans hem för en tid sedan snackade vi en del om detta, om varför inte en stad som Karlstad satsar på ett fotbollslag. Karlstad är ju hockey (och Boltic för oss äldre) men sedan har man liksom släppt fotbollen till andra orter i den relativa närheten. För mig finns inget vackrare än när människor kommer samman med en dröm som man VET att de bittra jävlarna bakom sina dammiga gardiner kommer pissa på. Jag högaktar Karlstad Fotboll för den här satsningen. Jag älskar att de siktar högt, att de drömmer stort, att de vill något med sina liv och med sina fotbolls-hjärtan. Det här är fantastiskt. Jag önskar de av hela mitt hjärta lycka till.

Ambitionen är allsvenskan på sikt – tror du det är möjligt?

– Om människor med stora drömmar är beredda att våga testa nya grejer, exempelvis träningsmetoder, bygger en platt organisation, jobbar tålmodigt, prestigelöst och långsiktigt, då är allting möjligt. För bara några få år sedan var Mjällby nära att rasa ner i Division 2. I maj spelar Mjällby cupfinal på Strandvallen. Hade du frågat folk i Mjällby så sent som 2018 om det fanns en sådan möjlighet, hade de satt dig på ett tåg någon annanstans. Allt är möjligt för den som drömmer och arbetar hårt.

Hur är din syn på Karlstad som fotbollsstad?

– Fram till nu har den varit blind ju. Men med detta har man sannerligen fått upp både hjärta och ögon. Logistiskt och storleksmässigt finns förutsättningarna att sätta Karlstad på fotbollskartan. Sedan hoppas jag att alla som drömmer stort nu också inser att stegen man behöver ta, alltid måste tas i den verkliga världen och de bör alltid vara små men koncisa hela tiden. Jag kommer följa detta helhjärtat och noga.

Pernilla Uddh.
Pernilla Uddh. Foto: Tommy Andersson

Pernilla Uddh

Ordförande i Värmlands Fotbollförbund. Har suttit på posten i tre år.

Tankar kring Karlstad Fotbolls satsning?

– Jag tycker att det är en fantastisk satsning, känns seriös och genomarbetad.

Ambitionen är allsvenskan på sikt – tror du det är möjligt?

– Allsvenskan på sikt handlar om uthållighet och ekonomi, långsiktig ekonomi och det har jag ingen insyn i.

Hur är din syn på Karlstad som fotbollsstad?

– Skulle vilja ha mer fotboll på hög nivå i Karlstad och framförallt en ren fotbollsarena vore såklart ett önskemål.

Läs också

Foto: Aftonbladet

Marcus Leifby

Ett av Sportbladets mest profilerade namn. Driver även podden Snett inåt bakåt.

Tankar kring Karlstad Fotbolls satsning?

– Utan att ha lusläst varenda rad i deras manifest så – intressant. Mest intressant blir att se om de har tålamod nog, eller om alla har stuckit vidare om några år. En resa uppåt i seriesystemet kan ta tid. Trist dock att ”Svennis” och Johan Bertilsson fallit bort under våren.

Ambitionen är allsvenskan på sikt – tror du det är möjligt?

– Ja, faktiskt. Svensk fotboll har ju till skillnad från svensk ishockey ett mer rörligt seriesystem som tillåter direktavancemang och dessutom finns det flera platser att hugga på uppåt. Karlstad som stad har ju varit en blind fläck på fotbollskartan, vilket känns lite märkligt. Den borde vara tillräckligt stor för att ha ytterligare ett stort elitlag och det finns fotbollskultur i Värmland. Inte kan väl Färjestad sluka allt? De har ju dessutom spelledigt på sommaren.

Hur är din syn på Karlstad som fotbollsstad?

– Det finns förbättringspotential, får jag säga. Som fotbollsstad är väl Karlstad mest känt för "Undret i Karlstad" och den där förlusten med 0–6 mot Hammarby 1989 som gjorde att Bajen tog sig till allsvenskan.

Annica Barsley.
Annica Barsley. Foto: KENTA JÖNSSON

Annica Barsley

Före detta landslagsspelare från Björneborg. Numer fysansvarig i Eskilstuna United. Hette tidigare Svensson.

Tankar kring Karlstad Fotbolls satsning?

– Jag tycker det är superkul, verkligen! Alltid roligt när någon vågar sticka ut hakan och satsa på det här viset. Det var sjukt kul när man först läste om ”Svennis” och att han skulle bli ny sportchef. För är det någon som ska kunna locka dit bra spelare så är det väl ändå han? Också kul med så fina resultat under försäsongen.

Ambitionen är allsvenskan på sikt – tror du det är möjligt?

– Lyckas man bara bibehålla ledarstaben och kvalitén runt den så tror jag definitivt att det är möjligt. Om inte allsvenskan så superettan i alla fall.

Hur är din syn på Karlstad som fotbollsstad?

– Personligen är Qbik laget jag förknippar med Karlstad, särskilt eftersom jag själv spelade där. När man var yngre fanns det också många andra bra lag i stan, åtminstone på flicksidan, men ser man till klubbarna i dag och vilken division de tillhör så är väl inte just fotboll man tänker på när man tänker på Karlstad. Men potentialen finns, helt klart. Jag tycker man har alla förutsättningar att kunna bedriva en fotbollsklubb på elitnivå där.

Anders Bjuhr.
Anders Bjuhr. Foto: Viaplay

Anders Bjuhr

Kommentator på Viaplay. Hörs inte minst i Premier League-sammanhang.

Tankar kring Karlstad Fotbolls satsning?

– Jag måste först och främst säga att jag som exil-värmlänning numera har sämre koll på Karlstad-fotbollen än jag kanske önskat. Men satsningen påminner en hel del om den United hade när de grundades, skillnaden nu att alla är med på tåget. På gott och ont kanske, sammanslagningar är väl inte odelat positiva.

Ambitionen är allsvenskan på sikt – tror du det är möjligt?

– Högst tveksamt, jag är så pass gammal att jag minns många satsningar och uttalade målsättningar av liknande art. Allt är möjligt, men jag tycker inte det är troligt.

Hur är din syn på Karlstad som fotbollsstad?

– Som Skåre-bördig finns det för mig bara en fotbollsklubb i Karlstad och det är Hertzöga. Annars är det förstås så att jätten Färjestad aldrig kommer gå att konkurrera med. Men ändå roligt att det pratas lite om fotbollen i Karlstad, även på andra platser i landet (kanske mest tack vare ”Svennis”). Det var längesen.

Evelina Nilsson.
Evelina Nilsson. Foto: Brobygrafiska

Evelina Nilsson

Ordförande i Mallbacken IF. Har suttit på posten i drygt ett år.

Tankar kring Karlstad Fotbolls satsning?

– Jag tycker det är kul att det satsas på fotboll då en satsning på fotboll innebär en satsning på folkhälsan. Sen tar ju vi i Mallbackens IF fajten för fotbollen i Värmlandsskogen och det är vi fler som gör så jag hoppas och tror att sponsorerna vågar satsa pengar även på fotboll utanför städerna.

Ambitionen är allsvenskan på sikt – tror du det är möjligt?

– Inte utan att de ska få fajtas med oss i Mallbackens IF om högsta platsen inom damfotbollen i Värmland, sen vet vi ju att damfotboll på elitnivå är en helt annan sport vid sidan av plan mot herrfotbollen så då behöver de musklerna med sig.

Hur är din syn på Karlstad som fotbollsstad?

– Traditionellt är väl inte Karlstad en fotbollsstad men ju fler som är intresserade av sporten - desto bättre för oss som redan är i den. Sen vet vi ju att den bästa fotbollen i Värmland just nu spelas på Strandvallen i Mallbacken och det tror vi inte kommer ändras inom de närmsta åren.

Stefan Holm.
Stefan Holm. Foto: JONAS LJUNGDAHL

Stefan Holm

Före detta höjdhoppare och OS-guldmedaljör. Numera tränare och författare.

Tankar kring Karlstad Fotbolls satsning?

– Det är klart att det är spännande att se om de äntligen kan lyckas. Det har varit många satsningar under årens lopp som aldrig riktigt gått vägen – och går det inte nu så går det väl aldrig. Lite så är känslan.

Ambitionen är allsvenskan på sikt – tror du det är möjligt?

– Kan Degerfors liksom lag som Varberg, Mjällby och Värnamo ta sig dit så ska väl även Karlstad kunna göra det. Sedan är det klart att konkurrensen är tuff. Inte minst vad gäller sponsorpengar när man exempelvis har Färjestad i stan. Så visst lär det bli svårt men omöjligt är det definitivt inte.

Hur är din syn på Karlstad som fotbollsstad?

– För mig är Karlstad väldigt mycket hockeystad – och det har väl med tradition att göra. Grejen är också att jag hejar inte på lag från Karlstad. Jag håller på Östra Deje, IFK Göteborg och Degerfors så jag kommer förmodligen inte gå och kolla på matcher och sådär. Men kan de nu jobba långsiktigt och ha tålamod i sin satsning kan kanske den vita fläck som stan sägs vara suddas bort.

Artikeltaggar

Annica BarsleyEvelina NilssonFotbollIF Karlstad FotbollMallbackens IFMarcus BirroMarcus LeifbyPernilla UddhStefan HolmSven-Göran ErikssonVärmlands fotbollförbund

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.