Hoppa till huvudinnehållet

Kvinnosjukvårdens chef får sluta: ”Inte riktigt samma syn på ledarskap”

Publicerad:
Nina Skantz slutar som verksamhetschef för kvinnosjukvården.
Nina Skantz slutar som verksamhetschef för kvinnosjukvården. Foto: Tommy Andersson

Verksamhetschefen för kvinnosjukvården, Nina Skantz, slutar. Enligt hennes chef ligger en överenskommelse bakom beslutet – men Maria Berglund säger samtidigt:

– Vi har inte riktigt samma syn på det ledarskap och förändringsarbete som behöver drivas framåt.

I många år har kvinnosjukvården på Centralsjukhuset i Karlstad varit satt under hög press. Stress, oro, resursbrist och hög arbetsbelastning har bland anat lett till så kallade 66A-anmälningar om den tuffa och bristande arbetsmiljön.

Kvinnosjukvårdens personal larmar: ”Vi sjukskriver oss hellre än tar extrapass”Skarpa larmet från Vårdförbundet om sjukhuspersonalen: ”Störs på sin fritid”

Bristen på barnmorskor har lett till att regionen tvingats hyra in barnmorskor för att klara verksamheten och omsättningen på såväl barnmorskor, sjuksköterskor och undersköterskor har i perioder varit hög.

Men enligt Maria Berglund, områdeschef för slutenvården, är kvinnosjukvården på väg ur krisen.

Nu får dock verksamhetschefen för kvinnosjukvården, Nina Skantz, avsluta sitt uppdrag efter 1,5 år på posten.

Varför slutar hon?

– Vi har valt att avsluta i en överenskommelse, officiellt avslutar hon sin anställning hos oss 1 april. Hon erbjöds att fortsätta hos oss som barnmorska, vilket hon har som grundanställning, men hon avböjde det, säger Maria Berglund.

– Nina Skantz har gjort många bra saker för kvinnosjukvården, men vi har inte riktigt samma syn på det ledarskap och förändringsarbete som behöver drivas framåt.

Kan du utveckla hur ni skiljer er åt i synen på ledarskap?

– Vi önskar ett mer närvarande ledarskap. Nina har ju inte bott i Värmland och av förklarliga skäl inte ständigt kunnat vara fysiskt på plats här, vilket är en viktig faktor i ett förändringsarbete.

Och hur skiljer ni er åt i synen på förändringsarbete?

– Kvinnosjukvården är inte i en kris, det har hänt jättemycket saker men det återstår fortsatt mycket. För att nå framåt krävs som sagt en annan typ av ledarskap, där man är närvarande och kan möta upp på plats. För Nina har inte detta varit möjligt med tanke på de fysiska förutsättningarna.

Vad ser du som viktigast för att kunna vända trenden, kvinnosjukvården har ju varit hårt ansatt under många år?

– Det pågår till exempel ett hårt arbete för att kunna avveckla hyrbarnmorskorna. Där har vi kommit en bit med flera som återanställs. Mycket fokus har också legat på förlossningen, vilket är naturligt eftersom det ligger så nära så väldigt många, men kvinnosjukvården består av fler verksamheter som till exempel BB och avdelning 14 och det krävs att vi tar tag i helheten, säger Maria Berglund.

Maria Berglund är områdeschef för slutenvården.
Maria Berglund är områdeschef för slutenvården. Foto: HP Skoglund

Ytterligare en chef inom kvinnosjukvården, avdelningschefen för BB, har tidigare slutat. Men i veckan tillträdde en ersättare.

Det blir tidigare läkarchefen Ingbritt Andersson som nu tar över som tillförordnad chef för kvinnosjukvården i väntan på Nina Skantz ersättare.

– Ingbritt Andersson är van att agera ställföreträdande när Nina har varit på andra uppdrag, så vi har ingen stress, men inleder rekryteringsarbetet efter en ny verksamhetschef under våren.

Vad söker ni i nästa chef?

– En person som ser kvinnosjukvården som en helhet, där man hjälps åt på ett annat sätt. En person som tar kommandot och visar vägen – vilket kan vara utmanande som chef.

Trygg inför sommaren

Sommarbemanningen är en ständig utmaning för Region Värmland, så även för kvinnosjukvården, men Maria Berglund känner sig trygg inför sommaren:

– Jag känner mig jättetrygg. Alla chefer sitter just nu med planeringen och även här hjälps vi åt inom slutenvården. Så såväl medarbetare som patienter, inte minst de som väntar barn, kan känna sig trygga.

NWT har varit i kontakt med Nina Skantz som väljer att inte kommentera sitt avslut i Region Värmland just nu.

Läs mer:

Nya regionstyret: Ingen ”quick fix” för kvinnosjukvårdenKvinnosjukvården: Ivo avslutar tillsyn – men det finns fortfarande bristerKvinnosjukvården: ”Ansträngd” situation på BB – brist på barnmorskor

Artikeltaggar

Centralsjukhuset i KarlstadFörlossningGynekologiMaria BerglundNina SkantzRegion VärmlandVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.