Hoppa till huvudinnehållet

Antalet bekräftade fall av scharlakansfeber hos barn ökar tydligt: ”Bör söka vård”

Publicerad:
Anna Skogstam, smittskyddsläkare i Region Värmland. Arkivbild.
Anna Skogstam, smittskyddsläkare i Region Värmland. Arkivbild. Foto: Tommy Andersson

Fler barn har fått scharlakansfeber den senaste tiden.

Kylan gör ingen tjänst då man umgås mer inomhus och närmare varandra.

– Det kan bli så att influensasäsongen förlängs på grund av kylan, säger smittskyddsläkare Anna Skogstam.

Antalet fall av scharlakansfeber hos barn har ökat de senaste månaderna i Sverige och övriga Europa. Scharlakansfeber är en av de sjukdomar som streptokocker grupp A kan orsaka. Under en tid har Värmland varit skonat, men en tydlig ökning av scharlakansfeber har rapporterats de senaste veckorna.

Samma tendenser som i övriga landet.

– Om barn har symptom på scharlakansfeber bör man söka vård och behandlas med antibiotika, säger smittskyddsläkare Anna Skogstam.

Streptokocker kan ge en rad olika typer av infektioner som i halsen och huden. Vanligen behandlas det med antibiotika. Den invasiva infektionen kräver att man söker omedelbar vård då dödligheten enligt folkhälsomyndigheten är ”ganska hög”.

– Det som gäller för att undvika att bli smittad av streptokocker är god handhygien och att undvika att umgås med andra som är sjuka. Umgås inte heller med andra om du är sjuk, säger Anna Skogstam.

Kylan kan förlänga vintersjukdomen

Kylan i mars har på senare år blivit kallare. Med köldknäppen som kommit under veckan finns det risk att de klassiska ”vintersjukdomarna” fortsätter att spridas.

– Det kan bli så att influensasäsongen förlängs på grund av kylan. Influensaviruset sprids lättare vid kall väderlek och luften inomhus blir då torr.

Anna Skogstam misstänker att den främsta anledningen till det är att man umgås mer inomhus och fysiskt närmare under de kallare perioderna.

Virus kan även spridas via aerosoler, små partiklar som kan finnas i luften. Streptokockerna är inte lika benägna att spridas vid torr luft inomhus eftersom de inte sprids lika lätt med aerosoler som influensavirusen gör, säger Anna Skogstam och fortsätter:

– Vid hög smittspridning av streptokocker finns en risk för att fler kan smittas och insjukna i de livshotande infektionerna.

Smittskyddsläkaren om bakterien som sprids – då är det viktigt att söka vård

Artikeltaggar

Anna SkogstamAntibiotikaBakterierEuropaInfektionerSmittorVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.