Hoppa till huvudinnehållet

Alma, 17, minns inget av svåra olyckan: ”Hon hade verkligen änglavakt”

Publicerad:
Mattias Modahl räddade sin dotter Alma ur en krockad bil under torsdagen, och fick själv stor hjälp av förbipasserande.
Mattias Modahl räddade sin dotter Alma ur en krockad bil under torsdagen, och fick själv stor hjälp av förbipasserande. Foto: Privat

17-åriga Alma skadades i samband med en trafikolycka mellan Lövåsen och Sörby under torsdagen, men fick komma hem från sjukhus samma kväll.

Av olyckan minns hon ingenting.

Nu vill pappan, Mattias Modahl rikta ett tack till de som hjälpte till.

– En yngre man styrde upp allt och släckte branden när bilen fattat eld, säger han.

”Tusen tack till er som hjälpte mig och Alma när vi åkte av vägen och krockade med en sten och slog runt. Jag klarade mig fint. Alma slog sig ordentligt, men vad det verkar klarar hon sig bra”.

Så skrev Mattias Modahl i ett Facebook-inlägg under torsdagen.

Det som hade hänt var att dottern Alma, 17, skulle övningsköra med pappa Mattias från Hagfors till Sunne under torsdagseftermiddagen.

Bil fattade eld efter dikeskörning – en till sjukhus med ambulanshelikopter

Det är pappa Mattias som berättar om olyckan för NWT. Alma själv minns ingenting av händelsen.

De tog länsväg 907 från riksväg 62 till Lysvik, och mellan Sörby och Lövåsen var olyckan framme. Då var klockan cirka 13.20.

Airbagen hade utlösts vid olyckan.
Airbagen hade utlösts vid olyckan. Foto: Privat

– Det som hände var att jag och Alma skulle till Sunne, för där skulle hon ta en körlektion. Så hon övningskörde i min bil och tog det jättelugnt som sig bör. Fläckvis var vägen torr och fläckvis var det packad snö. Vi kom ur en böj och fick sladd, gick av vägen och krockade med en sten, säger Mattias Modahl.

Hon är på benen. Vi pratar och skrattar. Hon minns ingenting av gårdagen. Men hon hade verkligen änglavakt.
Mattias Modahl.

Krocken var såpass våldsam att bilen, en Ford Ranger med dubbelhytt och fyrhjulsdrift slog emot stenen med stor kraft.

Stenen beskriver Mattias Modahl som en riktig ”bumling”, två meter hög och cirka tre meter i diameter. Bilen är helt demolerad och airbag hade utlösts.

Mattias minns tydligt kraschen.

– Jag var orörd, så jag såg när Alma blev slagen medvetslös. Men innan jag fattade vad som var upp och ned tänkte jag, tar jag mig ur bilen. Jag fick knäppa loss mig själv och sedan knäppa loss henne. Bilen låg på hennes sida, berättar Mattias.

Då kom hans nästa tanke:

– Jag upptäckte att, nu börjar det brinna snart. Då fick jag bryta upp dörren på min sida och klättra rakt upp och hoppa ut. Och sedan försöka lirka ut Alma, utan att rycka och slita i henne.

Som tur var låg det en bil bakom Mattias och Alma och föraren visade sig vara en man i 25-årsåldern som direkt började släcka branden med snö.

– Han hade även verktyg med sig så han kopplade loss batteriet. Han ringde väl 112 i stort sett samtidigt.

”Vi pratar och skrattar”

Sedan kom ytterligare en person i bil som hjälpte Mattias och Alma.

– Jag satt i snön och hade Alma i mitt knä och hon var medvetslös, tills jag fått ut henne ur bilen. Kanske i fem minuter, jag vet inte riktigt.

Bilen, en Ford Ranger, är totalt krockskadad.
Bilen, en Ford Ranger, är totalt krockskadad. Foto: Privat

Ambulanshelikopter anlände och det blev transport med Alma till Centralsjukhuset i Karlstad. Pappa Mattias åkte också med i helikoptern.

Nu är Alma hemma i Hagfors tillbaka. De fick lämna sjukhuset vid 21-tiden på torsdagskvällen, efter att röntgenbilderna hade synats.

– Hon är blåslagen. Ansiktet har fått sig en riktig smäll, och käken. Jag vet inte om hon slagit i bakhuvudet, men hon har så himla ont i huvudet.

– Hon är på benen. Vi pratar och skrattar. Hon minns ingenting av gårdagen. Men hon hade verkligen änglavakt.

NWT fick under fredagen kontakt med mamman till den yngre man som hjälpte till vid räddningsinsatsen, och mamman ville gärna förmedla kontakten till Mattias.

– Det är jag oerhört tacksam för. Då får jag kanske veta vem den andra mannen är också, säger Mattias Modahl.

Artikeltaggar

BränderHagforsLövåsenOlyckorOlyckor och katastroferSjukhusSunneTrafikolyckor

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.