Hoppa till huvudinnehållet

Lego-mästarna flyttar in på Gamla kraftstationen

Publicerad:
Emma Friman Browne från Karlstad och Andreas Lenander från Täby tog hem Lego Masters i tv under 2022. Nu ska de ställa ut i Deje, med start den 18 maj.
Emma Friman Browne från Karlstad och Andreas Lenander från Täby tog hem Lego Masters i tv under 2022. Nu ska de ställa ut i Deje, med start den 18 maj. Foto: Jakob Dahlström TV4

Gamla kraftstationen i Deje förbereder en storstilad comeback – och fortsätter att överraska.

När konsthallen öppnar igen i maj, finns 2022 års Lego Masters-vinnare bland utställarna.

– Det är väl nån som kommer att störa sig och jag älskar´t. Det är underbart, säger Linn Sönstebö Mossberg, verksamhetsledare för Gamla kraftstationen.

Hon ser fram emot att lyfta in ”leksakerna i finrummet”, men betonar också att det som Emma Friman Browne från Karlstad och Andreas Lenander från Täby skapar tillsammans, är något som kvalar in som konstnärliga uttryck.

Skapar berättelser

– Oavsett vilken teknik man använder, om man skulpterar något eller målar något, om man vill berätta något med det man gör, så tänker jag att det räcker ganska långt för att det ska vara ett konstverk.

Linn Sönstebö Mossberg på Gamla kraftstationen har laddat om för en ny konstsäsong, som inleds den 18 maj.
Linn Sönstebö Mossberg på Gamla kraftstationen har laddat om för en ny konstsäsong, som inleds den 18 maj. Foto: Lisa Olaison

Den fingerfärdiga kreativa byggarduon bygger in många känslor i sina verk. Bland verken de tar med till Deje, finns deras vinnarverk Fågel Fenix, i en något mindre skala.

Fem meter hög skulptur

Konsthallen öppnar för säsongen den 18 maj och kommer att bjuda på en mix av måleri och skulpturer, trolskt och nättroll, tusch och akvarell, sten och miniatyrer.

En del kommer att igenkännas som traditionellt, annat som legoverken eller en fem meter hög skulptur på oknytts-tema, kommer att sticka ut.

Att blanda och ge och skapa en utställning där alla ska kunna hitta något är ett signum som kraftstationen håller fast vid, även när det är dags för omstart efter ett turbulent år.

Vill överraska

Att överraska och töja på gränserna för vad som brukar visas i en konsthall hör också till traditionen i Dejefors.

– Vi måste plocka in nya tekniker och uttryck i konsthallarna. Jag tycker vi är skyldiga samtiden det, säger Linn Sönstebö Mossberg.

Emma Friman Browne, Karlstad, vann Lego Masters Sverige 2022.
Emma Friman Browne, Karlstad, vann Lego Masters Sverige 2022. Foto: Lisa Olaison

Artikeltaggar

DejeGamla KraftstationenKarlstadKonstLegoLinn Sönstebö MossbergNöje/KulturSkulpturerTeknik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.