Hoppa till huvudinnehållet

Franska och svenska elever i Erasmus-projekt om hållbar utveckling

Publicerad:
Arvid Stjernberg från Sverige och Anarthan RameshKumar från Frankrike har samarbetat i ett Erasmus-projekt om hållbar utveckling.
Arvid Stjernberg från Sverige och Anarthan RameshKumar från Frankrike har samarbetat i ett Erasmus-projekt om hållbar utveckling. Foto: Morgan Bäckvall

Under en veckas tid har svenska och franska elever arbetat i ett Erasmus-projekt om hållbar utveckling.

Under torsdagen presenterades projektet på Torsby bibliotek.

14 elever och tre lärare från skolan Bernard Palissy i Gien i Frankrike har besökt Stjerneskolan i Torsby senste veckan.

Syftet har varit att samarbeta och skapa tidningsartiklar kring ämnet hållbar utveckling tillsammans med de svenska elever som ingår i ett Erasmus-projekt.

Fotoutställning och artiklar på storbildsskärm visades upp på Torsby bibliotek under torsdagen.
Fotoutställning och artiklar på storbildsskärm visades upp på Torsby bibliotek under torsdagen. Foto: Morgan Bäckvall

Eleverna har samarbetat över nationsgränserna. Två av dessa är Arvid Stjernberg och Anarthan RameshKumar.

– Vårt samarbete har gått ut på att jämföra Sverige och Frankrike om att vara miljövänliga. Att gå på gymnasium i Sverige och Frankrike är ungefär lika. Man väljer vilket program man vill gå på, säger Arvid, 18, som går på naturvetenskapsprogrammet.

– Men det finns en del skillnader mellan skolorna. I Sverige kan man man jobba mera fritt, man har mer fri tid. I Frankrike sitter vi i klasser, har många lärare och många olika tester varje vecka, tillägger Anarthan RameshKumar.

Samtliga elever i Erasmus-projektet om hållbar utveckling samlade utanför Stjerneskolan i Torsby.
Samtliga elever i Erasmus-projektet om hållbar utveckling samlade utanför Stjerneskolan i Torsby. Foto: Privat

På Torsby bibliotek samlades alla eleverna i projektet och det blev visning på storbildsskärm.

Olika teman

Bland olika teman för artiklarna fanns ”Children’s education” och ”ECO-Lifestyle” och eleverna avlöste varann för att gå fram och berätta om sitt arbete.

– Vi har pratat om återvinning och eko-vänlig hållbarhet och hur Sverige och Frankrike kan bli mer ”eco-friendly”, säger Anarthan RameshKumar.

Om veckan i Torsby där säger han:

– Jag gillar Torsby, men det är verkligen kallt. Hemma i Frankrike är det just nu cirka 20 plusgrader, säger han.

– Det har varit roligt och intressant, att få veta mera om hur det är i Frankrike, vad de gör för att vara miljövänliga och jämföra skillnader mellan Sverige och Frankrike, säger Arvid Stjernberg.

– Det har blivit ett lyckat projekt och samarbete. De svenska eleverna kommer att åka senare under året för att besöka Lycée Bernard Palissy i Gien för att undersöka hållbar utveckling i Frankrike, säger Christiane Klarström, samordnare och programansvarig för ekonomiprogrammet på Stjerneskolan.

Vad betyder Erasmus?

Erasmus+ ger dig möjlighet att studera eller praktisera utomlands. Det är en rolig och spännande utmaning som berikar och ger bredare kunskaper. Samtidigt får du chansen att träffa människor från Europa och andra delar av världen.

Källa: studera.nu

Artikeltaggar

ÅtervinningBernhard PalissyErasmus +FrankrikeGienHållbarhetLärareMiljöSkola och utbildningSkolorStjerneskolanTorsbyTorsby bibliotek

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.