Hon har umgåtts med gängkriminella och misstänks ha lurat sin ex-pojkvän i en våldsfälla.
Nu pågår rättegången mot den åtalade socialsekreteraren och den 23-årige man som misstänks ha utfört misshandeln.
– Jag förstår inte riktigt hur det blivit så här, det känns förfärligt, säger socialsekreteraren.
Propert klädd i grå kavaj och svarta skinnbyxor anlände den kommunalt anställda socialsekreteraren tillsammans med sin försvarsadvokat till Värmlands tingsrätt på onsdagsmorgonen när rättegången mot henne och två 23-åriga män inleddes.
Samtidigt var brottsoffret - socialsekreterarens ex-pojkvän - med på länk från hemlig ort på grund av den hotbild som finns mot honom.
– Han har mått väldigt psykiskt dåligt sen händelsen och vistas på hemlig adress via polisens personskydd, säger hans målsägarbiträde Lena Kvillerud.
Flydde upp i plogbil
Det var en natt i början av januari i år som en plogbilsförare larmade polisen om en misshandel vid Välsvikens handelsområde i Karlstad.
Brottsoffret, en man i 20-årsåldern, låg då fortfarande i plogbilens skopa för att undkomma sin angripare.
Kort därefter greps en 23-årig man i sitt hem, misstänkt för att ligga bakom den våldsamma händelsen.
Men utredningen stannade inte där.
Den ledde till en kommunalt anställd socialsekreterare som misstänks ha haft en nyckelroll i brottet - där en uppgörelse om narkotikahandeln i den gängkriminella världen misstänks vara en del av motivet.
Avlyssnade samtal
Sms och avlyssnade telefonsamtal pekar mot att socialsekreteraren har ”goat” sin ex-pojkvän och lurat honom till Välsviken, väl medveten om att han skulle bli hotad eller misshandlad på platsen.
Fakta
Förklaring
Ordet ”goa” betyder att man lurar någon till en plats för att sedan antingen misshandla eller mörda. Det planeras oftast av två eller fler personer, alla vinner på detta då den som planerar ger ut en summa till medbrottslingen.
Under rättegången spelades flera av de avlyssnade telefonsamtalen upp mellan socialsekreteraren och den medåtalade 23-åringen, där han förklarar vad hon ska skriva till sin ex-pojkvän för att lura honom i fällan.
– Säg en gång till vad jag ska skriva, säger socialsekreteraren i samtal.
Därefter:
– Okej, jag skriver det.
”Han måste ju fatta”
En knapp halvtimme efter att ex-pojkvännen blivit misshandlad ringde 23-åringen upp socialsekreteraren igen. I samtalet viskade hon fram frågor om hur det gått och vad som hänt. 23-åringen frågade i sin tur om hon hört något från ex-pojkvännen.
– Vad ska jag göra nu då? Han vet ju, han måste ju fatta något, säger socialsekreteraren.
Ex-pojkvännen berättade under rättegången att han och den betydligt äldre socialsekreteraren var tillsammans fram till oktober förra året, därefter har de haft fortsatt kontakt via sms och telefon.
Han hade inte kunnat föreställa sig att hon skulle lura honom.
– Hon visste att jag flytt från gänget och försökte hålla mig undan. De letade efter mig och de ville döda mig. Jag hade inte kunnat tro att hon skulle göra så här, säger han.
Socialsekreteraren i rätten
Men socialsekreteraren förnekar uppgifterna och menar att det är ex-pojkvännen som hotat henne.
– Han vill att jag ska komma till Välsviken, mitt i natten, ensam. Det är klart att jag blir rädd, säger hon under rättegången.
Och fortsätter:
– I min värld var han och 23-åringen nära vänner, därför skulle 23-åringen åka och prata med honom. En misshandel är inget jag vill ha något att göra med, mitt jobb går ut på att skydda barn och unga och ge dem stöd och hjälp.
Hon avslutar med gråten i halsen:
– Jag tycker det här är fruktansvärt och förfärligt att jag sitter här. Jag har varit ett stöd för XX när han haft det tufft och jobbigt. Jag förstår inte riktigt hur det blivit så här, det känns förfärligt och jobbigt.
”Hon slingrar sig”
Åklagare Sara Nerman anser dock att socialsekreteraren varit väl medveten om att ex-pojkvännen riskerade att utsättas för våld när hon lurade honom till Välsviken.
– Hon är duktig på att prata, men hon slingrar sig ordentligt. Hennes berättelse är en efterhandskonstruktion, säger hon.
Socialsekreteraren är åtalad för medhjälp till misshandel och medhjälp till olaga hot. Åklagaren yrkar på att straffvärdet för brotten ligger på fyra månaders fängelse, men anser att socialsekreteraren ska dömas till villkorlig dom.
Den 23-årige mannen och ytterligare en 23-åring står även åtalade för narkotikabrott i samma mål, efter att polisen hittat droger som tramadol och MDMA hemma hos en av dem.
Samtliga åtalade nekar till brott.