Hoppa till huvudinnehållet

Socialsekreteraren med gängkriminella kopplingar har fått sparken

Publicerad:
Socialsekreteraren har fått sparken.
Socialsekreteraren har fått sparken. Foto: Håkan Strandman

Socialsekreteraren som misstänks ha levt ett dubbelliv med gängkriminella har nu fått sparken av Karlstads kommun.

– Jag har inte mitt arbete kvar, säger hon i rätten.

Det var förra veckan som beslutet om hennes tjänst togs.

Under onsdagen hölls rättegången mot socialsekreteraren i Karlstad som misstänks ha levt ett dubbelliv och umgåtts med gängkriminella personer.

Socialsekreteraren misstänks ha ”goat” sin ex-pojkvän: Det känns förfärligtSocialsekreterarens gängkriminella dubbelliv: ”Blir lite orolig över mitt jobb”

Hon står åtalad för att ha lurat sin före detta pojkvän i en fälla, där han blivit överfallen och misshandlad. En uppgörelse om narkotikahandeln i den gängkriminella världen misstänks vara en del av motivet.

Socialsekreteraren har varit avstängd från sitt jobb i Karlstads kommun sedan början av februari, men under onsdagens rättegång förklarade hon för domstolen att hon nyligen blivit av med sin tjänst.

– Jag har inte mitt arbete kvar, sa hon.

Något som Karlstads kommun sedan kunde bekräfta.

”XX och arbetsgivaren har efter utredning landat i en överenskommelse som innebär att att XX slutar sin tjänst hos oss”, skriver Anna Bäckstrand, HR-chef på arbetsmarknads- och socialnämnden, i ett sms till NWT.

Beslutet togs förra veckan. Socialdirektören Monica Persson säger att hon inte haft koll på detaljerna kring utredningen om socialsekreteraren.

Men finns det anledning att se över era rutiner vid till exempel nyanställningar med anledning av detta?

– Det är inte så att vi kontrollerar bakgrunden på alla så. Det enda gången vi gör det är när personer ska jobba med hem för vård och boende för unga. Då tar man utdrag ur belastningsregistret.

Monica Persson socialdirektör Karlstads kommun.
Monica Persson socialdirektör Karlstads kommun. Foto: Öyvind Lund

Är det något ni behöver se över för att inte detta ska kunna ske?

– Jag har svårt att se hur vi ska kontrollera anställdas liv utanför jobbet. Jag vet inte hur ett sådant jobb skulle gå till.

Kommunalrådet i opposition, Alexander Torin (M), anser att det är viktigt att man jobbar med dessa frågor inom myndighetsutövningen.

Alexander Torin (M).
Alexander Torin (M). Foto: Joachim Lagercrantz

– Det finns en spännande parallell till det som Gunnar Strömmer (M) var inne på i sitt anförande under Sverigemötet i Karlstad förra veckan. Att det finns problem, kanske inte främst i Karlstad utan i andra kommuner, med en tystnadskultur kring personer som har kopplingar till en sådan typ av verksamhet och arbetar i myndighetsutövning, säger han och fortsätter:

– Då är det viktigt, utan att uttala mig om detta enskilda fallet, se till att man har bra rutiner för att både upptäckta det om det finns och förhindra det.

Artikeltaggar

Alexander TorinÅtalBrott, lag och rättGunnar StrömmerKarlstadKarlstads kommunMonica PerssonRättegångarSocialsekreterarens dubbellivTystnadskulturUtredningar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.