Hoppa till huvudinnehållet

Satsning på området vid Råda rastplats – ny brygga och pir planeras

Publicerad:
Här intill Råda rastplats ska en ny brygga anläggas.
Här intill Råda rastplats ska en ny brygga anläggas. Foto: Pia Holmström

Området vid Råda rastplats ska utvecklas med bland annat en pir och en ny båtbrygga, samt nya sittplatser utefter Rådasjön.

– Förhoppningen är att göra så mycket som möjligt för att folk ska tycka att det är trevligt att stanna till här, säger Per-Erik Liljebjörn, projektledare, Hagfors kommun.

Nyligen godkände miljö- och byggnämnden ansökan om strandskyddsdispens för pir och brygga vid Råda Rastplats. Bakom ansökan står kommunledningsutskottet (KLU).

– Det är efter ett initiativ från oss som vi fick in detta i budgeten och jobba för att göra miljön mer attraktiv.Det är 800 000 kronor som är avsatt i budgeten för detta, säger kommunalrådet Jens Fischer (OR).

Rådabornas idé

Men själva idén kommer från Rådaborna och lyftes upp under ett av de dialogmöten som kommunen hade med kommuninvånare 2020.

– Det är kul att politiken kan möta upp och anslå pengar till det här. Sedan vill vi ha en fortsatt dialog med Rådaborna om de vill göra något mer för att göra området attraktivt. Ett nytt dialogmöte med Rådaborna ska göras under våren, säger Fredrik Igelström, näringslivsutvecklare, Hagfors kommun.

Projektledaren Per-Erik Liljebjörn berättar att man ska anlägga en brygga där sex båtar ska kunna förtöjas.

– Det blir en 8 meter lång brygga.Vi behöver få ut piren 25 till 30 meter så att vi får ut bryggan på djupare vatten, så att det inte blir problem när man anlägger med båtar, säger han.

Området närmast bryggan ska fyllas med grus och stenmaterial.

– Det är för att det ska bli en trevligare väg ut till bryggan. Själva tanken med alltihop är att göra området mer tillgängligt för allmänheten från sjösidan för de som har båt, säger han.

Det ska också bli bättre sittplatser för de som vill rasta vid Rådasjön.

– Det ska bli sittplatser med både regn- och solskydd för alla som vill stanna och fika och njuta av utsikten, säger Per- Erik Liljebjörn.

Han tror att det blir först till sensommaren som arbetet med bryggan påbörjas.

Det kanske är många som hade hoppats på att det skulle vara klart inför sommaren, men det blir det inte då?

– Nej, vi vill inte förhasta oss utan tänka igenom, så att vi får det så bra som möjligt helt enkelt. Så att det blir en riktigt fin och trevlig plats. Förhoppningen är att det blir klart senast i höst, säger Per-Erik Liljebjörn.

Artikeltaggar

BåtarFredrik IgelströmHagfors kommunJens FischerKluMiljöOberoende realisterRådaRådasjönVatten

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.