Hoppa till huvudinnehållet

Pär Holmgren: Utsläppen från textilsektorn är enorma

Publicerad:
Dagens system är som bäddat för slit och släng där miljö och klimat, liksom kvinnor och barn i fattiga länder, står för notan, skriver Pär Holmgren. Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Direkt från Europaparlamentet

I dag finns det knappt någon lagstiftning som reglerar textilsektorns resursanvändning och effekter på miljön, klimatet och mänskliga rättigheter, skriver Pär Holmgren.

Förra veckan kom sammanfattningen av den sjätte så kallade IPCC-rapporten. Världens främsta forskare på klimatområdet har ställt samman forskning från hela världen, för att ge underlag till världens beslutsfattare – och då inte minst politiker på olika nivåer, däribland oss lagstiftare som sitter i Bryssel och Strasbourg. Om det såg dåligt ut tidigare så ser det lika dåligt ut nu, men ännu lite värre. EU och världen har inte gjort sin läxa vilket gör att uppförsbacken blir ännu brantare framöver.

Jag har varit förhandlare för delar av det stora klimatpaketet "Fit for 55", vilket skulle skära ner EU:s utsläpp av växthusgaser med 55 procent från 1990 års nivåer till år 2030. Det håller på att gå i mål nu, och slutsiffran kommer tack vare inte minst oss grönas insatser i förhandlingarna att lyftas till snarare ett nettomål på 57 procent. Men tyvärr är även det alldeles för lite. Vi hade behövt ligga närmare 70 procent för att följa IPCC:s och Parisavtalets rekommendationer.

Tyvärr verkar den stora majoriteten i Europaparlamentet fortfarande inte vilja ta till sig den forskning och vetenskap som IPCC i över 30 år gett oss politiker som underlag för våra beslut. Det är sorgligt och ganska pinsamt.

Vi skulle ha behövt sluta subventionera fossilt för många år sedan, och sluta sälja bensin- och dieselbilar redan 2025. EU:s gemensamma jordbrukspolitik behöver förändras i grunden så att den styr i riktning mot klimatmålen, och på allvar ställer om jordbrukssektorn. Det är fullständigt bisarrt att den absolut största posten i EU:s egen budget inte hänger ihop med de egna klimatmålen. Beroendet av fossil energi måste brytas – även av ekonomiska skäl, nu när vind och solenergi har blivit de billigaste energislagen på marknaden.

När nu "Fit for 55" snart är färdigbeslutat har tyvärr många chanser till förbättrat klimat missats – men då finns andra uppgifter. Nu i april tar miljöutskottet upp frågan om lagstiftning för kläder och textilier. Jag har varit med och förhandlat fram texterna, och det är ingen liten sektor som det handlar om.

I Europa slänger vi 11 kilogram textilier per person, per år. Globalt deponeras eller förbränns en lastbilslast textilier varje sekund! Endast en procent av alla textilier återvinns till nya produkter. Nästan 75 procent av de kläder och hushållstextilier som konsumeras i Europa tillverkas utanför EU. Europas konsumtion av textilier har fjärde största miljö- och klimatpåverkan efter livsmedel, bostäder och resande. Växthusgasutsläppen från sektorn är helt enorma, men även underrapporterade och oklara. Siffror som brukar nämnas är mellan 2-10 procent av de globala utsläppen.

I dag finns det knappt någon lagstiftning som reglerar textilsektorns resursanvändning och effekter på miljön, klimatet och mänskliga rättigheter. Det saknas också minimikriterier för textiliers hållbarhet i EU-lag. Dagens system är som bäddat för slit och släng där miljö och klimat, liksom kvinnor och barn i fattiga länder, står för notan. Allt detta har vi nu en möjlighet att ändra på.

Pär Holmgren

Europaparlamentariker (MP)

Artikeltaggar

BrysselEUEuropaEuropaparlamentetIPCCJordbrukKläderKlimatMänskliga rättigheterPär HolmgrenSigneratStrasbourgTextilUtsläpp