Hoppa till huvudinnehållet

Okänt motiv bakom pulverbreven: "Allvarligt"

Publicerad:
Polis, bombtekniker och räddningstjänst på plats vid länsstyrelsen i centrala Malmö på torsdagen. Ett brev med vitt pulver har mottagits.
Polis, bombtekniker och räddningstjänst på plats vid länsstyrelsen i centrala Malmö på torsdagen. Ett brev med vitt pulver har mottagits. Foto: Johan Nilsson/TT

De pulverfyllda kuverten till 18 länsstyrelser runtom i landet är än så länge en gåta för polisen.

– Det här är en attack mot det öppna samhället. Jag ser det som mycket allvarligt, säger Lars Lustig, länsråd i Umeå.

Larmen kom på förmiddagen efterhand som posten öppnades på länsstyrelserna. Polis och räddningstjänst ryckte ut och länsstyrelserna spärrades av.

Några timmar senare stod det klart att pulvret var ofarligt.

– Det är avblåst överallt och på alla platser har det konstaterats att det var ofarligt pulver, säger Gith Thedvall vid polisens nationella mediecenter.

Sett liknande ut

Hon vill inte gå in på utformningen av breven, men säger att de sett liknande ut.

Enligt uppgift till Aftonbladet har ett av breven undertecknats av "Sveriges djurägare" och innehållit formuleringar om att länsstyrelsen missbrukar sin makt och begår övergrepp mot djurägare. Men detta vill polisen inte kommentera.

Enligt Calle Persson, informatör vid Skånepolisen, är det för tidigt att uttala sig om innehållet.

– Det vill jag inte gå in på eftersom det är en del av en pågående förundersökning. De olika breven har tagits i beslag och de ska undersökas för att säkra eventuella spår på dem.

Än så länge finns inga misstankar mot någon specifik person, uppger han, och polisen har heller ingen uppfattning om motivet till utskicken.

– Nej det har vi inte som det ser ut just nu.

"Ingen uppfattning"

Också polisen i Umeå ställer sig frågande till motivet.

– Vi har ingen uppfattning om motiv till det här och vi vet inte heller än vad det är för ämne, säger Per Söderberg, gruppchef vid polisen i Umeå, vid en pressträff.

Lars Lustig vid länsstyrelsen i Västerbotten säger att pulvret kommit tillsammans med någon form av skriftligt budskap, men han har ingen närmare kännedom om dess innehåll.

I Norrbotten utreds händelsen som olaga hot mot grupp.

– Det behöver inte vara direkt riktat mot länsstyrelsen Norrbotten, det kan vara för att få uppmärksamhet i någon fråga, säger Anders Öhlund, beredskapsdirektör vid länsstyrelsen i Norrbotten.

Daniel Kihlström/TT

Anna Karolina Eriksson/TT

Cecilia Klintö/TT

Fakta: Drabbade länsstyrelser

Fakta: Drabbade länsstyrelser

Länsstyrelser på följande orter har fått ta emot hot under onsdagen:

Nyköping

Jönköping

Halmstad

Linköping

Östersund

Örebro

Falun

Umeå

Luleå

Västerås

Uppsala

Växjö

Karlskrona

Kalmar

Malmö

Visby

Härnösand

Stockholm

Källa: Polisen

Artikeltaggar

AftonbladetBrott, lag och rättFörundersökningMalmöNorrbottenOlaga hotÖvergreppUmeå

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.