Hoppa till huvudinnehållet

Karlstads nya cityfestival – Miriam Bryant och Thomas Stenström bland artisterna

Publicerad:
Så här såg det ut när bland andra Miss Li och Magnus Uggla spelade i Inre hamn ifjol. Nu får cityfestivalen ett namn och årets artister är klara.
Så här såg det ut när bland andra Miss Li och Magnus Uggla spelade i Inre hamn ifjol. Nu får cityfestivalen ett namn och årets artister är klara. Foto: Erika Nordlöf

Den cityfestival som smygstartade ifjol har nu fått ett namn och årets artister är klara.

Tvådagarsfesten i Inre hamn i Karlstad ska heta Kajen och bland dragplåstren märks Miriam Bryant och Thomas Stenström.

Nu kan NWT avslöja att fjolårets festival då Petter, Miss Li och Magnus Uggla uppträdde vid Olssons Bazar i Inre hamn i Karlstad får ett nytt namn och bland årets artister finns Miriam Bryant, Icona Pop och Thomas Stenström.

– Festivalen heter Kajen, berättar Andreas Olsson som är huvudansvarig för tvådagarsfestivalen.

– Ifjol blev det en festival där vi hade köpt två paket som vi slog samman – paketturnén med Uggla, Miss Li och Petter ena dagen och en 90-talshyllning den andra. I år kan vi köra mer efter eget tycke.

Andreas Olsson arbetar även med Arvika Hamnfest och erfarenheterna därifrån präglar upplägget av Kajen.

– Vi har tränat några år i Arvika, säger han med ett leende. Nu är det kul att skapa något nytt i Karlstad. Det är en väldigt trevlig plats.

Thomas Stenström och Miriam Bryant kommer till Kajen i sommar.
Thomas Stenström och Miriam Bryant kommer till Kajen i sommar. Foto: Henrik Montgomery/TT

”Trivsamt och gôtt”

Fjolårets festival lockade 4 500 besökare per dag till området mellan Löfbergsskrapan och Olssons Bazar. Förhoppningen är att publiken ska bli större i år, men det är en bit upp till siffrorna för Arvika Hamnfest som under förra årets festival totalt lockade 27 000 sett över tre dagar.

– I år släpper vi in 6 000 per dag. Vi strävar inte efter storlek, vi vill skapa en bra produkt. Jag tycker det är viktigt för Karlstad att vi har en riktig festival.

Han nämner tidigare försök som The Island på Sandgrundsudden då bland andra David Guetta gästade solstaden.

– Det har inte funkat riktigt tidigare. Vår tanke är det ska vara trivsamt och gôtt. Det ska vara lätt att gå på toaletten, det ska vara enkelt att få sig en öl. Den fina platsen i Inre hamn skapar möjligheter – festivalbesökaren av i dag kanske inte vill ut på ett fält, snarare är det viktigt att ha nära till allt. Trenden i branschen överlag talar för stadsfestivaler.

Daniela Rathana kommer också till Kajen.
Daniela Rathana kommer också till Kajen. Foto: Pressbild

Festivalen möjliggörs tillsammans med fastighetsägaren i området, bostadsrättsföreningarna och Karlstads kommun.

– Alla har varit väldigt behjälpliga, inte minst de boende runtomkring. Vi är många som måste hjälpa till för att det ska bli bra. Folk är positiva och vill att det ska hända saker i Karlstad.

Kajen är tänkt att bli en återkommande festival, planerna är långsiktiga.

– Nu ska platsen och namnet etableras, även datumet ska jobbas in. Det är en del grejer vi ska korrigera från föregående år, det blir alltid att man lär sig år för år. Vi måste alltid skruva på detaljerna.

Andreas Olsson startade Olssons brygga i Arvika tillsammans med sin bror Mattias 1999. Sedan utvecklade de Arvika Hamnfest (2005) och för några år sedan etablerades Olssons Bazar, som nu blir ett nav i maskineriet för Kajen, i Karlstad.

– Foodtrucks kommer att finnas på festivalområdet. Uteserveringen på Olssons Bazar byggs ut och blir ett vip-område för festivalen.

Uppskattningsvis kommer en arbetsstyrka på runt 70 personer att arbeta med festivalen – från scenbyggare till bar- och matpersonal.

– Det är en jädra fördel att vi redan har en restaurang på plats, det gör allt så mycket enklare. Det blir en högre nivå på mat och dryck.

Andreas Olsson är ansvarig för Kajen.
Andreas Olsson är ansvarig för Kajen. Foto: Privat

"Fiftyfifty”

Artisterna som kommer till Kajen utöver de redan nämnda är Norlie & KKV, Daniela Rathana, Smith & Thell och E-type.

– Mixen är viktig, vi måste ha en bredd. Nu har vi fiftyfifty manliga och kvinnliga artister vilket känns bra. Festivalen har en åldersgräns på 20 år. Vi lockar inte de yngsta, vi vill ha en lite äldre publik.

Gratisfestivalen Putte i parken har lockat barnfamiljen i stor utsträckning under tidigare år, bland annat genom ett anslutande tivoli. Andreas Olsson ser inte PIP – om det arrangeras i år – som en konkurrent till Kajen, snarare ett komplement.

– Alla evenemang gör Karlstad mer attraktivt. Det händer en hel del i stan i år – Håkan Hellström och Danny Saucedo kommer till Mariebergsskogen bland annat. Jag tror inte vi kan tänka att vi konkurrerar – det viktiga är att vi alla drar folk till Karlstad och gör det bästa av det. Får vi många besökare till Värmland och Karlstad – med allt vad det innebär för besöksnäringen – är det positivt på ett bredare plan. Det går inte att bara se till sig själv. Jag hoppas Karlstadspubliken bjuder till så vi kan skapa något långsiktigt.

Det mesta av den svenska sommaren regnar bort som det heter i låten, Kajen ser Andreas Olsson inte som ett speciellt väderkänsligt arrangemang.

– Festivalen arrangeras på sten och asfalt. Skulle vi stå på ett fält och det börjar regna är det kört. Här försvinner vattnet direkt när det slutar regna.

Kajen arrangeras i Inre hamn i Karlstad den 14-15 juli.

Alla artister

Thomas Stenström, Miriam Bryant, Icona Pop, Norlie & KKV, Daniela Rathana, Smith & Thell och E-type.

Artikeltaggar

Andreas OlssonArtisterArvikaArvika HamnfestFestivalerKändisarKarlstadKarlstads kommunKKVLöfbergs fastigheterMiriam BryantMiss LiMusikNöje/KulturOlssons BazarPetterSandgrundsuddenThomas Stenström

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.