Elever som får sina jackor nedtryckta i toaletten, kläder som blir nedpissade av andra elever och elever som får sin skor stulna och uppkastade på skolans tak – och en lärare som sagt upp sig på stående fot.
Nu kommer larm om återkommande stök, bråk och slagsmål på Frykenskolan.
– Jag anser det beror på nedlagda byskolor och centralisering, att det blivit alldeles för få vuxna i förhållande till antalet elever, säger läraren Ray Olsson.
Det började med att NWT fick motta ett meddelande med texten: ”Fruktansvärt klimat på Frykenskolan. Vi måste få politiker att inse att det inte går att dra ner resurserna på skolan mer”.
Du ska leka med käpphästar i den åldern och inte behöva morska upp dig mot elever ända upp till årskurs 9. Jag menar, fyror och femmor, de är ju barn.
Nu visar det sig att föräldrar på Frykenskolan i Torsby vittnar om stök och bråk och en lärare har sagt upp sig under läsåret.
Vidare vittnar man om att elever får sina kläder nedkissade av andra elever, att jackor trycks ned i toalettstolar och att dussintals med skor stjäls och kastas upp skolans yttertak.
– Jag är kritisk till att man lägger ned byskolor och sedan tvingar in eleverna till Torsby samhälle, att de ska börja årskurs 4 i en skola med 600 elever. Du ska leka med käpphästar i den åldern och inte behöva morska upp dig mot elever ända upp till årskurs 9. Jag menar, fyror och femmor, de är ju barn, säger slöjdläraren Ray Olsson.
Han säger att det finns stök i alla årskullar på skolan, mer eller mindre.
– Jag har mest inblick i mellanstadiet, fyror, femmor och sexor i slöjd. Jag träffar alla de här barnen och ser de som har problem. Barn som inte får den hjälp de behöver för det inte finns resurser. Det skulle behöva vara mer extrapersonal. Sedan två år tillbaka går årskurs 4 på skolan och det har tillkommit ”hundra plus” elever på den lilla tiden, säger Ray Olsson.
Den bild han har av skolmiljön är att elever kastar varandra i väggarna. Glasfönster har krossats.
– Det är skadegörelse i kombination med mobbning. Det är vanligt. Tyvärr.
Är det påfallande mer problem på Frykenskolan idag mot förr?
– Ja, ja, ja. När jag gick sjuan, åttan och nian på Frykenskolan förekom det dumheter så klart. Men det är inte i närheten av vad det är idag. Och det här är ju ändå barn vi talar om, säger Ray Olsson.
Vad är det värsta du upplevt på skolan senaste tiden?
– Det är nedpissade jackor. Ren förnedring. Och elever som varit jätteotrevliga mot lärarna. Det finns liksom ingen respekt. Just det är inte skolans fel, det är hela samhället. Frykenskolan är inte problemet. Frykenskolans problem är att det är för dåligt med pengar. Det skulle behövas mer resurser, säger Ray Olsson.
NWT har från en anonym källa fått motta skärmdumpar som visar konversationer mellan föräldrar till barn på Frykenskolan:
”XX har varit utan jacka idag för någon hade slängt den ner i toaletten”.
”Det är c:a 15 elever som blivit av med en sko idag. Det är inte första gången det händer, men tidigare fann man skorna på taket. Där var de inte idag”.
En förälder skriver på Facebook:
”Just nu händer det mycket skit på Frykenskolan. Bara den senaste veckan har XX blivit sparkad i magen så hon fått en bula i huvudet, plus ett stort blåmärke på axeln. Dagen efter blev hon slagen i huvudet, plus att hennes stövlar saknades en dag då dom var gömda.”
– Vi upplever att det i vissa situationer kan förekomma en tuff jargong. Samtidigt känner jag att vi jobbar med förebyggande åtgärder. Vi har dragit igång ”Tryggare skolmiljöer”. Det är ett projekt där vi tillsammans med flera instanser; fritidsförvaltningen, skolan och kommunen har bokat in träffar för föräldrar. Vi hade en träff i februari där vi bjöd in ”Agera Värmland”. Vi har en träff på gång i april. Det här är för att få föräldrar och andra vuxna delaktiga i arbetet, säger Anna Renhult, rektor på Frykenskolan.
Har det skett en förändring bland elever på senare tid?
– Det är väl språkbruket som sticker ut, en respektlöshet mot vuxna och mot varandra, säger Anna Renhult.
– De flesta eleverna fungerar det bra för. Men samhället i sig är ju oroligt, är min upplevelse. Och den psykiska ohälsan, den finns, tillägger hon.
P4 Värmland som var först att berätta om stöket på Frykenskolan berättar om en lärare som sa upp sig från sin lärartjänst på Frykenskolan.
– Det här läsåret har vi en lärare som har sagt upp sig, bekräftar Anna Renhult.