DOKUMENT: Ett skadehelvete som aldrig tog slut – så var Färjestads säsong

Långläsning: Bakslagen vecka för vecka • Backar vikarierade som centrar • Blytunga avslutet

Färjestads säsong är över.

Frölunda vann match sju och avancerar nu till semifinal.

Vi blickar tillbaka och minns en säsong där Färjestad inte bara kämpade mot sina motståndare på isen – utan mot ett skadehelvete som aldrig ville ta slut.

Guldkonfettin hade knappt hunnit sopas bort innan Färjestad återsamlades för att starta upp en ny säsong.

Pandemin och OS gjorde att säsongen 21/22 fick ett sent slutspel, och SM-guldet firades på Stora torget i Karlstad den 13 maj, dagen efter en historisk seger på bortais i Luleå i game 7.

Vi vrider tillbaka klockan och går bakåt i tiden.


Jesse Virtanen, Jacob de la Rose, Gustav Rydahl, Albert Johansson, Adam Ginning, Dominik Furch, Pontus Widerström och Martin Johansson tackas för sina insatser i Färjestadströjan.

Nya namn presenteras inför säsongen 2022/2023.

Färjestads nyförvärv Ville Pokka och Matt Tomkins under lagets första fystester inför den nya säsongen.
Färjestads nyförvärv Ville Pokka och Matt Tomkins under lagets första fystester inför den nya säsongen. Foto: Tommy Andersson

Matt Tomkins, senast i Frölunda, ersätter Dominik Furch.

Två backar värvas in från Hockeyallsvenskan. August Tornberg och Axel Bergkvist ansluter, liksom Max Lindroth som inte riktigt hittat rätt i Linköping.

Theodor Lennström, som frälste Färjestad under guldsäsongen 21/22 men som hade ett år kvar på kontraktet i Ryssland, lyckas efter en lång väntan ta sig ur den besvärliga situationen. Han kommer att dra på sig FBK-tröjan även den här säsongen.

Färjestad presenterar också den rutinerade finske landslagsbacken Ville Pokka. Tillsammans med Mikael Wikstrand på väg tillbaka från sin skada ser backsidan spännande ut inför det som väntar. Rutin blandad med intressanta namn från hockeyallsvenskan.

Jens Westin är fortsatt långtidsskadad och där finns ingen prognos att ge.

På forwardssidan plockar man in Henrik Björklund från BIK Karlskoga. Han är laddad inför att dra på sig FBK-dressen igen, det var ju ett tag sedan sist.

Unge centern Marcus Westfält presenteras också som ny i laget och ännu en center som värvas in är kanadensaren Remi Elie.


Färjestad inleder säsongen med seger mot Leksand och Växjö, man faller med uddamålet borta mot Linköping och åker sedan på en förlust med stora siffror mot Skellefteå på bortais. Skellefteå vinner även returen i Löfbergs Arena. Det är märkliga matcher. Färjestad är inte alls så utspelat som siffrorna visar, men Skellefteå har en annan effektivitet i de dubbla mötena.

Två spelare som kämpar om speltid redan från start är Lucas Forsell och Carl Jakobsson. Forsell, som fick slutspelet under guldsäsongen söndergrusad på grund av en fraktur, inleder hösten som 13:e forward men lämnas snart helt utanför laget.

Carl Jakobsson spelar lite i fjärdekedjan, någon match i tredjeformationen och varvar detta med att vara 13:e. Båda spelar dock en del i CHL, dit Färjestad kvalat in efter att ha vunnit SM-guldet förra säsongen.


I mitten av oktober faller Färjestad borta mot Luleå. Backen Joel Nyström får en smäll, och tränar inte dagen efter.

Det gör inte Daniel Viksten eller Remi Elie heller.

– Såhär är det under vissa delar av säsongen, säger FBK-tränaren.

Tomas Mitell vet inte om det då, men det här är starten på ett fullständigt skadehelvete som – faktiskt – aldrig tar slut.

Henrik Björklund blir liggande efter att ha gjort mål borta mot Brynäs.
Henrik Björklund blir liggande efter att ha gjort mål borta mot Brynäs. Foto: TOBIAS STERNER

Färjestad vinner borta mot Brynäs, och när Henrik Björklund firar sitt andra mål för kvällen dundrar han in i sargen och blir liggande.

– Jag blev lite mörbultad och tappade luften litegrann. Jag kommer nog vara rätt stel imorgon, säger han till NWT efter matchen.

Då är det den 22 oktober 2022.

Henrik Björklund spelar inte igen förrän den 7 mars 2023.


Lucas Forsell i BIK-tröjan.
Lucas Forsell i BIK-tröjan. Foto: Ilkka Ranta/ IR-FOTO

Lucas Forsell lånas ut till BIK Karlskoga.

– Det är alltid ett steg att ta från att spela juniorhockey till att vara färdig seniorspelare. Karlskoga har genom åren varit extremt bra på att skapa en sådan miljö där unga spelare kan bli bättre. Vi tror mycket på Lucas, men speltiden är så viktig i unga spelares utveckling, så att vi kan låna ut honom till Karlskoga ser vi som ett scenario där alla tre parter är vinnare, säger Rickard Wallin i samband med utlåningen.

Några dagar senare åker Färjestad på roadtrip söderut. Flera spelare blir kvar hemma i Värmland på grund av känningar och skador.

Färjestad ligger inför bortaresan tvåa i tabellen.

– Det är starkt att ligga där vi ligger med tanke på att vi har spelat så många bortamatcher. Vi har en bra känsla och behöver bli bättre, men det kommer vi bli när folk kommer tillbaka och vi får in alla i sättet att spela. Vi har varit ganska bra ändå, efter förutsättningarna, säger Tomas Mitell.

Det ”folk” han snackar om, FBK-coachen, är Joel Nyström, Daniel Viksten och Henrik Björklund.

Men så plötsligt kommer ett besked om att Linus Johansson missar Malmömatchen.

Istället kliver backen Anton Berglund in som center (!).

Under matchen händer sedan det som inte får hända. Theodor Lennström skadar foten.

– Man ska komma ihåg att det brukar jämna ut sig över tid både med skador och studsar. Jag brukar trösta mig med att man får det man förtjänar, jag hoppas att vi samlar lite karma-poäng framåt för att ha lite flyt med den biten, säger Rickard Wallin efter matchen när hela Värmland håller andan efter Lennströms skada.


Novemberbreaket ser ut att komma som en välsignelse. Tomas Mitell har inte kunnat träna ihop laget som han vill på grund av alla skador under hösten.

Men när laget återsamlas efter några dagars vila och ledighet – då är läget fortsatt ansträngt med flera skadade spelare.

– Det är klart att det inte är superbra att halva laget är borta efter 17 omgångar när de har varit lediga i tre dagar. Det är inte optimalt. Men det är som det är, säger FBK-coachen.

Och ett mönster börjar bli tydligt. När någon spelare kommer tillbaka, faller någon annan bort.

Färjestads nyförvärv Eric Engstrand blir intervjuad i Studio FBK under matchen mellan FBK och Linköping. Här med målvaktstränare Maciej Szwoch och evenemangsansvarig Mattias Westman (som håller i intervjun).
Färjestads nyförvärv Eric Engstrand blir intervjuad i Studio FBK under matchen mellan FBK och Linköping. Här med målvaktstränare Maciej Szwoch och evenemangsansvarig Mattias Westman (som håller i intervjun). Foto: FREDRIK KARLSSON

I början av december meddelar Färjestad att man kommit överens med Eric Engstrand för spel säsongen ut. Han lämnar krisande Malmö och både han och FBK hoppas på att han ska få en nytändning i Värmland.

Några dagar senare möts Färjestad och Frölunda i Löfbergs Arena. I slutet av matchen blir det heta känslor på isen. Linus Johansson och Joel Lundqvist hamnar i en ordväxling efter slutsignal, efter att Johansson slashats på handen.

Linus Johansson och Joel Lundqvist efter slutsignal.
Linus Johansson och Joel Lundqvist efter slutsignal. Foto: FREDRIK KARLSSON

FBK-kaptenen kastar en klubba mot Lundqvist och ser inte en domare som försöker gå emellan.

Linus Johansson stängs av, men när avstängningen löpt ut spelar han inte.

Han är skadad, opereras och missar en månads spel.


Skadade kvartetten Henrik Björklund, Theodor Lennström, Jens Westin och Mikael Wikstrand skriver autografer innan matchen mot Timrå i början av december.
Skadade kvartetten Henrik Björklund, Theodor Lennström, Jens Westin och Mikael Wikstrand skriver autografer innan matchen mot Timrå i början av december. Foto: JEANETTE DAHLSTRÖM

Bakom kulisserna har Mikael Wikstrand tränat mot en comeback. Backens knä opererades efter den förra säsongen och rehabiliteringen gick enligt plan i början.

Men efter att Wikstrand fortsatt dras med smärta görs en ny röntgen som visar att den första operationen inte varit helt framgångsrik.

I oktober görs en ny operation. Men inte heller den löser problemen och det visar sig att Wikstrand hade behövt längre vila – trots att prognosen sa att rehabtiden inte skulle påverkas.

En bedrövad och förtvivlad Mikael Wikstrand berättar om det dystra beskedet. Någon comeback vid nyår, som det funnits hopp om, kommer det inte att bli.

– Just nu är jag bara så jäkla ledsen. Jag får vara det en stund och sedan komma ut på andra sidan som en starkare människa på alla sätt, säger han på Färjestads hemsida när nyheten kommuniceras ut.


Carl Jakobsson lämnar Färjestad.
Carl Jakobsson lämnar Färjestad. Foto: MAGNUS ANDERSSON

Två dagar innan jul berättar Carl Jakobsson att han lämnar Färjestad. Han säger i en intervju med NWT att han haft tankarna ett tag, och att han fattat beslutet att fortsätta karriären på annat håll.

Han skriver på för två år i finska Oulun Kärpät.

Två dagar efter jul gör Theodor Lennström comeback efter sin långa skadefrånvaro, men när en spelare kommer tillbaka – då dröjer det inte länge innan nästa skadesmäll väntar runt hörnet.

I början av januari samlas Färjestad för en måndagsträning. Tio spelare saknas – och det är inget frivilligt ispass som man kanske kan tro när man ser det lilla manskapet på isen.

Eric Engstrand har fått en smäll matchen innan, och saknas liksom en lång radda andra spelare.

– Dem (spelarna) lappar vi ihop. Vi behöver fokusera på att bli skadefria. Det är mycket skavanker, det är fötter och ljumskar och axlar och så knät på Engstrand. Det är där vi är tyvärr, säger Mitell.

Coachen pratar skador med media efter träningar, efter matcher... varje dag.


En spelare som fått skralt med istid är Anton Berglund. Han lånas ut till Östersund – men det blir stopp direkt.

I första matchen som utlånad skadar han sig, och säsongen är över.

– Det är en kors- och ledbandsskada. Det innebär att säsongen är över och att det blir rehab under en längre period, säger Anton Berglund innan han opereras.

Det är skadekaos i Färjestad.

Per Åslund är borta liksom Victor Ejdsell. Linus Johansson och Henrik Björklund saknas också. Och så har vi långtidsskadade Mikael Wikstrand och Jens Westin.

Kalle Miketinac lånas in till matchen mot HV71 den 14 januari.
Kalle Miketinac lånas in till matchen mot HV71 den 14 januari. Foto: JEANETTE DAHLSTRÖM

Färjestad lånar in centern Kalle Miketinac från Mora – han spelar en match, mot HV71, när krisen är svårlöst.

Under säsongen får Färjestad tänka om och kasta runt i formationerna vecka efter vecka. Ofta från en match till en annan. Flera av de spelarna som kanske inte var tänkta att ha stora och ledande roller i laget får flera minuter mer i istid per match. För skadorna slår hårt mot Färjestad, där de spelare coacherna tänkt lägga mycket speltid på saknas.


I mitten av januari gör NWT en kartläggning över skadeläget i samtliga SHL-klubbar, spelare för spelare. Den talar sitt tydliga språk. Färjestad har tio spelare som missat mer än fem matcher under de 33 första omgångarna. Bara sex spelare har varit uttagningsbara till varje match.

Axel Bergkvist, Mattias Göransson, Max Lindroth, Ville Pokka, August Tornberg och Marcus Nilsson har varit med varje omgång.

I alla fall då.

Man games lost 19 januari

I Nordamerika används uttrycket ”man games lost”, en siffra man får fram om man lägger samman alla ordinarie spelares missade matcher.

I Färjestads del har till exempel spelarna missat 149 matcher tillsammans (Wikstrand och Westin har båda missat de 34 matcher som spelats hittills - alltså 68 tillsammans, de under säsongen aktiva spelarna har gemensamt missat 81 matcher. Lägger man ihop detta får man siffran 149).

Såhär har lagen drabbats:

Färjestad: 149

Rögle: 116

HV71: 95

Växjö: 84

Skellefteå: 83

Timrå: 79

Linköping: 75

Leksand: 71

Frölunda: 69

Brynäs: 54

Malmö: 46

Örebro: 37

Oskarshamn: 34

Luleå: 34

Den 21 januari möter Färjestad Skellefteå. FBK faller med uddamålet, men ännu deppigare för laget är det att Oscar Möller hamnar över Remi Elies knä.

Elie utgår och prognosen säger 6-8 veckor. Victor Ejdsell lider med sin lagkamrat.

– Det börjar nästan bli någon slags ironi i det hela. Vi står och pissar i motvind just nu. Vi hoppas att det går bättre än vi tror med Remi, säger Ejdsell.

Här skadar sig Remi Elie.
Här skadar sig Remi Elie. Foto: JEANETTE DAHLSTRÖM

Två dagar efter Elies skada meddelar Färjestad på sin sajt, att man plockat in Jasse Ikonen för resten av säsongen.

– Vi har det läge vi har med våra skador, och när möjligheten att få loss Ikonen dök upp valde vi att agera och ta in honom. Han är väldigt allround och har spelat både ytterforward och center vilket vi tycker passar bra för att stärka upp laget, säger Rickard Wallin till FBK:s hemsida.

Färjestad blandar och ger på isen men på skadefronten fortsätter det i samma spår som tidigare.

Eländet kvarstår.

Calle Odelius lånas in från Djurgården i tre matcher.
Calle Odelius lånas in från Djurgården i tre matcher. Foto: FREDRIK KARLSSON

Även Max Lindroth sätts upp på skadelistan och Ville Pokka är avstängd. Färjestad lånar in unge Calle Odelius från Djurgården, som är med i tre matcher.

Sedan väntar februaribreaket. Joakim Nygård och Theodor Lennström åker på landslagsuppdrag. Men hemma i Karlstad är skadelistan fortsatt dyster läsning med Remi Elie, Per Åslund, Henrik Björklund och Max Lindroth borta från spel.

– Det är klart att det blir frustrerande, vi får inte riktigt visa upp vår fulla kapacitet, det blir hattigt i femmorna och i boxplay. Det är mycket man kanske inte tänker på som supporter, att det är nya powerplay och femmor hela tiden. Vi blir lite tunna, det är stora och tunga pjäser som har varit borta men gruppen har hanterat det grymt bra. Det tycker jag hela organisationen har gjort. Vi ligger ändå trea och har gjort det väldigt bra efter förutsättningarna. Vi hoppas kunna bygga ihop en kemi och ett slagkraftigt lag, och att fansen ska få se oss när vi är friska, att vi ska kunna bjuda dem på bättre hockey, säger Tomas Mitell.

När breaket är över ställs Färjestad mot Malmö. Det går inget vidare. Matchen slutar 4-7 och som om inte det vore nog är Per Åslund tillbaka på frånvarolistan.

– Per åkte till sjukhuset igår kväll för undersökning, varpå han sövdes och ett mindre ingrepp gjordes. Om allt går som det ska så kommer han att missa en vecka eller två veckor, säger lagets medicinskt ansvarige, Mattias Hell, på klubbens sajt.

Fram tills det här har Färjestad varit relativt öppna med att snacka om skador, men slutspelet är bara några veckor bort, och klubben meddelar att det från och med nu kommer skadeuppdateringar på FBK:s egna kanaler istället.


Brandon Davidson ansluter till Färjestad och blir snabbt en publikfavorit med sitt uppoffrande spel.
Brandon Davidson ansluter till Färjestad och blir snabbt en publikfavorit med sitt uppoffrande spel. Foto: DANIEL ERIKSSON

Transferfönstret håller på att stänga när Färjestad gör klart med NHL-meriterade backen Brandon Davidson. Överenskommelsen sker i absolut sista sekunden.

Och medan supportrarnas nyfikenhet växer kring nyförvärvet, sker nästa bakslag för FBK.

Theodor Lennström är skadad igen. Och en gemensam lagträning ställs in på grund av sjukdomar i laget, som man inte vill ska spridas vidare.

Färjestad får även se Jasse Ikonen och Marcus Nilsson bli uppsatta på ”dag för dag”-listan i slutet av februari.

Mot Örebro rasar Färjestad ihop under några tuffa minuter och Matt Tomkins byts ut. FBK-målvakten blir så arg på sig själv, att han slår sönder en reklamskylt bakom spelarbåset.

Matchen efter är han tillbaka i målet, och Färjestad vinner stort.

En annan spelare som utmärker sig är Lucas Forsell. Efter utlåningen till BIK Karlskoga har han fått ett helt annat självförtroende, och i den skadekarusell Färjestad tvingats in i har han hittat rätt. Han inleder FBK:s målskytte flera matcher i rad och är stekhet.


I början av mars reser Färjestad till Skellefteå. Och man gör det med bara tio forwards tillgängliga.

Laget saknar tio (!) spelare när sena återbud från Oscar Lawner, Michael Lindqvist och Marcus Nilsson tvingar coacherna att åter kasta om i kedjorna.

Utöver ovan nämnda tre spelare saknas August Tornberg på grund av personliga skäl. Per Åslund saknas sedan tidigare precis som Henrik Björklund och långtidsskadade Jens Westin, Mikael Wikstrand och Anton Berglund.

Matt Tomkins håller nollan i Skellefteå.
Matt Tomkins håller nollan i Skellefteå. Foto: OLA WESTERBERG

Färjestad nollar Skellefteå. Ingen förstår egentligen hur tusan det är möjligt – men ”Peppe” Lundh blir ensam målskytt, och Matt Tomkins är i högform.

Och det ska han visa sig fortsätta att vara.

Några dagar senare är Per Åslund och Henrik Björklund med på isen när Färjestad säkrar tredjeplatsen efter straffseger mot Luleå.

I sista grundseriematchen vilar Färjestad ett stort gäng spelare. Man nollar trots det ett desperat Frölunda i Scandinavium. Frölunda kan inför matchen sluta såväl på kvartsfinalplats som i play in, men får inte hål på Dennis Hildeby och kort efter att slutsignalen går står det klart att just Färjestad och Frölunda kommer att möta varandra i kvartsfinalserien.

Ville Pokka kommer dock inte att finnas tillgänglig när rivalerna möts.

– Han har en överkroppsskada som gör att han kommer att missa inledningen av slutspelet, meddelar Mattias Hell i det medicinska teamet till klubbens sajt.


Lucas Forsell målfirar med Per Åslund i kvartsfinalmatch ett.
Lucas Forsell målfirar med Per Åslund i kvartsfinalmatch ett. Foto: FREDRIK KARLSSON

I den första kvartsfinalmatchen blir Lucas Forsell matchhjälte tillsammans med Matt Tomkins. Men säg den lycka som varar. Victor Ejdsell åker på en bentackling av Andreas Borgman.

Ejdsell lämnar isen, men kommer tillbaka och spelar den tredje perioden.

Han saknas dock matchen efter, när Färjestad faller med uddamålet i Scandinavium. Ejdsell har för ont och kan inte spela.

Färjestad vinner rond tre hemma.

Sedan tar det tvärstopp. I rond fyra sköljer Frölunda över Färjestad, som ser tröttkört ut. Frölunda vinner med 5-0.

I rond fem är äntligen Remi Elie tillbaka efter sin långa skadefrånvaro, men Theodor Lennström saknas.

Theodor Lennström under kvartsfinalrond två.
Theodor Lennström under kvartsfinalrond två. Foto: MICHAEL ERICHSEN

Stjärnbacken spelar den första och andra kvartsfinalronden, men går inte att känna igen när slutspelet börjar. Han tränar efter det inte med laget och har enligt Tomas Mitell en ”dag för dag”-status.

Färjestad reser till Göteborg med två raka förluster och tappad hemmaplansfördel. Frölunda har matchboll när den sjätte ronden ska avgöras.

Theodor Lennström är med både på träningen dagen innan och på matchvärmningen men när laguppställningen kommer finns han inte med. Inte heller Michael Lindqvist kommer till spel.

Allt är med andra ord ”som vanligt” säsongen 22/23.

Mattias Göransson blir stor matchhjälte för Färjestad i den sjätte ronden.
Mattias Göransson blir stor matchhjälte för Färjestad i den sjätte ronden. Foto: MICHAEL ERICHSEN

Men med på isen finns ett gäng andra spelare som inte tänkt åka hem till sommarlov.

Och med på isen i Scandinavium finns Mattias Göransson. Kanske inte den man först tänker på när man säger ordet målskytt - men så blir det.

Färjestad vinner måstematchen och tvingar fram en game seven.


Löfbergs Arena kokar när pucken släpps i den sjunde och avgörande ronden. Både Michael Lindqvist och Theodor Lennström är tillbaka i laguppställningen.

Men hemmapubliken chockas när Frölunda rivstartar och har en tvåmålsledning efter bara sex minuters spel.

Färjestad kommer tillbaka i den andra perioden när Brandon Davidson reducerar.

Men Frölunda håller undan och kan fira att man går vidare till semifinal, där Skellefteå redan väntar.

För Färjestad är resan över.

Publicerad:

Artikeltaggar

BIK Karlskoga A-lagFärjestadFärjestad BK HerrFrölunda HCHenrik BjörklundHV71IshockeyLinköpingLucas ForsellMatt TomkinsMikael WikstrandNyförvärvSHLSkellefteåSportTheodor LennströmTräning