Hoppa till huvudinnehållet

Kenneth har 40 mil till jobbet – Karlstadsbo styr upp Ikeas arkiv

Publicerad:
Från Notting Hill till Herrhagen. Den stora affischbilden fotade Kenneth Kajoranta medan han bodde i London, nu visar han den snart på Galleri Värmland.
Från Notting Hill till Herrhagen. Den stora affischbilden fotade Kenneth Kajoranta medan han bodde i London, nu visar han den snart på Galleri Värmland. Foto: Lena Richardson

Karlstadsbon Kenneth Kajoranta veckopendlar till Älmhult. Hans uppdrag: att vara med och strukturera upp Ikeas enorma bild- och filmarkiv.

Under ensamma kvällar i den småländska möbelmetropolen får han tid för sitt eget bildskapande. Nu ställer han ut på Galleri Värmland.

Kenneth Kajoranta har just flyttat in fotografier på Galleri Värmland på Herrhagen – igen.

När han ställde ut här för drygt ett år sedan var det bilder från karantäntillvaron i England han visade. Nu är han tillbaka med nya bilder och det har hunnit hända mycket sedan sist.

Han som då var ganska nyinflyttad i stan har rotat sig fastare i Karlstad och skapar numera bilder i full frihet utan restriktioner – och har börjat pendla till möbeljätten i Älmhult.

– Jag har blivit långpendlare. 40 mil. Jag har mitt jobb på Ikea-museet i Älmhult. Jag jobbar som image- and filmspecialist, och jobbar med Ikeas bild- och filmarkiv, berättar han.

Kenneth Kajoranta flyttade till Karlstad i slutet av 2020 och trivs gott här med sin familj. Då fick det bli långpendling, när ett nytt drömjobb dök upp.
Kenneth Kajoranta flyttade till Karlstad i slutet av 2020 och trivs gott här med sin familj. Då fick det bli långpendling, när ett nytt drömjobb dök upp. Foto: Lena Richardson

Många bilder på möbler blir det, men i arkivet finns också foton på anställda, varuhusöppningar och mycket mer.

– Jag tror det är en halv miljon bilder, säger han.

Själv jobbar han mest med filmer. De finns på en server, men behöver sorteras och förses med fakta så att de blir sökbara, ett omfattande arbete.

Jobbar med de bästa

– Det är skitkul! Fantastiskt. Jag jobbar med de bästa. Jag har otroligt bra kollegor, det är ett internationellt företag, koncernspråket är engelska och eftersom jag jobbat utomlands större delen av mitt liv passar det mig, säger han.

”Min guru Christer Strömholm. ”Kenneth Kajoranta speglar sig i porträttet av sin fotografidol, ett möte han aldrig glömmer.
”Min guru Christer Strömholm. ”Kenneth Kajoranta speglar sig i porträttet av sin fotografidol, ett möte han aldrig glömmer. Foto: Lena Richardson

Under sina många år i England hann han jobba med både Robbie Williams och Paul McCartney och då handlade det bland annat om att styra upp stjärnornas bildarkiv.

Nu gör han liknande saker för Ikea. Pendlingen är priset för toppenjobbet.

– Det är rätt tufft, man saknar ju familjen mycket, men vi kör mycket Facetime. Min dotter är sex år snart och vi pratar varje morgon hon har vaknat och på kvällarna innan det är läggdags.

Att flytta är det inte tal om.

– Vi trivs jättebra här och det var ren slump att jag hamnade där nere, men det är så rätt jobb för mig. Det är min inriktning.

Collage made in Älmhult

Han brukar jobba en och en halv vecka i stöten i Småland. Under de ensamma kvällarna där jobbar han med sitt eget skapande.

– Det är ofta den tiden jag sitter och pular med collage, säger han.

Kenneth Kajoranta gör många collage. På utställningen på Galleri Värmland som öppnar på fredag, 31 mars, visar han flera olika där han utgått från gamla foton och gjort något helt nytt.
Kenneth Kajoranta gör många collage. På utställningen på Galleri Värmland som öppnar på fredag, 31 mars, visar han flera olika där han utgått från gamla foton och gjort något helt nytt. Foto: Lena Richardson

Det är en inriktning i konsten han utvecklat mer sedan sist. Efter snart 30 år som fotograf trivs han med att utforska en ny linje i sitt bildskapande.

Fri att vara klumpig

– Jag sitter framför min dator och manipulerar gamla fotografier, sådana från mitt eget arkiv och från loppmarknader. Jag river sönder bilder och klistrar ihop dem. Det är ett helt nytt sätt för mig att jobba visuellt. Jag kan känna att min fotografering är väldigt strukturerad och jag vill ge mig lite mer frihet att vara klumpig, kladdig och göra massa misstag. Det ska se lite rått ut. Jag kan känna att det finns en befrielse i den processen. Kameran är snabb och direkt. Här får det ta lite tid att gro och mogna.

Bryter strukturen

Det blir också en kontrast till arkivarie-jobbet.

Kenneth Kajoranta ställer ut på Galleri Värmland från 31 mars till 22 april.
Kenneth Kajoranta ställer ut på Galleri Värmland från 31 mars till 22 april. Foto: Lena Richardson

– I mitt jobb ska allt vara så strukturerat. Man behöver komma ifrån det i sitt vardagsliv lite och ge sig själv tillåtelse att experimentera och se vad som händer.

Till sist - nu har du fått in en fot på Ikea. Har du försökt få in dina bilder i tavel-avdelningarna på varuhusen?

– Det har jag faktiskt inte. Det skulle jag gärna vilja göra, men jag vet inte ens vilken avdelning som jobbar med de bilderna. Ikea är så otroligt stort med många avdelningar och vem som gör vad är en ren djungel att navigera sig igenom!

Kenneth Kajoranta bearbetar bilderna på många olika sätt, både i datorn och fysiskt, innan collaget är klart.
Kenneth Kajoranta bearbetar bilderna på många olika sätt, både i datorn och fysiskt, innan collaget är klart. Foto: Lena Richardson
Från engelska popikoner till lockdown – och ett nytt liv i Karlstad

Artikeltaggar

ÄlmhultChrister StrömholmFotograferingGallerierHerrhagenIkeaKarlstadKonstKulturNöje/KulturPaul McCartneyRobbie WilliamsUtställningarVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.