Hoppa till huvudinnehållet

Det här vill Karlstadsborna ha i centrum – event och hunddagis

Publicerad:
Representanter från Duvan/15-huset, Mitticity och Centrum Karlstad mötte under onsdagen Karlstadsbor för att diskutera framtiden för citykärnan.
Representanter från Duvan/15-huset, Mitticity och Centrum Karlstad mötte under onsdagen Karlstadsbor för att diskutera framtiden för citykärnan. Foto: Lisa Olaison

Korttidsdagis för hundar, fler evenemang, mer torghandel och gratis bussar till centrum då och då.

Det är några av Karlstadsbornas önskemål och tankar för att utveckla centrumkärnan.

– Vi ser det här som en långsiktig utveckling av Karlstad, säger Centrum Karlstads Åsa Eriksson.

En efter en sattes de små lapparna upp på väggen. På dem hade det skrivits ner tankar och idéer från Karlstadsbor om hur deras stad ska bli roligare, trevligare och så vidare.

Initiativtagare till det som kallas medborgarsamtal är Duvan/15-huset, Mitticity och Centrum Karlstad.

Tankar och förslag från Karlstadsborna om hur de vill utveckla centrum.
Tankar och förslag från Karlstadsborna om hur de vill utveckla centrum. Foto: Lisa Olaison

– Det är kul att de som kommer tar sig tid och pratar med oss. Någon har också gått hem, skrivit ner en A4 och kommit tillbaka, säger Åsa Eriksson på Centrum Karlstad.

– Vi ser det här som en långsiktig utveckling av Karlstad.

Bland det som Karlstadsborna vill se finns ett slags hunddagis, där djuret kan vara medan husse eller matte uträttar ärenden, mer event i city och mer torghandel som varierar efter årstid.

Malin Skogar tyckte till när det bjöds in till medborgarsamtal. Hon passade också på att diskutera med Ann-Sophie Redfern, centrumchef på Mitticity.
Malin Skogar tyckte till när det bjöds in till medborgarsamtal. Hon passade också på att diskutera med Ann-Sophie Redfern, centrumchef på Mitticity. Foto: Lisa Olaison

Malin Skogar vill se en attraktiv uteservering vid Lerins konsthall. Det skulle bidra till folklivet i stan, säger hon och tillägger att hon tycker att staden utvecklats positivt de se senaste åren.

– Ja, jag tycker om älvkanten och dansbanan på Sandgrundsudden. Men det jag skulle vilja ser är att kedjorna, frisörerna och restauranger blandas upp med det unika som finns i Karlstad.

– Och, säger hon, man skulle kunna ha ett turistcentrum i Via Appia. Eller en lunchrestaurang, för det ligger så jädra fint.

Elias Hedman önskade mer musik och grönska i centrala Karlstad.
Elias Hedman önskade mer musik och grönska i centrala Karlstad. Foto: Lisa Olaison

Elias Hedman bjuds en kopp kaffe och funderar på vad han vill se. Dansvänliga uteserveringar och mer livemusik, gärna året runt, landar han i.

Vad tycker du om centrumkärnan?

– Jag tycker den är vacker. Kanske skulle man kunna ha mer växter och blomster och ljuskällor.

Dekan Izat, känd Karlstadsprofil, har varit i kontakt med Ann-Sophie Redfern, centrumchef på Mitticity med en väldigt konkret idé.

Dekan Izat vill se en produktionsstudio i centrum.
Dekan Izat vill se en produktionsstudio i centrum. Foto: Lisa Olaison

– Vi har pratat om ett koncept där vi lyfter in en produktionsstudio i centrum, där vi kan ha olika möten. Som en poddstudio men live, där man kan stanna och lyssna direkt.

Han säger att i centrum miljön är alla lika och kan mötas över gränserna.

Vad tänker ni mer konkret kring studion?

– Vi är ett gäng som jobbat med berättelser i olika format tidigare och vi tänker vi kan ta dit allt från stora artister, som inte alla har råd att se, för en intervju till den gamla damen du sett på stan men inte vet något om. Man kan få historier som du bär med dig, säger Dekan Izat.

Ann-Sophie Redfern är positiv till idén och säger att det är framtiden, att blanda upplevelser och butiker. Man jobbar också på en pop-up galleria med cirkulär ekonomi och återbruk.

Charlotte Lenback, marknadsansvarig på Galleriorna Duvan och 15-huset och Uwe Scheele, kontorschef på Grant Thornton, fanns på plats för att prata centrum. Uwe Scheele och hans kollegor har precis flyttat in i Duvanhuset. ”Jag tror att det är viktigt att man vågar tänka annorlunda och inte bara tar in det traditionella”, säger han.
Charlotte Lenback, marknadsansvarig på Galleriorna Duvan och 15-huset och Uwe Scheele, kontorschef på Grant Thornton, fanns på plats för att prata centrum. Uwe Scheele och hans kollegor har precis flyttat in i Duvanhuset. ”Jag tror att det är viktigt att man vågar tänka annorlunda och inte bara tar in det traditionella”, säger han. Foto: Lisa Olaison

Artikeltaggar

Ann-Sophie RedfernÅsa ErikssonButikerCentrum KarlstadDekan IzatDuvanhusetHandelKarlstadMitticityMusikSandgrundsuddenUteserveringar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.