Hoppa till huvudinnehållet

”Vissa smådetaljer som vi ska försöka ändra på – allt har inte funkat perfekt”

Publicerad:
Reporter Oscar Walldén
Oscar Walldén
oscar.wallden@arvikanyheter.se
Charlottenbergssonen Marcus ”Lilliz” Nilsson, här i närkamp med Frölundas Tom Nilsson under den sjätte kvartsfinalen i Scandinavium, är redo för en sjunde avgörande match i heta SM-kvartsfinalen.
Charlottenbergssonen Marcus ”Lilliz” Nilsson, här i närkamp med Frölundas Tom Nilsson under den sjätte kvartsfinalen i Scandinavium, är redo för en sjunde avgörande match i heta SM-kvartsfinalen. Foto: Adam Ihse/TT

Den stekheta SM-kvartsfinalen mellan Färjestad och Frölunda kokar ner i en sjunde avgörande match i Löfbergs Arena.

CHC-produkten Marcus ”Lilliz” Nilsson ser fram emot vad som väntar.

– Det ska bli riktigt roligt, säger ”Lilliz” förväntansfullt.

Färjestad var i underläge 2–3, efter lördagens tunga hemmaförlust, och därmed piskat att vinna måndagens sjätte kvartsfinalmöte i Scandinavium – för att tvinga fram en ”Game 7” hemma i Löfbergs Arena.

Något man också lyckades med i och med 4–2-segern – och på onsdagskvällen spelas den sjunde direkt avgörande matchen i SM-kvarten.

– En riktigt rolig och bra matchserie som ska avgöras imôra, så man går nästan bara och väntar på att det ska dra i gång, säger västvärmlänningen när AN-sporten når honom under tisdagen.

– Så det kommer bli grymt kul!

”Mycket känslor”

Små marginaler har varit melodin i flera av matcherna – där en del uppmärksammade situationer har uppstått både på isen och i snacket vid sidan av.

– Ja, men det visste vi väl innan också – att det skulle bli tajt. En sjukt rolig och jämn serie med bra drag och mycket känslor där ute på isen och på läktarhåll. Så mycket bättre kvartsfinal skulle man väl inte kunnat fått, tycker jag.

Att det är just rivalen Frölunda som står på andra sidan för första gången på länge i ett slutspel ger det hela en extra krydda.

– Så är det såklart. Alltid roliga och lite speciella matcher när vi har mött Frölunda.

Hur nöjda är ni med vad ni har fått ut av spelet?

– Vi hade såklart velat haft bättre resultat. Vi visste att det skulle bli en tajt och jämn serie och jag tycker inte vi har kommit upp i den nivån vi kan och vill, men det var ett bra steg i rätt riktning med matchen igår. Det är väl nånting vi får ta med oss till imorgon och försöka spela lika bra som vi gjorde igår – så har vi en bra chans för att vinna.

Där hade ”Lilliz” själv en betydande roll, då han läckert spelade fram till Daniel Vikstens 2–0-mål i början av andra perioden.

– Det är väl det som är min roll, att vara med och producera framåt. Det är nånting jag ska försöka göra ännu bättre, säger Nilsson som hittills svarat för ett mål och två målgivande passningar i slutspelet.

Jämna drabbningar och små marginaler har det varit i flera av matcherna i kvartsfinalserien – med mycket fysiskt spel. Här är ”Lilliz” i kamp om pucken med Frölundas Linus Nässén.
Jämna drabbningar och små marginaler har det varit i flera av matcherna i kvartsfinalserien – med mycket fysiskt spel. Här är ”Lilliz” i kamp om pucken med Frölundas Linus Nässén. Foto: MICHAEL ERICHSEN

Fick beröm

Tränare Tomas Mitell gav ”Lilliz” och kedjekamraterna Viksten och Marcus Westfält beröm i en intervju med NWT under tisdagen, där han menade att de gjorde sin bästa match under kvartsfinalserien.

Något västvärmlänningen instämmer i.

– Ja men det tycker jag. Vi skapar lite lägen och fick även utdelning, så det var skönt. Det var en av de bättre matcherna i slutspelet för hela vår line, tycker jag.

Hur har det känts för egen del hittills i slutspelet annars?

– Helt okej. Vill väl såklart ha ut lite mer och vara med och bidra ännu mer offensivt.

”Sjukt viktigt”

Färjestad var målmässigt i förarsätet större delen under match sex i Scandinavium, efter mål av Henrik Björklund i den första perioden följt av Vikstens utökning.

Hemmalaget reducerade i mitten av andra genom Linus Nässén och kvitterade nio minuter in i tredje via Jere Innala.

– Då får ju de lite medgung med publiken och en extra boost, sjukt viktigt att vi fick in 3–2-målet ganska tätt efter. Sen var det lite dåligt att vi inte kunde avgöra matchen i fem mot tre, men det gick bra till slut ändå – så nu är det väl skit samma.

Backen Mattias Göransson klev alltså fram och satte 3–2 till gästerna med åtta minuter kvar. Victor Ejdsell kunde sedan fastställa slutresultatet i tom målbur.

Vad har ni tryckt på extra nu inför avgörandet?

– Det är väl såklart vissa smådetaljer som vi ska försöka ändra lite på. Eftersom vi inte har vunnit alla matcherna så har inte allt funkat perfekt.

Löfbergs Arena är alltså spelplatsen i ”Game 7”, där ”Lilliz” hoppas få jubla inför en extatisk hemmapublik igen.
Löfbergs Arena är alltså spelplatsen i ”Game 7”, där ”Lilliz” hoppas få jubla inför en extatisk hemmapublik igen. Foto: FREDRIK KARLSSON

Exakt vad det är för smådetaljer vill han inte gå in på, men pekar på en given faktor som talar till värmlänningarnas fördel nu när allt ställs på sin spets.

– Framför allt är det hemmaplan nu igen, vi vet att vi har varit grymt starka hemma. Vi har ju lite extra stöd såklart med hemmapubliken som har varit fantastisk i den här kvartsfinalserien och under grundserien – det blir som en extra spelare såklart att få med dem i ryggen. Det känns riktigt gôtt.

Märks att det är hockeyfeber i Karlstad nu?

– Ja, sjukt bra stämning på matcherna, bra inlevelse och mycket publik runt omkring – grymt roligt när det är sånt hockeyintresse i den här stan.

Marcus Nilsson är för övrigt inte den enda västvärmlänningen som har spelat i kvartsfinalen för FBK. 18-årige backtalangen Albert Wikman, fostrad i Arvika, gjorde slutspelsdebut förra veckan och har fått speltid i flera av matcherna.

– Han har gjort det jättebra. Jag vet ju själv hur nervöst och svårt det är att komma in så där som junior när man inte har varit med så mycket på seniornivå. Han är lugn och fin med pucken och stressar inte upp sig – det är en supertalang, berömmer ”Lilliz”.

”Totto” Rhodin hyllar löftets slutspelsdebut: ”En supertalang”

Artikeltaggar

Albert WikmanCharlottenbergs HCFrölunda HCFärjestad BKFärjestad BK HerrGöteborgIshockeyKarlstadLöfbergs ArenaMarcus NilssonScandinaviumSHLSM-slutspel 2023

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.