Hoppa till huvudinnehållet

Vad har regeringen mer i sin verktygslåda?

Publicerad:
Kan vi kanske tänka oss att regeringen ger Livsmedelsverket i uppdrag att underlätta för alla småskaliga slakterier, skriver Olle Göransson med flera.
Kan vi kanske tänka oss att regeringen ger Livsmedelsverket i uppdrag att underlätta för alla småskaliga slakterier, skriver Olle Göransson med flera. Foto: Tim Aro/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det, för alla, säkraste sättet att ha en trygg livsmedelsförsörjning i kristid, är att se till att alltid ha bönder och livsmedelsföretagare nära sig. Oavsett kristid eller inte, skriver Olle Göransson med flera.

Regeringen föreslår att Sverige ska kunna få importera livsmedel från länder som har högre gränsvärden för bekämpningsmedelsrester än vad som är satta inom EU. Syftet är att vi ska kunna försörja befolkningen i en händelse av kris och behöver import från icke EU-länder.

Att vidta extra åtgärder för att kunna försörja befolkningen i händelse av kris är givet och vi ser därför med spänning fram emot regeringens nästa steg för att säkerställa mat till befolkningen i orostider. Vid en riktig kris blir regeringens förslag ändå ett slag i luften. Då kommer inte varuflöden att fungera. Det ligger i krisens natur att ingenting fungerar som vanligt.

Det, för alla, säkraste sättet att ha en trygg livsmedelsförsörjning i kristid, är att se till att alltid ha bönder och livsmedelsföretagare nära sig. Oavsett kristid eller inte. Att förebygga en livsmedelskris kan bara göras på ett sätt; att stärka möjligheterna för jordbruk och livsmedelsproduktion i hela vårt land.

Så skriver du en debattartikel

Vi, Värmlands lantbrukare, är redo att bidra om vi ges möjligheter. Konkret finns det mycket som kan göras för att stärka livsmedelsförsörjningen i såväl kristid som i normaltid. En grund för det är att möjliggöra jordbruks- och livsmedelsproduktion nära människorna.

Kan vi kanske tänka oss att regeringen ger Livsmedelsverket i uppdrag att underlätta för alla småskaliga slakterier? Just nu är det tvärt om, regler tillkommer och en inspektör tolkar lagstiftningen på ett nytt sätt vilket därmed kullkastar de arbetssätt som under tidigare år varit godkänt. Ska en inspektörs bedömning få sätta käppar i hjulet för alla Värmlands slakterier?

Kanske kan vi få se ett uppdrag där Livsmedelsverket kommer utreda möjlighet till slakt på gårdsnivå? Här kan vi snacka om robusthet på riktigt, om det på så sätt gick att få lönsamhet även i en liten djurbesättning.

Eller ett uppdrag till Livsmedelsverket att all tillsyn ska se till helheten i ett företag och inte till enstaka detaljer? Kanske att inspektören måste ha som utgångspunkt att företagaren vill göra rätt och att ett förslag på lösning ska vara första åtgärden innan föreläggande om åtgärd?

Vi ser fram emot regeringens nästa steg och hoppas att den är i linje med livsmedelsstrategin för att redan nu stärka den svenska livsmedelsförsörjningen.

I Värmland finns goda förutsättningar att producera mat till den värmländska befolkningen, men centralisering, byråkratisering och bristande ekonomiska förutsättningar gör det svårt att ta vara på den potentialen. Låt oss tillsammans vända på det.

Ordföranden från LRF:s avdelningar och kommungrupper:

Olle Göransson

Hagfors

Jenny Westberg

Nyed

Peter Moberg

Kristinehamn

Torbjörn Olsson

Arvika

Daniel Andersson

Eda

Jonas Ellström

Forshaga

Daniel Hedeås

Munkfors

Per Täppers

Torsby

Artikeltaggar

ÅtgärderBeredskapDebattEUJordbrukLivsmedelLivsmedelsverketLRFMatOlle GöranssonSveriges regeringUppsalaVärmlands län