Hoppa till huvudinnehållet

Trea på Herrhagen säljs till förmån för kampen mot cancer: ”Är väldigt ödmjuka”

Publicerad:
Trean på Strandvägen på Herrhagen i Karlstad har ett utgångspris på dryga miljonen och en friskrivningsklausul.
Trean på Strandvägen på Herrhagen i Karlstad har ett utgångspris på dryga miljonen och en friskrivningsklausul. Foto: Emelie Spjuth Svärd, Husfoto

Trean på Strandvägen på Herrhagen i Karlstad har ett utgångspris på dryga miljonen och en friskrivningsklausul. Orsaken – den säljs åt Cancerfonden.

– Det är otroligt hedrande att människor väljer att lämna en sista gåva till kampen mot cancer, det är ett förtroende som vi är väldigt ödmjuka inför, säger Elin Forzelius, jurist och testamenteshandläggare på Cancerfonden.

Personen som tidigare bott i lägenheten har avlidit och i sitt testamente lämnat bostaden till Cancerfonden.

– Eftersom vi är en välgörenhetsorganisation så är vi undantagna från vinstskatten så hela vinsten från försäljningen går till organisationen, säger Elin Forzelius, jurist och testamenteshandläggare på Cancerfonden.

Nu säljs bostadsrätten på dryga 80 kvadratmeter med ett utgångspris på 1 195 000 kronor. Det blir 14 311 kronor per kvadratmeter.

Kvadratmeterpriset på övriga lägenheter på Herrhagen som i nuläget ligger ute till försäljning ligger runt 20 000 kronor per kvadratmeter.

För den vana Hemnet-surfaren kan lägenheten i den eftertraktade stadsdelen tyckas ligga prismässig lågt.

Frida Johansson, mäklare på Bjurfors, menar att priset ändå är marknadsmässigt.

– Jämför man det så verkar den här lägenheten billig men tittar man på försäljningar i just den här föreningen så har faktiskt lägenheter inte gått så dyrt eftersom månadsavgiften är bra mycket högre än vad den är för en trea i till exempel grannhuset.

– Den senaste trean såldes för 1,5 miljoner. Så som priset har gått ner på Herrhagen nu, så landar vi på minus 17 procent, då landar vi på 1 245 000 kronor. Därav mitt utgångspris.

Frida Johansson, mäklare Bjurfors Karlstad.
Frida Johansson, mäklare Bjurfors Karlstad. Foto: Emelie Spjuth Svärd, Husfoto

Öppen budgivning

För den som försöker att knipa lägenheten innan visning går bet.

– Vi säljer alltid med öppna budgivningar, säger Elin Forzelius.

Enligt Frida Johansson finns det dem som redan har försökt att köpa lägenheten innan visning.

– Men jag har fått säga nej. Den ska säljas på en öppen marknad utan förhandsvisningar och dolda bud.

Bostadsrätten säljs med en så kallad friskrivningsklausul.

– Den påverkar priset lite, det blir lite osäkerhet hos en köpare. Å andra sidan så brukar det inte vara så mycket fel och brister i en lägenhet.

Oväntad säljare bakom trea på Herrhagen i Karlstad.
Oväntad säljare bakom trea på Herrhagen i Karlstad. Foto: NWT

Kan inte lämna garantier

En friskrivningsklausul skrivs när säljaren vill friskriva sig ansvaret från fel.

Ofta så handlar friskrivning om att säljaren inte känner till bostadens skick, och inte vill hållas ansvarig för eventuella fel som kan finnas i bostaden.

– Ja, det är just utifrån att vi har ärvt objektet. Vi kan inte lämna några garantier eller information, säger Elin Forzelius.

Det är ändå inte ovanligt att Cancerfonden får bostäder att sälja i gåva även om det inte är så uppmärksammat.

– Det skiljer sig från år till år. Det är någonting vi hanterar och just utifrån den är skattebefrielsen. Vi är jättetacksamma för alla gåvor vi får.

– Det är troligt hedrande att människor väljer att lämna en sista gåva till kampen mot cancer, det är ett förtroende som vi är väldigt ödmjuka inför.

Läs mer:

Botten kan vara nådd för bostadspriserna: ”Det börjar röra på sig”LISTA: Billigaste lägenheterna just nu – kostar 25 000: ”Den är svårsåld”Värmlands bostadsrätter sjönk mest i landet på tre månader: ”Köparnas marknad”

Artikeltaggar

Bostad och byggenCancerfondenFörsäljningGåvorOrganisationerStrandvägenVälgörenhet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.