Hoppa till huvudinnehållet

Tandsköterskor i löneuppror: ”Vi får alltmer att göra men ingen högre lön”

Publicerad:
Tandsköterskorna har fått nog. Nu har de startat ett löneuppror med stort engagemang.
Tandsköterskorna har fått nog. Nu har de startat ett löneuppror med stort engagemang. Foto: Martina Holmberg / TT

De gör allt runt omkring patienterna för att frigöra tandläkartid. Men nu har tandsköterskorna fått nog och startat ett löneuppror.

– Vi går utbildningar och delegeras mer och mer att göra men inget av det syns på lönen, som är oerhört låg, säger Sofie Nilwert, tandsköterska i Karlstad.

När hon började som tandsköterska 2010, efter 1,5 års utbildning, hade hon en ingångslön på 17 500 kronor i månaden.

– Sedan bytte jag till en administrationstjänst och fick upp lönen och kom tillbaka till tandsköterskeyrket 2015. Jag förhandlade mig till en lön på 21 500, men gick ändå ner i lön flera tusen från administrationsjobbet som inte kräver utbildning, säger Sofie Nilwert, tandsköterska inom Folktandvården i Karlstad.

Ingångslönen ligger idag på runt 23 000 kronor och tandsköterskor som snart går i pension har inte en lön över 30 000 kronor.

– Det är ju jättetrist att man knappt ska kunna leva på lönen och inte har någon löneutveckling. Sorgligt eftersom det är ett otroligt roligt jobb och jag trivs jättebra på jobbet, med både kollegor och vår chef. Så jag vill kunna rekommendera folk att söka till tandsköterska men avråder på grund av lönen.

Sofie Nilwert, tandsköterska i Karlstad, representerar sina kollegor i löneupproret.
Sofie Nilwert, tandsköterska i Karlstad, representerar sina kollegor i löneupproret. Foto: Privat

I bakgrunden hörs ett barn ropa på sin mamma.

– Jag vabbar idag. Jag tar all vab eftersom det inte går ekonomiskt att min man är hemma. Så det är ytterligare en konsekvens. Plus att mina kollegor får ännu mer att göra på jobbet.

Löneuppror

För några veckor sedan startades ett nationellt löneuppror för tandsköterskor på Facebook och fick snabbt över 4 500 medlemmar.

– Det bara exploderade! Lönen har varit en diskussion länge och nu när någon tog tag i det så blev det ett enormt gensvar. Det är många som funderar på att sluta inom tandvården och då försvinner massor av kompetens.

Det är inte bara lönen, fortsätter Sofie Nilwert, utan även en hög arbetsbelastning och ingen skyddad yrkestitel.

– På en privat klinik kan vem som helst utan utbildning kalla sig tandsköterska. Så statusen på yrket behöver höjas med tanke på allt vi delegeras att göra och ansvara för.

– Vi sköter allt från röntgen, egna profylaxpatienter, journaler, bokar och ombokar tider, städar alla ytor i rummet, assisterar tandläkaren, sköter inköp och mycket mer. Allt för att frigöra tandläkartid. Men vi är helt osynliga och får ingen cred för vårt arbete, i jämförelse med tandläkare. Så det här måste upp på politikernivå, säger Sofie Nilwert.

Enligt löneupproret kräver tandsköterskorna en skyddad yrkestitel, att ingen tandsköterska ska ha en lön under 28 000 kronor i månaden och att den summan även ska vara en lägsta ingångslön nationellt.

Artikeltaggar

FolktandvårdenKarlstadLönerPrivatekonomiRegion VärmlandTandvårdUtbildningVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.