Hoppa till huvudinnehållet

Så förbereder sig Färjestad: ”Att vi kommer kaxa upp oss är jag övertygad om”

Publicerad:
Tomas Mitell förbereder sina mannar inför en fullsatt game seven i Löfbergs Arena.
Tomas Mitell förbereder sina mannar inför en fullsatt game seven i Löfbergs Arena. Foto: FREDRIK KARLSSON

Färjestads hopp om en lång vår är i allra högsta grad vid liv efter segern i rond sex. Om ett dygn smäller det igen. Game seven, där säsongen kommer att ta slut för något av lagen.

– Vi överlevde vår måstematch, nu har de sin första måstematch. Vi får se hur de hanterar det, säger Tomas Mitell.

Senaste nytt om Färjestad och SHL-slutspelet

Med en kopp kaffe i näven och tofflor på fötterna kommer Tomas Mitell ut till spelargången medan ett tiotal spelare är på is.

Gårdagskvällen är snart redo att läggas till handlingarna, men det finns mycket från rond 6 att ta med sig in i den rafflande onsdagen.

– Det var starkt gjort att åka ner och repa mod, och med tanke på förutsättningarna kunna ge sig själv en bra chans att vinna, säger FBK-coachen. Det var jämnt sett till stora målchanser, visst - de har mer momentum men det har varit värre om an säger så...

Att åka ner till ett fullsatt Scandinavium med kniven mot strupen och klara av den utmaningen är någonting Mitell givetvis är nöjd med.

– Vi hoppas att det ska ge en boost till de som inte var med i fjol, att de kaxar upp sig och känner att de också kan vara med på tåget. Det har under stunder i matchserien kanske inte varit så kaxigt. Vi överlevde vår måstematch, nu har de (Frölunda) sin första måstematch. Vi får se hur de hanterar det.

Han fortsätter:

– Igår var alla delaktiga på ett annat sätt - oavsett om man spelade 3 eller 23 minuter. Alla var med och gjorde skillnad. Det har varit några delar i serien där vi inte har kaxat till oss, vi behöver göra det och igår var vi hyfsat framåtlutade.

Även när Frölunda kom ikapp till 2-2 stod Färjestad ändå relativt stadigt, trots att hemmalaget gjorde sitt bästa för att ta över ledningen. Och den kaxighet man visade igår, är en nyckeldetalj för Färjestad att ta med sig.

– De har fått lite momentum i matcher i olika situationer, där vi haft ledningen, åkt på en tvåa och så gör de mål. I slutet på andra igår dödade vi två tvåor. Utvisningarna blir viktiga, även om man inte gör mål så skiftar momentum. De gjorde 2-2 i ett fullsatt Scandinavium, det var ett jävla liv och vi bröstade ändå upp oss.

Mitell fortsätter:

– Det var vår bästa match där nere, och vi spelade minst tid i egen zon. Vi har snott en match där, de vann en här. Det är lätt att glömma nu, men vi var fem minuter från overtime i match 2. Vi laddar om nu, vinner vi inte imorgon var inte den här segern värd särskilt mycket.

Hur förbereder man sig inför en sån här match, där så mycket står på spel?

– Jag tror att just att vi var med om det i fjol, och att vi vann en sån match igen gör att vi går ut och spelar och gör det vi ska. Sen hoppas jag att de som inte var med i fjol och inte har spelat så mycket slutspel innan fick känna på det igår. Det var ju så att vi hade kunnat bli små och börjat fundera, men vi tog klivet över den linjen tillsammans och har visat att vi kan. Men man ska komma ihåg att det är små marginaler, det gäller att vinna några kamper och race. Att vi kommer vara redo och att vi kommer kaxa upp oss är jag övertygad om.

Senaste nytt om Färjestad och SHL-slutspelet

Inför rond sex kastades det om i kedjorna en hel del. Per Åslund matchades ihop med Remi Elie och Joakim Nygård, till exempel.

– Vi ville ha mer hot på dem, så vi satte ihop ”Åsa”, Remi och Nygård. De har haft det djupledsspelet förut och det fick vi ut av dem igår. ”Limpan” (Linus Johansson) och Vic (Victor Ejdsell) går bra ihop, de är starka på puck och man får lite fysisk närvaro. ”Lilliz”, Viksten och Westfält gjorde sin bästa match i serien. De hade lite fyndiga offensiva idéer, och var starka i sin åkning. De tre är typexemplet på spelare som steppade upp och ville göra skillnad igår. ”Björkas” (Henrik Björklund) line gjorde mål, och det var ruggigt viktigt för oss. Vi gjorde vår bästa match där nere.

”Drog väl en rövare”

På tisdagsmorgonen kom beskedet att Henrik Björklund inte blev anmäld för situationen med Frölundas målvakt Lasse Johansson.

– Jag sa det igår på presskonferensen också, att Lasse är lite långt ut, ”Björka” har fullt sjå med sin närkamp och att ha koll på pucken och kollar inte ens på Lasse. En olycklig situation, (Filip) Hasa hade nån på ”Björka” några minuter innan, en kollision som inte var avsiktlig. Det fanns inget uppsåt från ”Björka”. Det var bra att Lasse kunde spela vidare, vi hoppas för hans skull att han kan spela vidare imorgon. Rönnberg drog väl en rövare...

På tisdagsträningen var Michael Lindqvist med på is, liksom Theodor Lennström. Även Ville Pokka kom ut och körde litegrann.

Hur mår spelarna som inte var med igår?

– De mår nog bra tror jag, säger Mitell.

Mår de såpass bra att de kan spela imorgon?

– Det tror jag, det är samma svar som alltid. Vi hoppas att alla kan spela.

Michael Lindqvist inför game seven: ”Vi får se”

Det har sett ut som att Theodor Lennström har varit ute och testat nu i tre dagar. Är det så?

– Det är väl bra att han är på is eftersom det är hockey vi spelar. Det är bättre att han är där än på Bahamas, säger Mitell och skrattar. Vi hoppas på alla. Ni får se imorgon vad det kommer för lineup, så ni får spekulera vidare.

Tomas Mitell ler stort åt våra ihärdiga frågor.

Och han ler också när vi tar upp det enorma tryck som råder på biljetter till game seven.

Hockeyfeber råder i Värmland, matchen såldes slut på bara ett par minuter. Det kan man jämföra med Växjö, som igår hade över 1000 biljetter kvar till sin sjunde avgörande hemmamatch mot Luleå.

– Vi har haft ett fantastiskt drag hela säsongen och i fjol med. Över matchserien nu och i fjol har vi varit bättre hemma än borta. Om man har lite marginaler emot sig, och det studsar emot kan man få en extra push av publiken. Och om man har bra momentum kan motståndarna känna sig mindre när publiken ångar på. De gör sjukt stor skillnad och vi är evigt tacksamma att de är här och stöttar oss.

Artikeltaggar

BahamasFärjestadFärjestad BK HerrFilip HasaFrölunda HCIshockeySHLSM-slutspel 2023SportTheodor LennströmTomas MitellVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.