Hoppa till huvudinnehållet

BAE Systems Bofors expanderar till Karlstad

Publicerad:
BAE Systems Bofors AB, företaget som utvecklat och tillverkar artillerisystemet Archer (bilden) öppnar inom kort ett utvecklingskontor i Karlstad.
BAE Systems Bofors AB, företaget som utvecklat och tillverkar artillerisystemet Archer (bilden) öppnar inom kort ett utvecklingskontor i Karlstad. Foto: Thomas Sattermann/BAE Systems Bofors

Ännu ett försvarsindustriföretag i Karlskoga expanderar till Karlstad.

Den här gången gäller det BAE Systems Bofors AB som öppnar ett utvecklingskontor med uppemot 30 ingenjörer.

– I ett första steg, men kontoret i Karlstad kommer att växa i samma takt som det övriga bolaget, säger utvecklingschef Magnus Karlsson.

I januari berättade NWT att Karlskogas största försvarsföretag Saab med över 1000 anställda kommer att öppna ett utvecklingskontor i Karlstad. Bolaget startar under första halvåret i år ett kontor med cirka 40 ingenjörer. Cirka 200 ingenjörer kommer sannolikt att arbeta på Karlstadskontoret på sikt, meddelade ledningen när nyheten presenterades.

Försvarsindustri öppnar i Karlstad – vill anställa 200 ingenjörer

Anledningen är att bolagets affärsområde Dynamics i Karlskoga växer så snabbt att man behöver vidga det geografiska området man kan rekrytera ifrån.

Men Saab är inte det enda försvarsföretaget som växer ur Karlskoga och expanderar till Karlstad. I maj öppnar den andra försvarsjätten BAE Systems Bofors ett kontor i Karlstad där uppemot 30 ingenjörer ska jobba till att börja med.

Tillverkar Archer

BAE Systems Bofors är företaget som tillverkar det omtalade artillerisystemet Archer, som länge har stått på Ukrainas önskelista i försvaret mot den ryska invasionen. Sveriges regering beslutade för en tid sedan att skicka Archer till Ukraina som en del av ett stort militärt stödpaket.

BAE Systems Bofors har också en stor del i utvecklingen och tillverkningen av Stridsfordon 90, ett bandgående stridsfordon som också utgör en viktig del av det svenska stödpaketet till Ukraina.

Bolaget, med 500 anställda plus cirka 100 konsulter i Karlskoga, har många andra produkter i sin portfölj, bland annat intelligent ammunition och marina kanoner.

Boom i efterfrågan

Den pågående upprustningen i världen har lett till en boom i efterfrågan på bolagets produkter. Bolaget har rekryterat cirka 25 ingenjörer till Karlskoga bara det senaste året. Men företaget behöver rekrytera ännu fler.

– Vi behöver bland annat mekaniska konstruktörer och personer med kompetens inom hydraulik, elektronik, elsystem och programvara, säger Magnus Karlsson.

För att kunna öka takten i rekryteringen öppnar bolaget i maj ett kontor i Karlstad. Adressen vill bolaget inte avslöja än.

Ingenjörerna på Karlstadskontoret ska arbeta med vidareutveckling av befintliga produkter men ska också vara med och ta fram nya produkter.

Ska växa i Karlstad

Hur många som på längre sikt kommer att jobba på kontoret vill inte ledningen säga, men att det blir fler än 30 står helt klart.

– Det här är en långsiktig satsning och vi vill inte växa alltför snabbt. Vi ser framför oss att den högre efterfrågan kommer att hålla i sig under tio år, kanske längre, säger marknadschef Stefan Löfström.

Artikeltaggar

BAE SystemsBAE Systems Bofors ABBeslutElektronikFörsvarspolitikKarlskogaKarlstadNäringslivRekryteringSaabSveriges regeringTillverkningUkraina

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.