Hoppa till huvudinnehållet

Uteserveringsstriden: MSB nobbar krav på tillsyn av räddningstjänsten

Publicerad:
Debatten om uteserveringarna på Kungsgatan  i Karlstad fortsätter.
Debatten om uteserveringarna på Kungsgatan i Karlstad fortsätter. Foto: Lisa Olaison

Karlstadpartiet vädjade till MSB om att göra en tillsyn av räddningstjänsten.

Så blir det inte.

– De har gjort den prövning de ska göra, säger Anders Edstam, tillsynsansvarig på MSB.

Räddningstjänsten är en av parterna som hamnat i hetluften på grund av de ifrågasatta uteserveringarna på Kungsgatan i Karlstad.

Karlstadpartiet har polisanmält Räddningstjänsten Karlstadsregionen för att man inte agerat tillräckligt och ställt krav på brandskyddsåtgärder i frågor som uppkommit i samband med uteserveringarnas uppförande 2014.

I mina ögon är det ett grovt tjänstefel, sa talespersonen Peter Sörensen (KPL) i samband med att anmälan gjordes för dryga två veckor sedan.

Förra veckan vände sig Karlstadpartiet till MSB och vädjade om en tillsyn av räddningstjänsten.

Nu står det klart att det inte blir någon sådan.

– Vi har haft kontakt med dem för att få deras syn på det här och utröna om det här är ett ärende för oss, säger Anders Edstam, tillsynsansvarig på MSB, och tillförordnad chef på avdelningen för räddningstjänst och olycksförebyggande.

– De har gjort sin prövning utifrån lagen om skydd mot olyckor. Vi har ingen anledning att göra en annan bedömning så vi kommer inte att driva det här ärendet.

Hur vanligt är det att ni får in den här typen av anmälningar?

– Vi får ungefär en i månaden.

MSB kommer inte inleda någon tillsyn av räddningstjänsten.
MSB kommer inte inleda någon tillsyn av räddningstjänsten. Foto: Tommy Andersson

Det som föregick polisanmälan mot räddningstjänsten var att NWT kunde berätta att myndigheten varnat för brandriskerna i nio år, utan att kommunen agerat.

Räddningstjänsten anser att man varit bakbunden från att kunna agera då det saknas bygglov, vilket Karlstadpartiet avfärdat som förklaring.

Frågan om uteserveringarna kräver bygglov var också det som satte igång hela debatten i vintras. Den har Karlstads kommuns bygglovskontor haft på sitt skrivbord sedan i december.

Som tidigare berättats har Karlstadpartiet även polisanmält Karlstads kommun och fastighetsägaren, NWT Fastighet.

Karlstadpartiet vädjar om tillsyn: ”Risk för allvarlig olycka”Torins besked om uteserveringarna – och känga till Sörensen: ”Förvånad”Karlstadpartiet polisanmäler kommunen och räddningstjänsten: ”Grovt tjänstefel”Räddningstjänsten har varnat för riskerna – i nio år: ”Häftiga brandförlopp”Bråk om bygglov för uteserveringar och långa kötider: ”Ska JO-anmäla kommunen”Uteserveringarna på Kungsgatan utreds – krögaren: ”Absolut inte svartbyggen”Uteserveringarnas framtid utreds – beskedet från nya styret: ”Stora värden”Utspelet – Karlstads uteserveringar kan bryta mot lagen: ”Laglös kommun”

Artikeltaggar

AnmälningarBrott, lag och rättBygglovKarlstadKarlstads kommunKungsgatanMSBNöje/KulturNWT FastighetPeter SörensenPolisanmälanUteserveringar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.