Hoppa till huvudinnehållet

Lagerlöf-pristagare död

Publicerad:
Stewe Claeson. Arkivbild från 2007.
Stewe Claeson. Arkivbild från 2007. Foto: Adam Ihse / Exponera / TT

Författaren och översättaren Stewe Claeson har avlidit vid 80 års ålder.

Dödsbeskedet bekräftas av Claesons familj, rapporterar Sveriges Radios Kulturnytt.

Stewe Claeson föddes i Göteborg 1942 och debuterade 1969 med diktsamlingen "Semantica, op 18". Sedan dess har han gett ut flera romaner och novellsamlingar. Genombrottet kom 1993 med romanen "Pigan i Arras", en skönlitterär skildring av heliga Birgittas färd genom ett krigshärjat Europa.

Hans sista roman blev "Antydningarnas tid: Samtal under en förintelse" från 2021.

Stewe Claeson var 2015 års mottagare av Selma Lagerlöfs litteraturpris.
Stewe Claeson var 2015 års mottagare av Selma Lagerlöfs litteraturpris. Foto: Dan Enwall

Vid sidan av författarskapet gjorde han viktiga insatser som översättare av amerikanska poeter, som William Carlos Williams, Ezra Pound och flera av Nobelpristagaren Louise Glücks verk. Han översatte också norsk och dansk litteratur, bland annat av Martin Glaz Serup och Vigdis Hjorth.

Prisad författare

Claeson belönades med flera priser för sitt författarskap. 2015 fick han Selma Lagerlöfs litteraturpris. Han har även fått Svenska Dagbladets litteraturpris och nominerades till Augustpriset och Nordiska rådets litteraturpris.

Claeson har också varit verksam som rektor för flera folkhögskolor och han var en av initiativtagarna till utbildningen litterär gestaltning på Göteborgs universitet.

Artikeltaggar

FörfattareGöteborgGöteborgs universitetLitteraturPoesiSelma LagerlöfStewe ClaesonStiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.