Hoppa till huvudinnehållet

Efter kända film-båten: Rekordstora lyxbåten får inte plats i fabriken

Publicerad:
Westline 440 är 44 fot lång och fyra meter bred och kommer innehålla tre sovrum och två badrum.
Westline 440 är 44 fot lång och fyra meter bred och kommer innehålla tre sovrum och två badrum. Foto: Privat

Står du i begrepp att investera i en riktig lyxbåt? Då kan CT plast i Nordvärmland tillverka den.

De bygger just nu en Westline 440, den största plastbåt som någonsin tillverkats av företaget. Båten byggs i två delar, för den får inte plats inne i fabriken.

CT plast byggde även ”Princess Amanda” från senaste ”Göta Kanal”-filmen.

Det finns en mångårig båtbyggartradition på gamla ”Plasten i Sysslebäck”. Flera företag har huserats i fabrikslokalerna och tillverkat stora båtar i plast.

Sedan 2019 heter företaget CT plast i Nordvärmland och är nu Värmlands ”största” tillverkare av båtar i plast.

Nu har de nämligen gett sig in i sitt största projekt någonsin: att bygga en 44 fot lång och fyra meter bred lyxbåt, innehållande tre sovrum, två badrum, kök och soldäck.

Båtbyggarna i Sysslebäck: Christer Karstensson, Urban Karlsson, Tommy Ullgren, Mikael Karlsson och Peter Karlsson. På bilden saknas Marie Ögren.
Båtbyggarna i Sysslebäck: Christer Karstensson, Urban Karlsson, Tommy Ullgren, Mikael Karlsson och Peter Karlsson. På bilden saknas Marie Ögren. Foto: Privat

Båten är så hög att taket till båten inte får plats inne i fabriken och när det färdiga båtskrovet ska transporteras till Westline Boats i Uddevalla krävs det förbil, trailer och tillstånd för bred last.

”Snacka om en kommande sevärdhet längs RV62”, skriver näringslivsbolaget Torsby utvecklings AB”, Tuab på sin Facebook-sida.

CT plast i Nordvärmland ägs och drivs av Christer Karstensson och Urban Karlsson, är sex anställda och kunde stolt visa upp båten för Tuab i veckan som gick.

– Taket är inte monterat än. Det finns inte plats i ”luften” för det. Båten är 44 fot lång, nästan 17 meter med badbrygga och allt. Vi bygger på lego åt Westline boats, det är de som har formarna. Vi bygger 27-fotare, en 36-fotare och en 44-fotare, säger vd: Christer Karstensson.

Eva Röse och Thomas von Brömsen från ”Göta kanal – vinna eller försvinna”.
Eva Röse och Thomas von Brömsen från ”Göta kanal – vinna eller försvinna”. Foto: GF Studios/Pressbild

Det här är den andra 44-fotaren som byggs i fabriken, den första gick på transport i delar för cirka ett och ett halvt år sedan. Den första båten håller man på att ställa i ordning i Uddevalla och den nya ska snart gå på transport.

CT Plast tillverkade en båt känd från en av Göta kanal-filmerna med bland andra Eva Röse. Det är en Westline 270 Sport.

– Det är en mindre båt som är 27 fot och som är med i den senaste Göta kanal-filmen. Det står en likadan här nu. Hon hette ”Princess Amanda” som var med i filmen.

”Princess Amanda”, tillverkad i Sysslebäck och från senaste Göta kanal-filmen är just nu till salu på Blocket.
”Princess Amanda”, tillverkad i Sysslebäck och från senaste Göta kanal-filmen är just nu till salu på Blocket. Foto: Skärmdump Blocket

Under 2022 byggde CT plast åtta båtar, samtliga 36 fot, men man tillverkar även kåpor till släpkärror.

Rekordbåten på 44 fot tog sex - sju veckor att tillverka, men det var utan all montering på plats i Sysslebäck.

– Vi kommer väl att montera mer utrustning på senare båtar, men vi är i uppstarten av den här modellen, säger Christer Karstensson.

Rekordbåten ska till Uddevalla inom en nära framtid.

– Den har inte lanserats riktigt än, men har väl varit med på en mässa. Den som står här är såld. Den ska till Stockholm.

Att det finns båttradition har sin historia i Nimbus Boats som flyttade från Sysslebäck 1991. Därefter tillverkades Forbina-båtar under många år. Christer Karstensson och Marie Ögren jobbade på Nimbus-tiden.

– Den största Nimbus-båten var 31 fot, minns Christer Karstensson.

Artikeltaggar

BåtarBlocketEva RöseNimbusNimbus BoatsSysslebäckTorsbyTrafikTuabUddevalla

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.