Hoppa till huvudinnehållet

Coop-chefen om konkurrensen: ”Väldigt tufft”

Publicerad:
Klas Olsson, kommunikationschef på Coop Värmland. Foto: Håkan Strandman

Matjättarna har kritiserats för höga priser.

Så här säger Coop Värmland om att de sänker priset på frukt och grönsaker med 12 procent från torsdag till sista april för medlemmar.

– Det är en varugrupp som stigit väldigt högt i pris och som många konsumenter har sänkt sin konsumtion på, säger kommunikationschefen Klas Olsson.

Efter att Lidl i onsdags sagt att vissa varor skulle prissänkas, meddelade Ica klockan 11 och Coop strax före klockan 13 på måndagen att de sänker vissa priser. Är det ett priskrig vi nu ser?

– Det här gör vi tillsammans med Coop i hela Sverige så det är ingen idé som kom jättefort. Det krävs lite planering. Sen var andra ute tidigare. Jag skulle hellre säga att det är ett resultat av inflationen, att vi försöker vara med och bidra, säger Klas Olsson, kommunikationschef på Coop Värmland.

Men när Lidl kom med sina uppgifter i onsdags så kunde Coop inte säga när ni skulle svara på det?

– I den här frågan samverkar vi med samtliga 28 Coop-föreningar i landet för att få inköpsfördelar. Det är förhandlingar med leverantörer och vi ska prata ihop oss. Så idén har funnits. Sen gick vi ut och valde att vi tar bort motsvarande momsen på frukt och grönsaker.

”Börjar med frukt och grönsaker”

Varför just frukt och grönsaker och inte fler matvaror?

– Vi börjar med frukt och grönsaker. Det är en varugrupp som stigit väldigt högt i pris och som många konsumenter har sänkt sin konsumtion på.

Kan det komma fler prissänkningar från Coop?

– Det är inte osannolikt. Men det är ingenting klart.

I Sverige dominerar några få stora kedjor dagligvaruhandeln. Det ökar risken för att priserna hålls uppe, enligt Konkurrensverket. Hur ser du på det?

– När det gäller Coop Sverige så består vi av 28 fristående föreningar, även om vi har valt att samverka och köpa in merparten av varorna till större volymer för att pressa priserna. Vi upplever konkurrensen i Värmland, där vi verkar, som väldigt tuff.

Konkurrensverket utreder matpriserna

Konkurrensverket ska nu utreda matpriserna.

– Jajamän och det välkomnar vi.

Coop fick efter Sydsvenskans kartläggning kritik för att man var först med att höja matpriserna i början på det här året. Hur ser du på den kritiken?

– Å andra sidan var vi sist ut i början av förra året med att höja priserna. Vid förra höjningen så höjde vi i Coop Värmland inte heller priserna i den utsträckning som vi egentligen skulle ha gjort. Coop Värmland har inte tjänat på inflationen, utan den har påverkat våra marginaler negativt.

Läs mer:

Priskriget är här – Lidl först med sänkta matpriser: ”Åkte hit för att kolla”Priskriget på mat i gång - Ica och Coop sänker

Artikeltaggar

CoopCoop VärmlandEkonomiGrönsakerIcaInflationKlas OlssonKonkurrensverketLidlMat och dryck

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.