Ur hyresgästernas perspektiv är årets hyresförhandlingar de tuffaste under 2000-talet. Och hittills handlar det om historiskt höga hyreshöjningar.
Snitthöjningen för landets hyresgäster hamnar på 4,12 procent, vilket är 2000-talets högsta notering.
Kristinehamn ligger över snittet, med en höjning på 4,40 procent från och med första februari.
Jan Barthelson är vd för Kristinehamnsbostäder och säger att egentligen hade man behövt höja hyrorna betydligt mer än så.
– Vi gick ut med ett yrkande på sex och en halv procent och det var grundat i att vi måste ha teckning för våra kostnadsökningar och det som påverkar oss mest är räntekostnader och övrig prisutveckling i samhället. Det var det vårt yrkande grundade sig i. Sedan var ju upplägget egentligen lagt utefter den nya trepartsöverenskommelsens upplägg på den nya förhandlingen. Där tittar man på lite olika parametrar för att få fram en siffra.
Vi gick ut med det vi behövde gå ut med
Trepartsöverenskommelsen är tagen mellan Hyresgästföreningen, Sveriges allmännytta och Fastighetsägarna och hanterar hur en hyresförhandling ska gå till.
– Det var ett prövoår, kan man säga. Ingen har förhandlat enligt det här tidigare. Det gjorde att själva förhandlingen blev lite svårare än man hade tänkt sig för de här olika organisationerna ser inte allt på riktigt samma sätt. Men i tid tog det inte längre än normalt, det var tre sittningar innan vi var i mål, säger Jan Barthelson.
Gick ni ut hårt?
– Vi gick ut med det vi behövde gå ut med. Och resultatet blir, när vi inte får ut riktigt det vi behöver få ut för att täcka kostnadsökningar så blir det på bekostnad av minskat underhåll tyvärr. Det är vår enda post vi har att reglera med.
Tror du att hyreshöjningar av den här kalibern är det nya normala?
– Jag har svårt att se det. Vi lever i en extrem period nu, med priser som bara rusar iväg, inflationen som rusar iväg och räntor. Så här kan det ju inte fortsätta över tid, avslutar Jan Barthelson.