Hoppa till huvudinnehållet

Två vänner ställer ut: ”Vi vill visa folk hur det ser ut på riktigt”

Publicerad:
Vännerna Erik Hjorth och Daniel Zausnig ställer för första gången ut i Säffle.
Vännerna Erik Hjorth och Daniel Zausnig ställer för första gången ut i Säffle. Foto: Nathalie Forsström

När vännerna Daniel Zausnig och Erik Hjorth har vernissage för sin gemensamma utställning i Toms verkstad på söndag är det fritt fram för besökarna att ta och känna på bilderna.

Erik Hjorth och Daniel Zausnig har känt varandra i fyra år. Nästan lika länge har de delat ateljé.
Erik Hjorth och Daniel Zausnig har känt varandra i fyra år. Nästan lika länge har de delat ateljé. Foto: Nathalie Forsström

Daniel Zausnig och Erik Hjorth vill förmedla känslan de har när de målar.

– Vi har inga inramade bilder. Vi vill visa folk hur det ser ut på riktigt, på den nivån att man får ta på bilderna. Varsågod och ta och känn det vi kände när vi målade, säger Erik Hjorth.

– Vi brukar köra oramat. Vi är ganska enkla av oss och äkta. Vi vill visa det vi har gjort på riktigt, säger Daniel Zausnig.

– Bilderna får tala för sig själva. När man köper dem får man välja ram och den blir ännu bättre, säger Erik.

  • Foto: Nathalie Forsström
  • Foto: Nathalie Forsström
  • Foto: Nathalie Forsström

Skaffade ateljé

Daniel och Eriks liv korsades för ungefär fyra år sedan, i samma veva som Daniel bestämt sig för att bli konstnär. Ganska snabbt skaffade de en gemensam ateljé på Herrhagen. Där tillbringar de mycket tid och bjuder gärna in andra.

– Det blir som en tillflyktsort för oss, säger Erik.

Erik och Daniel blev från början som ett team även om det inte fanns någon tanke på att det skulle bli en konstnärsduo. Även om de har en gemensam utställning är de noga med att poängtera att de inte ställer ut tillsammans. Var och en har valt sina egna tavlor till utställningen.

– Fördelen med att vara två är att det är roligare att dela med någon, säger Erik.

  • Foto: Nathalie Forsström
  • Foto: Nathalie Forsström
  • Foto: Nathalie Forsström

Egen stil

Erik har hittat sin egen stil där han blandar olika tekniker.

– Jag höll på med graffiti för superlängesen när jag växte upp. Nu målar jag mer klassiskt och utforskar nya tekniker, säger han.

Influenser av graffiti finns fortfarande med i hans tavlor och han har nu hittat ett sätt att jobba med flera tekniker som han trivs väldigt bra med.

Erik Hjorth och Daniel Zausnig ställer ut i Toms verkstad i Säffle.
Erik Hjorth och Daniel Zausnig ställer ut i Toms verkstad i Säffle. Foto: Nathalie Forsström

Akvarell och spray

Han blandar akvarell med bland annat pennor och spray. Han säger själv att han använder allt utom olja.

– Mitt mål har varit att det ska synas vem som har gjort en bild, att man har sitt signum, säger Erik.

Erik hittar ofta inspiration i stadsmiljöer och gamla industrilokaler som han sedan sätter färg och sin prägel på.

– Något fult går att göra finare, säger han.

På söndag, 26 mars, är det vernissage för vännerna Daniel Zausnig och Erik Hjorths utställning på Toms verkstad.
På söndag, 26 mars, är det vernissage för vännerna Daniel Zausnig och Erik Hjorths utställning på Toms verkstad. Foto: Nathalie Forsström

Blev konstnär

Erik har målat i många år medan Daniel är nyare i sammanhanget. Efter att ha jobbat med konst i många år bestämde han sig för fyra år sedan för att bli konstnär och på den vägen är det.

– Jag har alltid haft mycket idéer om vad jag vill göra men det har inte blivit av. Det här är något som jag ville göra och som jag har hållit fast vid, säger han.

Skog och ödehus

Erik inspireras av Värmland och en stor del av hans bilder är hämtade just från Värmland. Det är mycket skog och ödehus. Han åker gärna ut med bilen och lägger märke till sånt som många bara passerar.

– Jag älskar Värmland. Ibland måste jag måla något annat för att bryta av och då kan jag sträcka mig till Västkusten. Det är mycket skog och ödehus. Jag gillar att måla det där som andra bara åker förbi. Jag tycker att det är vackert, säger han.

Mörka färger

Erik berättar att han ofta målar i mörka färger, lite dystert, men att han även kastar in lite färg för att lätta upp.

– Jag har mycket svart. Svart är min kompis. Det handlar inte om att jag har något mörkt inom mig, för det har jag inte, säger han.

Erik berättar att han har tagit sitt intresse för ödehus till en ny nivå. Han har köpt ett ödetorp i Värmskog som han upptäckte på en av sina bilresor och som han nu ska renovera. Planen är att han ska kunna använda det som ateljé på sommaren.

På söndag, 26 mars, är det vernissage för utställningen Hjorth & Zausnig på Toms verkstad. Utställningen som arrangeras av Säffle Konstförening pågår till den 9 april.

Artikeltaggar

Daniel ZausnigErik HjorthGraffitiKonstNöje/KulturSäffleSäffle KonstföreningUtställningarVärmlands länVernissager

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.